• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    zásadnější změna většinou probíhá až když je vynucená okolnostmi... donedávna jsem si liboval, že se toho tím pádem nedožiju, a může mi to být šumák, že ta "naše" civilizace do konce mého života ještě v nějaké formě vydrží a pak to vem čert... jenže když přijdou děti, tak holt najednou nejde jinak, než se o něco snažit - a ačkoliv by mi nevadilo zasadit se o zásadní změny, spíš se budu zasazovat o to, aby tak moc nebolely, nebo aby nezanechaly nenapravitelné následky, když už přijdou
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Pro takové lidi je možno poskytovat nějaký nadstandard jinak. Dneska také ledaskdo potřebuje umělou ledvinu, ale neřeší se to tak, že jim dají peníze aby si ji koupili.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Myslím si, že si myslíš :-) že jediný možný způsob jak vygenerovat práci je systém ve kterém ji lidé dělají kvůli penězům. Systém, kde ji dělají "pro zábavu" podle tebe nemůže existovat. Já si myslím, že pro většinu prací lze najít dostatek lidí, které taková práce baví. Pozor ale, předpokládá to, že obsah nějaké práce bude definován jinak než dnes.

    Když bych přivedl k velké továrně čerstvé lidi a řekl jim, vyberte si každý co by vás tu bavilo dělat, tak si své práce vyberou jinak, než jsou dnes nadefinovány. Něco jako, že si na té mapě nakreslí jiné hranice. Dneska jsou napřed hranice a pak se hledají lidé, kteří v daném ohraničeném prostoru vydrží.

    Podle mě prostě všeobec. příjem nelze jen tak naroubovat na současný stav. Chtělo by to hlubší změnu všeho. Což samozřejmě má svá obrovská úskalí a nebezpečí.
    Dneska máš spoustu těch map nakreslených tak blbě, že nejsou zájemci, které by to v tak nakresleném prostoru bavilo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: ok, potom jsem klidny. bal jsem se, ze to chcete realizovat jeste za meho zivota :)

    PIZI: pro handicapovaneho potrebujes treba auto. a to uz se zase pohybujeme s castkama jinde.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: já si to nepotřebuju nijak představovat, pro mně je to směr, ke kterému se dá jít dlouhodobě, a dá se řešit různými způsoby - zajištění základního minima k životu opravdu nemusí probíhat formou poskytování dnešních prostředků směny "zadarmo", a i když to pro většinu lidí tuto podobu nabírá, protože jen těžko si dnes představit něco jiného, neznamená to, že to tak bude napořád
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Ti potřební, když dostanou nějakou částku řekněme v dnešních poměrech tak 10-15k. Kolik potřebují navíc a proč?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: tak jak si to zjednoduseni toho priserne sloziteho adresneho systemu predstavujes?? bud se adresnost zrusi a zacne se vyplacet stejne kapesne nepodminene vsem (tedy nevyhnutelne to odserou bud ti nejvice potrebni anebo ti nevyjde rozpocet) anebo se soucasny socialni system v plus minus stejne podobe zachova a jako bonus se k tomu prida ono kapesne (takze ti rozpocet nevyjde na tuty). ja tam jine moznosti nevidim, ale je mozne ze narozdil od vas nedovedu uvazovat out-of-the-box. takze jake moznosti vidite vy?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: ne, ne v tomto rámci, ne tak, jak to popisuješ
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: ok, opustim svou naivni predstavu, ze aby se daly redistribuovat vysledky prace, musi predtim nejaka prace probehnout. opustim i tu naivni predstavu, ze dlouhodobe fungujici system nemuze byt v deficitu a ze se do nej musi prisypat alespon tolik kolik se od nej odebere. ale rekni mi: ty bys opravdu dal single hipsterovi stejne kapesne jako matce samozivitelce se tremi detmi, pricemz jednim handicapovanym, a nemocnou babickou?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: jinými slovy, vidím to tak, že máš nějakou představu, respektive celou hromadu představ - o tom, co to je ten základní příjem, jak může nebo nemůže fungovat, protože máš i představu o tom, jak může nebo nemůže funguje svět,

    a ty představy nemáš chuť nebo možná ani možnost opustit, což tady v té "diskuzi" je celkem jasně vidět

    přitom ale od ostatních (kteří taky mají nějaké své představy, na kterých staví, a které umožňují něco si představit a něco ne) očekáváš, že ti svoje koncepty/nápady/teorie vysvětlí tak, aby fungovaly v rámci tvých představ, a když to odmítají nebo se tak naivní představě rovnou vysmějou, tak to považuješ za svoji převahu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: ale ja jsem se zde uz ptal kdo se hodla pro ostatni rozdat. predem rikam ze ja to nebudu, vy rikate ze vy taky ne, takze kdo to bude?
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: Ano, ty sam si na to odpovez, protoze to je mozna jadro tveho problemu, mozna proto tady tak pokrikujes na kazdeho kdo ti chce jen ukazat ze pro nej to funguje jinak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jinymi slovy, ti kteri ten prijem nejvic prosazuji, patri mezi ty, kteri jej hodlaji nejmene financovat. tridu bohatych, ktere bychom pumpli, zde totiz nemame. nemame ropu kterou bychom vyvazeli. a nemame zde bankovni sektor, do ktereho by sypal penize cely vyspely svet. a to je presne ten duvod, proc to nemuze fungovat.

    DNF: Proc te tak rozpaluje ze nekdo jiny bude zit z plodu tve prace?

    opravdu ma smysl odpovidat na takove hloupe otazky?
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: co moje otazka benny, vcera ses vyjadroval ke kazdemu prdu, a dneska si vybiras? DNF
    Proc te tak rozpaluje ze nekdo jiny bude zit z plodu tve prace? Jakoby to bylo dulezite. Cokoliv co delas a cim se zabyvas delas pro sebe, predpokladam, je to tak?
    Nebo mas ty svoji prace moc, a nebavi te?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: koukám, že hroší kůži asi nemáš, tak to je ještě dobrý... na diskuzi to ale zatím nevidím, radši bych nějaký koláč bez práce
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: ocekaval jsem, ze se zrovna ty nabidnes, ze celou tu kolektivni srandu budes platit ze sveho (sveho rozpoctu, sveho casu, zapracujes pro ostatni namisto pro sebe atp), aby to mohlo cele fungovat (co si budem vykladat, patris mezi stredni tridu, zdroje mas). ale vidim ze ty bys chtel taky kolace bez prace. ale tak hlavne ze mas tu vysokou emocionalni inteligenci.

    URZA: nenasel by se nejaky propocet pro CR? odkazy sjizdim, ale nepripadne mi ze by tam bylo neco aplikovatelneho pro nasi krajinu, aby to davalo ekonomicky a socialni smysl.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: sorry Benny, nedostatek představivosti nebo emocionální inteligence nebo co to vlastně řešíš je tvůj boj, nepřijde mi, že bych s tím byl schopen něco udělat, dokud si budeš myslet, že vyhráváš :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: umim si predstavit, ze by to slo, kdyz bys opustil vymozenosti technologickeho sveta, protoze "primitivni" zivot je v podstate dost nenarocny na suroviny. akorat je tam mnohem vice prace. zahradka a zviradka. zadny pocitac, televize, auto, cestovani.. jenze ono to ma i sve nevyhody. co kdyz se neurodi? vcera jsme kopali brambory a jak je letos bramborove spatny rok, tak jsme vykopali asi to, co jsme zasadili. docela pruser by to byl, kdybychom s tim museli vyzit do pristi sklizne. uz jenom proto, ze by nebylo na jare co zasadit.

    jo, samozrejme jedna rodina by tak zit nemohla, protoze by nebyla schopna si vsechno vyrobit sama - od naradi zelezneho pres drevene, z kuze (i ty se musi zpracovat, nez se s nima da pracovat).. takze by takovych lidi muselo byt no, mala vesnicka. a teda meli by se hodne modlit, aby se nekdo casem nerozhodl jim vybrat sypky a opichat zeny a dcery, protoze se sekerou a lukem a sipy se palnym zbranim tezko brani..
    URZA
    URZA --- ---
    Basic Income – A cultural impulse

    https://dotsub.com/view/26520150-1acc-4fd0-9acd-169d95c9abe1?utm_source=player&utm_medium=embed

    Doporucuju kouknout jak skeptikum tak priznivcum BI.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: kazdy sice sanci ma, ale ve vice lidech se to lepe tahne :) tenhle exemplar sice neni muj, ale brzo si podobny postavim a ostatnim radim totez, protoze ke staru pro ne misto v zadnym domove duchodcu nebude :)
    Na Andělu vyrůstá dům z odpadu. Unikátní stavba vítá návštěvníky - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...lodka-dum-z-odpadu-066-/reality_bdp.aspx?c=A130927_115722_reality_bdp_web
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam