• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    KUATO
    KUATO --- ---
    ARCAK: ja ziju na venkove cely rok a neco k snedku se da venku najit od cervna do rijna. zbytek se bere z uskladneneho. tedy urcite se budu prit, kdyz mi zacne nekdo tvrdit, ze prezije na tresnich, houbach a vode ze studanky. ale mozna jsi genius. driv kdo nemel par hektaru pudy, tak si kdovijak nezil, a to pestoval psenici a brambory a mel nejake sve maso, na listi krom prezvykavcu dlouhodobe jeste nikdo neprezil.
    LYDI
    LYDI --- ---
    ale tak ja si taky myslim, ze pokud clovek chce, tak se naji zdrave relativne jednoduche: spoustu veci je mnohem zdravejsi, kdyz si to clovek pripravi sam. zrejmne musi pak investovat napr cas. ale zakladni potraviny jako vlocky, kroupy, ryze, zelenina atd je pomerne levna treba oproti masu a pak je to jen o tom, si to sam varit, pect atd. a jo.. treba natrhat si venku cerstvy spinat z kopriv, bezova limonada ... kdyz se chce, tak se da podle me spousta... zbydou veci jako presne tofu, tempeh .. ale to se pak da (: ...jasny, je to "jen" podle toho, co ja obvykle jim ...
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    _BENNY: Lidi k probouzeni postrkuji slovem, ale to je tak vsechno, co pro ne muzu udelat :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ARCAK: ja se bavil jen o tom co muzes vykseftovat na verejnem trhu, ale pokud se chystas probouzet lidi skrz distribuci levnejsich a kvalitnejsich vajec prostemu pracujicimu lidu, pak ti budu fandit ;)
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    _BENNY: Měl jsem za to, že se bavíme o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ARCAK: mel jsem za to ze se bavime o sortimentu dostupneho v kramcich a supermarketech
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    _BENNY: Pul roku ziju na venkove. Pominu zahradu, vidim, ze ji nemas. I v Praze rostou tresne a houby, kousek za Prahou jich najdes nepocitane. Najdes spoustu studanek s pitnou vodou, za par korun muzes kdekoli ziskat domaci vajicka. Doporucuju je osmazit s kvety bezu neboli kosmaticemi, co zrovna vsude rostou. Nemas prachy na bio, tak si to najdi nebo sezen levne ;) Ono í za oknem se toho da vypestovat fura.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ARCAK: to je divny, u nas v obchode v lete zadne bio potraviny zadarmo nerozdavaji. ale pokud mas nejaky dobry tip, tak sem s nim.
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    _BENNY: Kvalitní, chutné, na živiny bohaté a zdravé stravy je všude kolem nás fůra a v létě je zadarmo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    na to aby clovek mel pristup ke kvalitni, chutne, na ziviny bohate a zdrave stravy, musel vzdycky utratit vic penez nez v pripade stravy obecne dostupne. je treba si uvedomit, ze tento zdravy zivotni styl neco stoji a nemohou si ho dovolit vsichni, proto je vsude okolo tolik prumyslove vyrabeneho junkfoodu. chci tim oponovat nazoru, ze eko-bio-farmarskych veci by melo byt v obchode 90% - na to nejsme dostatecne bohata spolecnost. lidi nezerou sracky jenom protoze je to bavi, ale taky protoze kolikrat ani nemaji kvuli cene na vyber.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LYDI: u nás Vietnamci výjimečně tofu, ale jen v lokalitách, kde žije hodně cizinců :)

    Vietnamským polívkám se teda omlouvám, když jsem je uvedla v seznamu "chemkověcí", měla jsem na mysli hlavně ty "přísady" ;-D....pokud z toho člověk veme jen ty nudle, tak ok, jakžtakž jídlo :)...to už je pak fakt věc vkusu, když někdo má větší důvěru k normálním těstovinám ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LYDI: holandsko je luxus, co se zdravých potravin týče :))

    to už je pak samozřejmě individuální, co je pro koho úplně přesně jídlo :), mně ty vietnamský nudle připadají jako velice průmyslová potravina (rýžový = nějaká levní bílá rýže, kdovíjak pěstovaná, kdovíjak zpracovaná), tj. mám pochybnosti o jejich výživné hodnotě, v čerstvě uvařené bramboře cítím živin daleko víc :).....ale jasně, makrobio říká že brambory ne, a potom pokud si máš vybrat ve večerce, tak nějakej druh těstoviny bude jedna z těch pár možností, to chápu :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    hodne se mi libi, ci si psala tu
    CONTINUITY, co se tyce treba tech viet. obchudek nevidela byc tam moc velky rozdil - maji treba ryzovy nudle - nemam to ozkoumany ale podle me sou dost zdrave (: jako myslim tim prsne to, ze jestli cinska polivka nebo evropsky salam - stejny hnus. ja se tak nejak snazim stravovat makrobio. a podle nic treba banan a brambory vubec...
    ja ted sem v holandksu a zdrave jidlo tu... no to je neco jako sen :D ..ne treba arabove maji i tempeh, to sem za to moc rada (:
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAMAHL: těžko říct
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    URZA:
    Jj, banány z freshbedýnek jsou fajn, těm i docela věřím, protože chuť, vůně, konzistence, energie, je naprosto jiná. Standardní banány chutnají divně nakysle, docela se divím, že to víc lidem nepřijde divný.

    Nedávno jsem byla na kafi s jednou mladou maminkou, dávala kojenci banán, a loupala jí ho, řííkala že se dočetla, že na povrchu banánů je tolik chemek, že pro dítě není dobrý na to sahat, a pak si ty prsty strkat do pusy :(
    ......dobře, aspoň tak, ale nějak jsem nenašla odvahu zeptat se, jestli opravdu věří, že když je vnějšek akutně nebezpečnej, je pro roční dítě OK jíst vnitřek.
    -----------
    Ano, obchody s "potravinama" jsou sice na každém rohu, ale ve většině z nich mají věcí k jídlu jen pár, zbytek jsou divný drogy, třeba taková vietnamská večerka, tam si vybrat jídlo je umění, v zásadě si můžu koupit brambory, nějakou tu zeleninu, jen v některých najdu mandle, který nejsou pražený-solený, v některých vločky.....a právě tam někdy podlehnu ohledně toho sýra, protože mají slovenskou parenici, představuju si, že snad na tom slovensku u Liptovskýho Mikuláše se občas krávy pasou venku :), ale jistá bych si tím nebyla....
    Zbývajích 80% obchodu, cukrověci, solověci, chemkověci, konzervy, čínský polívky......IMHO je šílený, že se vůbec miliardy tun takových věcí smí vyrábět z jídla...když celkově na planetě je čím dál víc lidí a méně orné půdy..
    Nic proti jejich existenci jako takové, ale měly by, coby doplňkové či nouzové poživatiny, tvořit 10% krámu, ne naopak....
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    A co vsechno z toho se tyka bio bananu?
    URZA
    URZA --- ---
    CONTINUITY: jo s těma banánama je to hrozný, naštěstí se o tom stále víc lidí dozvídá.. např

    Miliardový banánový byznys skrývá utrpení armády dělníků — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...mika/121499-miliardovy-bananovy-byznys-skryva-utrpeni-armady-delniku/

    Dokud ale lidi pojedou pouze na cenu jako primární parametr podle kterého se rozhodují co koupí, tak se toho moc nezmění. Volný trh bohužel v tomto selhává. Vidím to hlavně na generaci našich rodičů, tátu jsem musel dlouho učit že když je něco levnějšího, tak to asi má své důvody..

    Pokud má někdo rád banány (já:) tak se dají kupovat např na http://freshbedynky.cz/ovoce anebo asi fair trade ve zdravkach... těm ze supermarketu se vyhnout velkým obloukem. Resp teda do supermarketu asi nema cenu vubec chodit že, tam moc jídla člověk nenajde.

    Mě poslední dobou přijde nejlepší najít si nějakou konkrétní farmu z ČR na co se dá.. a takto toho pořešit co nejvíc. Pak má člověk jistotu, může si snadno zjistit podmínky zvířat nebo užívání pesticidů atd.

    Nedávno jsem přemýšlel nad tím, že od revoluce tu sice máme super nákupní možnosti, supermarket na každém rohu, otevřeno i nonstop, ale ve skutečnosti když chce člověk třeba to opravdové jídlo, tak těch obchodů je ve městě stejně zase jenom pár :)) Taková smyčka řekněme radši spirála než smyčka, protože v mnoha věcech jsme se přecejen posunuli dál, ale v mnohém je to jen konzumní iluze...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    URZA: super článek

    a ohromně souhlasím s tím, co píšeš o tom, že se živočišných produktů jí ZBYTEČNĚ MOC

    názor k diskusi jako celku

    Osobně mi přijde důležitější JAK bylo s živou bytostí zacházeno, a jak přijatelná je produkce pro Zemi, než jestli to bytost rostlina, ryba nebo savec.

    Za nejdůležitější považuju právě to, že živočišných produktů potřebujeme daleko méně, než nás všechny učili v dětství. Nikdo nepotřebuje jíst maso každý den, možná s výjimkou těžce fyzicky pracujících za polárním kruhem.

    Maso z velkochovů podle mého názoru nepotřebuje vůbec nikdo, protože je to jedovatá hmota, ne jídlo. Otrávené maso se nehodí k ničemu, a podporovat jeho výrobu nákupem a poté si to dávat do těla je prostě úlet.

    Tohle si myslím, přitom ale nejsem vegetariánka, byla jsem asi 7 let, zjistila jsem, že to pro mně není, jím maso několikrát do roka, když na něj dostanu chuť, buď bio nebo z divokých zvířat, moje tělo to považuje za svátek, a ohromně si toho zvířete a možnosti ho jíst vážím.
    Nevidím zásadní problém v zabití zvířete jako takovém, přijde mi daleko horší, pokud je týráno, dokud žije.

    Mívám někdy i dlouhá období, kdy jím úplně vegansky, protože mě prostě nenapadne mít chuť na živočišné jídlo. Teda, poslední dobou to tak není, od té doby co máme slepice, na jejich vajíčka mám chuť skoro vždycky :) Ale pokud bych tu nebydlela, nebo když vajíčka nejsou, nenapadne mě si je koupit tak často.

    Mléčné výrobky kupuju skoro jen bio...teda občas mám úlet, kdy koupím normální sýr, ale nemám z toho dobrej pocit, protože pokud vím mléčné velkochovy nejsou o nic lepší...ostatně, ono to z toho sýra je cítit, když ho člověk sní jednou za dlouho. Poslední dobou upadám někdy do sklonu "neřešit to", ale když to takhle párkrát neřeším, všimnu si divných efektů na tělo i vědomí....
    Ostatně ono vůbec jíst hodně mléka/sýra má divné efekty, to je jak s tím masem, v malých dávkách v individuálně přiměřených intervalech může být kvalitní mléčnej produkt zdravej, ale když je to příliš často, zahleňuje to a dělá mlhu v hlavě.....

    Nebio mléko bych si nekoupila, vidím ho jako divnou fialovozelenou tekutinu s nepochopitelnou konzistencí, která je nepoživatelná už od pohledu..... (získaná od krav, které celý život prostojí v boxu, po všem tom odstřeďování, homogenizaci atd pro lidské tělo naprosto cizorodá.....).....
    Hmm, na návštěvě nebo tak nebudu něco odmítat, protože je v tom standardní mléko, máslo, nebo sýr, přijde mi, že jde hlavně o to, co si člověk vědomě kupuje domů....

    Všecky tyhlety věci mi přijdou takové úplně neuvěřitelně jasné, jako že na tom není co řešit..... Pokud si člověk váží sám sebe, a života na Zemi (což je doopravdy jedno a to samé), má na výběr buď ty věci nejíst, nebo jíst s mírou ty nejedovaté.

    Ale samozřejmě tohle je jen můj názor, a každý si může k takovým věcem dojít jen sám, a nepochybně jiní lidé okolo toho mají jinou filosofii, která jim taky funguje a dává smysl.

    Ještě poznámka k těm vnímajícím bytostem: v mém světě jsou vnímající bytosti i rostliny, takže sice klidně sním jednou za rok kus divočáka (s tím, že běhal u nás v lese a pak byl zastřelen nemám problém, je jich moc, nemají v důsledku lidské činnosti přirozené nepřátele, nevěřím že je to zločin)

    .....ale od nedávného tripu poblíž banánových plantáží na Kanárech nejím standardní banány (časem se asi odhodlám dát si občas bio, z hodně ověřeného zdroje, zatím ani to ne).
    Protože jsou 1) otrávené a 2) dochází k nepředstavitelnému týrání těch rostlin, a veškeré krajiny v okolí těch plantáží.
    Viděla jsem to na vlastní oči, banánovníky vypadají stejně jak ty slepice ve velkochovech, akorát to nemá střechu a je to všem na očích, krajina pokrytá a zamořená koncentrákama pro šedivý zbídačený rostliny.
    Pokud se o něčem takovým dozvím, nemůžu to dál jíst.

    Samozřejmě tam už vzniká problém, že prakticky veškerá masová produkce potravin je nějak špatně a člověk nakonec něco jíst musí.
    Ale tohle je extrém, bez banánů žít můžu, a podporovat to nebudu....
    Zajímalo by mě, jestli někde existuje nějakej web komplexních informací o způsobu výroby všeho, kde by si člověk mohl trochu vybrat.....v tuhle chvíli, pokud není lokální výroba, vidím jen tu možnost držet se alespoň označení bio, snad to trochu pomůže.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    https://www.facebook.com/events/1428806507387297/?notif_t=plan_user_invited
    nevím tedy, jestli mám co pohledávat na veganském pikniku ;-D (naše domácí vajíčka základ stravy:), ale pořádají to moc milí lidi, uvažuju o účasti, a tímto přeposílám, kdybyste někdo taky chtěli
    URZA
    URZA --- ---
    KAREN: co konkretne ti tam prislo ne-nestranne? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam