• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: uz vidim tu armadu mladych, kteri se ve 30ti letech zenou do toho aby mohli konecne bydlet se svymi rodici a tchanem a tchyni :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: trochu jsem to pozoroval na sidlisti barrandov a z reprezentativniho vzorku 20 domu muzu jasne vyvodit tohle:
    panelaky se 77 byty maji hnusne poplivane chodby a na sdruzeni vlastniku se nikdy nic nedomluvi, protoze se najde dostatecne velka skupina kverulantu picujicich z principu doplnena o par pronajimatelu, kteri schuze bojkotuji a tim padem je sdruzeni stezi usnasenischopne.
    panelaky s 21 byty maji podstatne lepe udrzovane spolecne prostory a spolecne rozhodovani probiha daleko lepe. kdyby byly ty byty resene jako dvougeneracni a soucastni domu by byla velka spolecenska mistnost, tak by to bylo temer idelani bydleni :)
    vsechno je to o spravnem meritku.

    a to je myslenka otce fura pro dnesni den : kdo nechce umirat neprebalenej na LDNce, ten si postavi dvougeneracni vicedomek a svym vztahem k vlastnim rodicum da svym detem a sousedym priklad, jak by to meli vyresit jednou s nim samym ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: v podstate ano, rozdil by byl v meritku. snazim se lidi popostrcit k obecnejsimu uvazovani. nenechat se pokrivit zazitymi schematy a nachazet vzorce korupcniho jednani v obchodu i lidskych vztazich. vzdy, kdyz pri interakci preferujes prospech vymezene casti oproti celku, tve jednani ma korupcni rysy. tahle v dusledku sebedestruktivni strategie je potlacena ve spravne malych celcich.

    doporucuju precist alespon ten jeden priklad o dvou veznich tady z toho clanku
    Příchod hackerů: John Forbes Nash - Root.cz
    http://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-john-forbes-nash/

    SHEALA: tos vystihla presne. spletitou prirozenou sit vztahu nenahradi drahe a neefektivni mechanismy rizene shora. domov duchodcu ani detsky domov nikdy nenahradi laskyplnou peci rodiny. a o tom to cele je :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: i panelak muze byt komunita, i na vesnici jsou panelaky:-)
    To je jedno. Ja definuju stat jako neco jako svrchovanost na nejakem uzemi,a nejaky typ organizace spolecnosti
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: podivej, kdyz ti ten jeden chleba nebude chutnat, koupis si jiny. to udrzuje vysoko kvalitu chlebu, a nizko cenu. protoze ty mas s prodejcem chleba vztah dobrovolny a tudiz on se musi snazit abys ho mel rad, jinak bys kupoval jinde.

    zatimco kdyz je odhlasovano ze chleba bude jen jeden typ, tak i kdyz ty si hlasoval proti tak ho musis kupovat ted uz ale vyrobce chleba si te nepotrebuje udrzet, muze delat chleba hnusnej a drahej, a ty ho stejne musis kupovat. a pritom ty to tak nechces, strasne rad by sis koupil chleba od nekoho jinyho, nebo ho prestal kupovat uplne, ale vyhrozujou ti nasilim, pokud to udelas.


    a proc o tom mluvim:
    s firmama mas vztahy dobrovolne. a to jak jako klient, nebo jako zamestnanec. obcas je pravda malej vyber, obcas je hodne vemlouvava reklama, ale vzdycky je to tvoje rozhodnuti, koupit/nekoupit. nechat se zamestnat/nenechat se zamestnat. nikdo o tobe zavazne nehlasuje. to nuti firmy se snazit, mozna ti prijde ze se snazi malo, ale to jen ze nemas srovnani, jak by to vypadalo kdyby se nesnazili

    zatimco se statem mas vztah nedobrovolny. jeho sluzby uzivas povinne a povinne za ne platis. kdyz jedno z toho nedelaji, budou vuci tobe pouzivat nasili, kdyz budes vzdorovat dlouho, zavrou te. presto ze si nikdy nemusel odsouhlasit jake ty sluzby budou, tykaji se te. diky tomu je tlak na kvalitu minimalni a sluzby dle toho vypadaji.


    chci ukazat, ze cim vic veci bude zarizovano pomoci dobrovolnych vztahu, tim se budeme mit lepe. je to zrejmejsi?


    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: To prave že ne. Vesnice je komunita, stát je panelák.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JAZZZ: coz by zase byla jina forma statu:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: kmenova ve me vyvolava asociace primitivnoch dovednosti, (jako zpracovani pazourku) ktery neumim a nemam moc sanci ve svym zdravotnim stavu zvladnout, ale chapu jak to myslis :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHEALA: idealne ne feudalni ale kmenova vesnice a jsme doma :) uvedomela korporace se skolkou, kantynou a ubytovanim ala batovo mestecko je taky moznost, ale mirne tihnouci prave k tomu feudalismu a v kombinaci s korporatnim newspeakem a politicky korektni priposranosti az mirnemu fasismu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: vnimam, ale nevim proc o tom mluvis
    KUATO
    KUATO --- ---
    imho oba dva zastavate postoj, ktery doveden do extremu by vytvoril svet, ve kterem by se tezko zilo. imho je to vyhovujici, kdyz tyhle dve kliky ("stat", ktery jedna skrze anonymni uredniky) a korporace (nekdy chranici jen zajmy nekolika nejmocnejsich neviditelnych lidi) jsou nuceni spolu navzajem vychazet a delat si, protoze se potrebuji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: no protoze to je to nejzasadnejsi.

    copak nevnimas ten rozdil mezi tim, kdyz si muzes vybrat jakej chleba si chces koupit, a tim, kdyz ti zbytek statu odhlasuje, kterej chleba se bude jedinej vyrabet?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: rekni mi vadi ti,ze je tolik bezdomovcu?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: nevim proc sem vnasis dobrovolnost nebo nedobrovolnost vztahu mezi lidmi.
    Ale kdyz jsme u toho. Ja jsem taky proto maximum dobrovlnych vztahu. Ale nekdy se tomu clovek nevyhne.
    Od malicka lidi prijdou do skoly, jsou tam dobrovolne vztahy? Nekam se pristujehujes, mas tam sousedy. Prijdes do korporace, nebo jineho zamestatni, jsou tam dobrovolne vztahy, vybral sis ty zamestantce?
    Dobrovolne nebo nedobrovolne vztahy nejsou sami dobre nebo spatne. Zalezi na lidech. Horsi to je, kdyz nemuzes dobrovolne (treba na zacatku) nedobrovolne nevyhovujici vztahy prerusit.

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: dobrovolne samozrejme. kdyby proti mne zkusili pouzit nasili tak by na tom to, ze jsou z rodiny nic nemenilo.

    vis, ja si taky preju svobodnou spolecnost. ale pro mne to znamena spolecnost zalozenou na dobrovolnych vztazich mezi lidmi.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: se svoji rodinou mas dobrovolne nebo nedobrovolne vztahy?

    Nechci zadnou diktaturu, ani v politice, ani v zamestani, ani statni, ani korporatni, ani skrytou skrze monopolu na penize.
    Resit to chci tak, ze chci prosazovat nebo si preju svobodnou spolecnost, demokracii, kde se lide podileji na vlade, se spravedlivym a fungujicim system, odrazejici nejaky technologickou i socialni realitu dnesni dnu.

    Takze mi nepodsouvej nesmysly, jdi radsi lestit kliky palacu korporaci.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Ja bych radši tu feudální vesnici. I kdyžm korpa možná je feudalní vesnice... tohle by stálo za analýzu. Na tom by se mohl napakovat njaky kavarensky intelektual
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    btw jsem, a jsem v nejlepsi spolecnosti :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: fasismus stoji presne na opacny casti spektra nez jsem ja.

    vis co, ty se bojis ze budes vladanej nekym, s kym mas v idealnim pripade dobrovolne vztahy (nekdy to neni uplne stoprocentni v realite) a chces to resit tim, ze se nechas ovladat lidma s kym mas i v idealnim pripade nedobrovolne vztahy, fakt je to reseni?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: Stat jsou lidi co ho tvori. Stat je spolecenstvi lidi, kteri maji nejakou spravu veci verejnych nad svym uzemim, driv byli mestske staty.

    Ty jsi vlastne nepritel statu, pritel prerozdeleni veskereho majetku a spravy do rukou soukromych korpraci. Jak rikam, jsi kryptofasitka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam