• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRONEMA: a dale bych pocital s tim, ze jelikoz lide prestanou delat nejhnusnejsi spatne placene prace (ktere se ale musi stejnak udelat), tak budou muset zamestnavatele pritlacit na penezich, aby to nekdo delal, coz si promitnou do nakladu, coz povede nejspise k nizsi konkurenceschopnosti firem, ve state, ve kterem to tak bude zarizeno oproti firmam ze statu, kde nepodmineny prijem nebude. da se to predpokladat?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: dobre pulku z toho provedes pomoci odpusteni dani, ok? v tom pripade mas v rozpoctu o 200 miliard min. najednou tedy musis ziskat 600 miliard, ale zaplatit na zakladnim prijmu musis jeste 200 miliard.

    svete div se, pokratilo se to a furt ti chybi uplne stejnejch 400 miliard
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _SKRITEK: s prvni vetou souhlasim.
    A prave proto, ze lidi budou mit nejaky sve jiste, se na takove otrocke misto muzou vyprdnout. To znamena, uz nemelo platit "makej jak ja diktuju nebo si jdi, na tvoje misto mam dalsich 10lidi". Tak ubyde ta tlacenka, zamestnavatel budou muset priplatit a vic si lidi vazit.
    Druhe vete nerozumim.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: kolikrat ti mam zopakovat, ze se ty penize nebudou vsem vyplacet na ruku?
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    JUNIPETRUS: Většina pracovních míst je dnes koncipována tak, že by bylo záhodno ten pojem zaměstnanec přejmenovat na otrok. Proč myslíš, že když dáš lidem o dva tisíce méně, než dostávají na stávající pozici, tak je to nakopne k nějaké další aktivitě?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: ok takze minimalni mzda pocitejme 8000, deti 4000 (vychazim z toho, ze si driv rikal ze na duchody sahat nebudes, pokud to chces vzit zpatky, prepocitam to klidne i s duchodcema) to je (5 000 000 * 8000 * 12) + (2 500 000 * 4000 * 12) = 480 000 000 000 + 120 000 000 000 = 600 000 000 000
    nekdo to po mne zkontrolujte, jestli jsem se nesekla o nulu. a samozrejme pouzivam velmi hrube odhady tech poctu lidi, pokud chcete nekdo ty cisla rozporovat, reknete

    tak a v rozpoctu mas dneska cca 500 miliard na socialni veci. z toho 300 miliard jde na duchodce, na ktery si rekl ze se to nevztahuje. tj zbyva ti 200 miliard.

    chybi ti 400 miliard, ktery musis nekde vzit. kde?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _SKRITEK:co si predstavuje pod pojmem inflace.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: uz jsem ti psal kde jsou, v rozpoctu:-)
    Mel by byt na urovni minimalni mzdy.

    clovek s 45000 teda v tomhle systemu nic neziska? nemelo to byt pro kazdeho?
    Je to pro kazdeho. Takovy clovek prijde o praci a bude mit jistejch 10 000, a ne jako ted 6mesicu podpory, a pak dokud vse neproda bude mit narok na davky.
    Takovy clovek tim ziska i to,ze bude zit ve svobodnejsi spolecnosti, kde mozna bude mene kriminality, kde bude potkavat mene bezdomovcu atd.

    Uvedom si jednu vec, ze spolecnost existuje jako celek, system ma byt vec obecneho prospechu, a ze dnesni spolecnost musi resit akutni problem nezamestatnosti a duchodu.
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    JUNIPETRUS: Ekonom tedy nejsem, ale představa, že vezmu peníze od lidí, kteří něco vytváří a přerozdělím je lidem v takové výši, aby je to donutilo nic nevytvářet, se mi i přes to vypité pivo jeví jako přispění k rostoucí inflaci?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: je to tak, nedovedu si to predstavit bez stale se zvysujici se inflace ale pro jednoduchost bych to chtela videt spocitany alespon bez toho.

    a ja fakt nechci drtit JUNIPETRUSE na nejakych drobnych a zaokrouhlovani, ale jemu to nevychazi o pul bilionu, to se fakt neda prejit s tim, ze by se to nejak zaridilo a ze zdroje jsou
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _SKRITEK: absolutni castka je kvuli nasledne inflaci stejne uplne nepodstatna. jedina pouzitelna mira by pak byl asi ten "hamburgerovy index"
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: jojo jsem desne omezenej jasne. az to dokazes Froneme aspon spocitat, tak se o tom budeme dal bavit.
    rikam, ze nemuzes penize zaroven rozdavat a zaroven je pouzivat jako paku, abys lidi donutil delat to, co se tobe delat nechce. je to velmi jednoduche :)
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    JUNIPETRUS: A kolik peněz v měsíční frekvenci bys pokládal za adekvátní přerozdělovat lidem jako základní (pasivní příjem) ?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JAZZZ: jestli si to nedokazes predstavit, tak jen kvuli tve omezenosti.
    Pak si zrejme ani nedokazes predstavit, nekdo vezme jinou praci, kde vydelava vic penez, nebo ze nekdo si bere dve zamestatni atd.
    Myti zachodu treba za 200hodinu bude lukrativni job, vsadis se? Tydle prace maji i tu vyhodu, ze jsou jednoduche, bez stresu
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _SKRITEK: myslím, že docela přímo ,-) a byl to jen nepovedený vtip po obědě :)
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    DARJEEL: Neodpustím si OT - ale proč bezpečnější? Viděl jsem na videu zátah tamní policie, jestli nepřímo narážíš na to...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: KDE ty penize v systemu jsou?

    vsimni si ze vychazim jen z toho co rikas ty, jak vysoky tedy ten prijem ma byt podle tebe? milerada ti to prepocitam.

    clovek s 45000 teda v tomhle systemu nic neziska? nemelo to byt pro kazdeho?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: zni to jako argumenty, ale jsou jen spekulace. Jako ze se neco urcite stane, kdyz jde jen o mozna rizika. Stejne argumenty totiz muzes pouzit proti dnesni stavu, proti jakemukoli vyberu dani.
    Tvoje cisla jsou od boku hazene castky zalozene predpokladu, ze kazdemu na ruku vyplatis treba 10 000. Ale jak uz jsem rekl, v systemu v zasade uz prostredku je dost(a to nemusi byt jen vydaje msv), zakladni prijem se vyplaci v podminene podobe za duchody, socialni davky, pridavky na deti, dalsi v podobe ruznych slev na dani atd.
    Jen by treba bylo danovy system uzposobit potrebam a smyslu nepodminene prijmu.

    S tim odpocetem dani - myslis, ze utecou lidi co berou priklad: 45000 a budou dal platit +-stejnou dan ze zisku jako ted?

    Ta progrese by mela fungovat tak, ze i kdyz se kazdemu odecte zakladni prijem, tak postupne se zvysujicim platem roste dan, takze jak mzda stoupa vyhoda ze zakladni prijmu klesa, nekdo se to vyrovna, a nekde se muze i zvysit nez ted.
    Jak takhle skala by mela vypadat, je otazka diskuse, zalezi na konkretnich cislech prijmech a vydajich, ktere bude potreba
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _SKRITEK: já jsem třeba v práci... a mám dojem, že kdybych si chtěl zapálit brko, tak to tu bude mnohem bezpečnější než tam :o)
    _SKRITEK
    _SKRITEK --- ---
    Vy nejste na Ozoře? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam