• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: cely dnesni produkce-konzumni retezec je zalozeny na tom, ze rozvojove zeme "davaji vic". proc by se tam jinak vyplacelo vyrabet a vozit to pres pul planety? ten zisk ktery to generuje zas odkazuje, ze za svou praci nedostavaji adekvatne zpalaceno. tech urovni je ale daleko vic stejne jako my jsme tady levna motovna pro nemce. i v ramci megakorporaci jsou cesi vzdycky Bcko po nemeckych Ubermensch. nerika se to, ale je to tak :)
    _BENNY: vanoce jsou doba, kdy i ten nejsobectejsi hlupak ma vetsi radost z darku, ktere dal, nez z tech, ktere dostal ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: vanoce nejsou zadny novy ekonomicko-spolecensky system, ale obycejny svatek ;-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DARJEEL: jj taky mam pocit, ze dravy predator neni nic spatneho. ale s takovou stategii prichazi i velka zodpovednost za smerovani ekosystemu, ktera s pocitem opravnenosti ke zkonzumovani vseho nejde dohromady. vask jsme to nedavno videli ze zviratkovske perspektivy :)
    _BENNY: to si ale nemyslim, ze by to nikoho nenapadlo. s touhle logikou by nefungovaly vanoce. jakmile se dokazes ztotoznit s celkem jehoz jsi soucasti tak, ze si ho neprivlastnis, ale citis se s nim propojeny, tak podobne strategie davaji smysl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: tak nam teda rekni jak si to "davani vic" prakticky predstavujes. neuhybej a odpovez. _BENNY.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Sice nevim, proc vas tolik moje predstava drazdi, ale asi to bude tim, ze vam to podvedome nabourava system, ktery vas uspokojuje a uvedomujete si strach, ktery vas zaplavuje pri predstave, ze byste o to SVOJE prisli. Jinak si neumim vysvetlit, pros tu kazdy z te skupinky na me utoci a predhazuje m to, o cem vubec nepisu. O nejakem nicnedelani, o pecenych holubech, o chudinkovi, co je z toho nestastny etc etc.. Jako byste si jeli ve svych nazorech zacyklenych ve vasich hlavach a nechteli pochopit o cen pisu a prekroutili si to po svem. Nejvic me to zarazilo u Ymladris, ale vlastne chapu proc ji to drazdi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: takove volani "chci lidem davat vic! zmente system at je to mozne!" uslysis akorat od lidi, kteri ve skutecnosti nic nemaji a chteji se stat beneficienty. ten kdo k veci prisel sam svou poctivou praci zna jeji opravdovou cenu a takove myslenky "at ostatni dostanou zadarmo to co jsem si ja poctive a tvrde vydrel" ho nikdy nenapadnou.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JUNIPETRUS: show me the way, vole! :o)
    JUNIPETRUS: dělám spoustu věcí, za které mě nikdo neplatí a je normální, že je dělám ve volném čase. Ad chce nechce - jedna moje část by se nejradši furt válela, ale holt ty hlouby sami do huby nelítají ba ani se sami v tý troubě neupečou a na ohni neotočí, tak musím jít a něco pro to udělat a považuju to za normální.

    A upřímně, dravost leží v základu celého fungování planety, sežer nebo budeš sežrán... dle šamanů je naše planeta "digestive organ of the universe", všechno se tu navzájem požírá a transmutuje, to je prostě přirozená cesta světa. Takže nejde o obhajování, ale spíš o to, že je přirozené pracovat, stejně jako je přirozené po práci odpočívat.
    O těch vyšších principech si rád něco přečtu.. nebo víš co, ukaž mi, kde a jak to funguje v praxi...
    RAVNOS
    RAVNOS --- ---
    JUNIPETRUS: keby som nebol v hmotnej nudzi, tak preco nie? je to v podstate o sebarealizacii v ramci zivotnych roli v mojom pripade (otec, partner, kolega, hrac....). preco si to myslim? priklad z praxe: nespokojneho cloveka povacsine v praci peniazmi neudrzis, vacsinou je stejne do pol roka prec. Zmen mu ale napln prace, v ktorej vidi zmysel a sebarealizuje sa.. a uvidis ten obrat. ergo peniaze su pre mna dosledok toho, ze sa sebarealizujem v praci = robim nieco v com som dobry. to ze ma za to platia je vec druha. a kebyze nemam potrebu prinasat do rodinneho rozpoctu peniaze z pracovneho pomeru , asi byvam s rodinou v dome s hospodarstvom, pestujem si travku, vysadzam stromy v Tatrach a po veceroch hram online poker :) a kebyze ma to omrzelo, zmizol by som na par mesiacov sebarealizovat sa do mesta do korporacie.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: btw tobe se chce delat? Co kdyby se ti chtelo delat neco za co ti nebude nikdo platit?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: jo, spis jsem to zamerne vynechala pro zjednoduseni, pro ten princip na kterej jsem se snazila poukazat to myslim nema zas takovej vliv.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARJEEL: a jeste si zapomel dodat, kdo nedela at neji.
    Jako je prekvapujici jak nektery "duchovnaci" obhajuji system zalozeny na sobectvi a dravosti, a nemaji snahu chapat ani se pokusit uvazovat o spolecenskem systemu zalozenem na vyssich principech, ktere umoznuji vetsine lidi lepsi zivot, a lepsi podminky pro duchovni zivot.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TILOPA: trh, je definovan tim, ze lidi mezi sebou _dobrovolne_ smenuji, to znamena ty si neco koupis, pokud ma pro tebe dana vec vyssi hodnotu nez penize, a dotycny ti to proda, pokud pro nej maji penize vetsi hodnotu nez dana vec. po dobrovolne smene jsou oba spokojenejsi nez byli predtim. stejne tak pracujes, pokud maji penize (+ dalsi veci s tim spojene) pro tebe vetsi cenu nez volny cas. to zajistuje, ze to brani a davani by melo byt +- v rovnovaze.
    (+ samozrejme to hlavne kazi stat, ktery nas momentalne nuti do vice nez poloviny objemu nedobrovolnych smen, ale to pro ted vynechme)

    jak se rozhodne ci prace je hodnotnejsi? neexistuje zadna centralni hodnota! existuje jen hodnota subjektivni, pro kazdeho jina. nekdy strasne moc potrebujes zednika, a dal bys za nej majlant, a nekdy doktora. a je spravne ze je ta hodnota promenliva, a je pruser, pokud se platy nebo cokoli jineho urcuje centralne, protoze potom to bude v naproste vetsine pripadu urceno spatne.

    a kouknout na slovo davat hloubeji. jasne to je to o cem mluvim. slovo davat hloubeji, chapu treba v mezilidskych vztazich, tam krasne funguje, ze muzes vic davat nez brat, a pritom budete mit oba dost. ale tohle proste nejde prevest na ekonomiku.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: to je myslím trefa do černého, imho se opičce nechce dělat a někde by rád celý život prozevloval ,-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Dobra zprava ze svycarska - sesbirali dost podpisu na vyhlaseni referenda
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/16125-na-svycarske-pude-se-zase-chysta-revoluce
    Ted jeste aby to odhlasovali.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: porad jsi nebyl schopen odpovedet na jednoduchou otazku jak si to "davani vic" predstavujes v praxi. zacneme treba od tebe, co bys rad ostatnim daroval ve vetsi mire nez darujes ted? (aby bylo jasno, mluvime o veci ktere vlastnis, ktere umis, ktere jsi schopen ostatnim nabidnout ted hned, zadne co bys byl byval daroval, kdyby ses byval narodil jako kral). o tom davani jsi zacal mluvit jako prvni, tak to specifikuj a nevymlouvej se jen na nami nepochopeny sirsi kontext, ktery jsi ani nepredestrel.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    EVA_: to jsou paradoxy
    EVA_
    EVA_ --- ---
    TILOPA: No teda! Minus za vulgarismus!
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    YMLADRIS: Co bych mel chtit, ty pipinko ? Nejak ti nerozumim, na co se me ptas .)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: takhle to vzdycky vypadalo, kdyz jsme hrali sazky a dostihy chvili pred tim, nez to vsechny prestalo bavit a sli si hrat na neco jineho :)

    YMLADRIS: staci aby ctrnact dnu neprijel do zadneho supermarketu kamion a zas to bude o rodu havranu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Tilopa, pud sebezáchovy nejde jen tak precurat. Mas v sobě pud, kterém te nutí na prvním místě zachovat sebe, pak teprve dávat. Poslední tisíce let se to Sebe slušné rozšiřuje (oproti rodu havranu - 150 lidi v pravěku) pres klany, národy, státy, evropskou unii... Když vypukne záplava lidi všeho nechaj a jdou pomoct Nás zachovat, místo aby rod havranů lootoval jestraby kteří zimou za brodem.
    Co bys ještě chtěl ty chudinko žijící v dravem systému. Vždyť se solidarita a přerozdělování neustále rozsiruje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam