• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    Čím víc se udělá prostoru pro vlastní rozhodování tím více bude přibývat těch, kdo si špatným rozhodnutím ublíží. Čím více je ve společnosti "ublížených" lidí, tím více negativních jevů typu kriminalita, apod. Ti kteří se rozhodovali správně jsou z toho venku, ti žijí za betonovými zdmi a ti kdo si rozhodli špatně se k nim tak snadno nedostanou a tak se mydlí mezi sebou, čímž ten problém dále prohlubují. Vznikaji dvě společnosti. Bohatí a chudí. Kdo se narodí do chudé společnosti má to těžší, kdo do bohaté má to lehčí, tudíž se tohle rozdělení samo udržuje a prohlubuje. Je mi jasné, že pokud počítáš s tím, že budeš v té skupině chráněné zdí, tak je pro tebe výhodnější chtít více té svobody. Já zase počítám s tím, že asi zůstanu spíše před tou zdí a tudíž se mi to nelíbí. Sobecky se na to díváme oba.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: mno, nedokazu si predstavit ze nejaka z tech babicek mohl realne odmitnout...

    ja myslim ze ty hranice nejsou sedive, akorat kdyz se zacnem bavit velmi prisne o principech, tak je pro mnoho lidi ta debata nesrozumitelna, a maji pocit ze nelidska.

    dobrovolnost je neiniciace nasili. pokud ty mas obycejne hlad proto ze si byl linej jit dlouho do obchodu, pak ho kupujes dobrovolne. pokud te nekdo treba nekam zavre a vyhladovi a nakonec ti rekne ze bud si koupis chleba a zaplatis za nej svym domem, tak je to nedobrovolne, respektive ten prodej jen maskuje nasili.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: vysvetleni s chlebem chapu a souhlasim.
    Ty ovsem michas jabka z hruskama. Stat je politicky subjekt. Firmy jsou ekonomicke subjekty.
    Neplati pro ne stejne vztahy a postaveni.
    Firem muzes mit hodne, ale stat z definice jenom jeden, jinak to neni stat. Firmy jsou subjekty, stat je prostredi.

    Ale jinak co by si chtela, pozadujes nejakou konkorenci vice statu v ramci statu?:-)
    Ale svym zpusobem to dnes tak mas, mas i vic statu, dnes si muzes vybrat kde budes zit nebo ne. Takze i staty do jiste miry konkuruji.

    O nedobrovolnosti vztahu ke statu,je to stejne jako s rodinou, stejne tak muzes psat nedovolnem vztahu k Praze, ke konretnimu krajine, k uzemi CR k samotne zemekouli.
    Ale stim rozdilem, ze stat se muze menit. Lidi ho muzou ovlivnovat, menit, organizace, chod, zakony, system, to vsechno se muze zmenit.

    Sluzby statu preci nemusis cerpat povinne, nikdo te nenuti pouzivat nemocnice, silnice, davky.
    Povinne za ne platis. No to v tech obchodech za ne povinne taky platis!
    A vis kdo na to dohlazi? Stat. Kdyz nezaplatis v obchode nebo za nejakou sluzbu, taky te muzou zavrit.

    Jinak jak rikam, stat sam o sobe neni ani zadne dobro ani zlo, ani to neni zadne jednolite teleso. Dnes mame zkorumpovne politiky, uredniky, zakony schvalujici a podporujici zlodejny, bankovni system uroku a exekuce na to taky dohlizi stat.
    Na druhou stranu mame nejakou ustava, nejaka prava,i poctive uredniky,i rozumne politiky, i dobre zakony, nektere nestrane soudce, nejakou miru demokracie, hasice, mhd, vlaky atd.
    Stat je jista abstrakce. Protoze zijeme mezi jinyma statama, a ty nas ovlivnuji.
    Problem neni ve statu, problem je v systemu, ktery tu je, skoro globalni, a aktualni problemy, ktere prinasi dnesni civilizace.
    Zmenit to muzeme my lidi, a vynucenim a garanci tech zmen muze byt stat nebo unie statu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Nebo taky, v době voleb Němci preferovali Hitlera. Češi onehdá preferovali Gottwalda.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Mají motivaci preference ovlivňovat tak, aby lidé preferovali zrovna to, čeho mají ve skladech nejvíc.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PIZI: jasne, nejen to. i treba podlehani urcite mode, treba tedka se rika ze tmavej chleba je zdravejsi, tak se prodava vic tmavej atd.

    preference lidi nikdo nezna, ani jednotlivych a tim mene hromadne. jedine co se da realne sledovat je to, co se ldii rozhodnou koupit/smenit. tim jsou jejich preference manifestovany. a prave podnikatele umi nejlepe odhadovat a prizpusobovat se preferencim lidi. ma k tomu nejvic informaci, i nejvetsi motivaci.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: Spousta našich babiček šla do komunismu dobrovolně, přesto se lépe neměli. Dobrovolně neznamená nutně lépe. Máme propagandu, která dokáže manipulovat tak, že člověk dělá dobrovolně věci, které mu škodí.

    Dobrovolnost navíc je takový dost mlhavý pojem. Kupuju jídlo dobrovolně, nebo z donucení smrti hladem?

    Plus jak zajistit aby vztahy byly dobrovolné? Asi leda tak, že ten kdo by chtěl dobrovolně někoho přinutit bude nedobrovolně napaden někým kdo ho donutí od toho jednání upustit. Takže například nebude dobrovolnost v tom že si mohu vybrat zda chci spadat pod nějakou policii nebo ne. Tahle filozofie je na černobílých příkladech skvělá, a jakmile narazí na šedivost a nejasnost reálného života, musí se s ní slevovat a jakmile už se slevuje neexistuje logicky vyargumentovatelná hranice do které je slevování v pořádku a pak už ne.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FRONEMA: To udržuje vysokou "chutnost" chlebů, ne nutně jejich kvalitu, pokud ji chápeme nejen jako chutná/nechutná.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAZZZ: uz vidim tu armadu mladych, kteri se ve 30ti letech zenou do toho aby mohli konecne bydlet se svymi rodici a tchanem a tchyni :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: trochu jsem to pozoroval na sidlisti barrandov a z reprezentativniho vzorku 20 domu muzu jasne vyvodit tohle:
    panelaky se 77 byty maji hnusne poplivane chodby a na sdruzeni vlastniku se nikdy nic nedomluvi, protoze se najde dostatecne velka skupina kverulantu picujicich z principu doplnena o par pronajimatelu, kteri schuze bojkotuji a tim padem je sdruzeni stezi usnasenischopne.
    panelaky s 21 byty maji podstatne lepe udrzovane spolecne prostory a spolecne rozhodovani probiha daleko lepe. kdyby byly ty byty resene jako dvougeneracni a soucastni domu by byla velka spolecenska mistnost, tak by to bylo temer idelani bydleni :)
    vsechno je to o spravnem meritku.

    a to je myslenka otce fura pro dnesni den : kdo nechce umirat neprebalenej na LDNce, ten si postavi dvougeneracni vicedomek a svym vztahem k vlastnim rodicum da svym detem a sousedym priklad, jak by to meli vyresit jednou s nim samym ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: v podstate ano, rozdil by byl v meritku. snazim se lidi popostrcit k obecnejsimu uvazovani. nenechat se pokrivit zazitymi schematy a nachazet vzorce korupcniho jednani v obchodu i lidskych vztazich. vzdy, kdyz pri interakci preferujes prospech vymezene casti oproti celku, tve jednani ma korupcni rysy. tahle v dusledku sebedestruktivni strategie je potlacena ve spravne malych celcich.

    doporucuju precist alespon ten jeden priklad o dvou veznich tady z toho clanku
    Příchod hackerů: John Forbes Nash - Root.cz
    http://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-john-forbes-nash/

    SHEALA: tos vystihla presne. spletitou prirozenou sit vztahu nenahradi drahe a neefektivni mechanismy rizene shora. domov duchodcu ani detsky domov nikdy nenahradi laskyplnou peci rodiny. a o tom to cele je :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: i panelak muze byt komunita, i na vesnici jsou panelaky:-)
    To je jedno. Ja definuju stat jako neco jako svrchovanost na nejakem uzemi,a nejaky typ organizace spolecnosti
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: podivej, kdyz ti ten jeden chleba nebude chutnat, koupis si jiny. to udrzuje vysoko kvalitu chlebu, a nizko cenu. protoze ty mas s prodejcem chleba vztah dobrovolny a tudiz on se musi snazit abys ho mel rad, jinak bys kupoval jinde.

    zatimco kdyz je odhlasovano ze chleba bude jen jeden typ, tak i kdyz ty si hlasoval proti tak ho musis kupovat ted uz ale vyrobce chleba si te nepotrebuje udrzet, muze delat chleba hnusnej a drahej, a ty ho stejne musis kupovat. a pritom ty to tak nechces, strasne rad by sis koupil chleba od nekoho jinyho, nebo ho prestal kupovat uplne, ale vyhrozujou ti nasilim, pokud to udelas.


    a proc o tom mluvim:
    s firmama mas vztahy dobrovolne. a to jak jako klient, nebo jako zamestnanec. obcas je pravda malej vyber, obcas je hodne vemlouvava reklama, ale vzdycky je to tvoje rozhodnuti, koupit/nekoupit. nechat se zamestnat/nenechat se zamestnat. nikdo o tobe zavazne nehlasuje. to nuti firmy se snazit, mozna ti prijde ze se snazi malo, ale to jen ze nemas srovnani, jak by to vypadalo kdyby se nesnazili

    zatimco se statem mas vztah nedobrovolny. jeho sluzby uzivas povinne a povinne za ne platis. kdyz jedno z toho nedelaji, budou vuci tobe pouzivat nasili, kdyz budes vzdorovat dlouho, zavrou te. presto ze si nikdy nemusel odsouhlasit jake ty sluzby budou, tykaji se te. diky tomu je tlak na kvalitu minimalni a sluzby dle toho vypadaji.


    chci ukazat, ze cim vic veci bude zarizovano pomoci dobrovolnych vztahu, tim se budeme mit lepe. je to zrejmejsi?


    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: To prave že ne. Vesnice je komunita, stát je panelák.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JAZZZ: coz by zase byla jina forma statu:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: kmenova ve me vyvolava asociace primitivnoch dovednosti, (jako zpracovani pazourku) ktery neumim a nemam moc sanci ve svym zdravotnim stavu zvladnout, ale chapu jak to myslis :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHEALA: idealne ne feudalni ale kmenova vesnice a jsme doma :) uvedomela korporace se skolkou, kantynou a ubytovanim ala batovo mestecko je taky moznost, ale mirne tihnouci prave k tomu feudalismu a v kombinaci s korporatnim newspeakem a politicky korektni priposranosti az mirnemu fasismu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: vnimam, ale nevim proc o tom mluvis
    KUATO
    KUATO --- ---
    imho oba dva zastavate postoj, ktery doveden do extremu by vytvoril svet, ve kterem by se tezko zilo. imho je to vyhovujici, kdyz tyhle dve kliky ("stat", ktery jedna skrze anonymni uredniky) a korporace (nekdy chranici jen zajmy nekolika nejmocnejsich neviditelnych lidi) jsou nuceni spolu navzajem vychazet a delat si, protoze se potrebuji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: no protoze to je to nejzasadnejsi.

    copak nevnimas ten rozdil mezi tim, kdyz si muzes vybrat jakej chleba si chces koupit, a tim, kdyz ti zbytek statu odhlasuje, kterej chleba se bude jedinej vyrabet?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam