URZA: super článek
a ohromně souhlasím s tím, co píšeš o tom, že se živočišných produktů jí ZBYTEČNĚ MOC
názor k diskusi jako celku
Osobně mi přijde důležitější JAK bylo s živou bytostí zacházeno, a jak přijatelná je produkce pro Zemi, než jestli to bytost rostlina, ryba nebo savec.
Za nejdůležitější považuju právě to, že živočišných produktů potřebujeme daleko méně, než nás všechny učili v dětství. Nikdo nepotřebuje jíst maso každý den, možná s výjimkou těžce fyzicky pracujících za polárním kruhem.
Maso z velkochovů podle mého názoru nepotřebuje vůbec nikdo, protože je to jedovatá hmota, ne jídlo. Otrávené maso se nehodí k ničemu, a podporovat jeho výrobu nákupem a poté si to dávat do těla je prostě úlet.
Tohle si myslím, přitom ale nejsem vegetariánka, byla jsem asi 7 let, zjistila jsem, že to pro mně není, jím maso několikrát do roka, když na něj dostanu chuť, buď bio nebo z divokých zvířat, moje tělo to považuje za svátek, a ohromně si toho zvířete a možnosti ho jíst vážím.
Nevidím zásadní problém v zabití zvířete jako takovém, přijde mi daleko horší, pokud je týráno, dokud žije.
Mívám někdy i dlouhá období, kdy jím úplně vegansky, protože mě prostě nenapadne mít chuť na živočišné jídlo. Teda, poslední dobou to tak není, od té doby co máme slepice, na jejich vajíčka mám chuť skoro vždycky :) Ale pokud bych tu nebydlela, nebo když vajíčka nejsou, nenapadne mě si je koupit tak často.
Mléčné výrobky kupuju skoro jen bio...teda občas mám úlet, kdy koupím normální sýr, ale nemám z toho dobrej pocit, protože pokud vím mléčné velkochovy nejsou o nic lepší...ostatně, ono to z toho sýra je cítit, když ho člověk sní jednou za dlouho. Poslední dobou upadám někdy do sklonu "neřešit to", ale když to takhle párkrát neřeším, všimnu si divných efektů na tělo i vědomí....
Ostatně ono vůbec jíst hodně mléka/sýra má divné efekty, to je jak s tím masem, v malých dávkách v individuálně přiměřených intervalech může být kvalitní mléčnej produkt zdravej, ale když je to příliš často, zahleňuje to a dělá mlhu v hlavě.....
Nebio mléko bych si nekoupila, vidím ho jako divnou fialovozelenou tekutinu s nepochopitelnou konzistencí, která je nepoživatelná už od pohledu..... (získaná od krav, které celý život prostojí v boxu, po všem tom odstřeďování, homogenizaci atd pro lidské tělo naprosto cizorodá.....).....
Hmm, na návštěvě nebo tak nebudu něco odmítat, protože je v tom standardní mléko, máslo, nebo sýr, přijde mi, že jde hlavně o to, co si člověk vědomě kupuje domů....
Všecky tyhlety věci mi přijdou takové úplně neuvěřitelně jasné, jako že na tom není co řešit..... Pokud si člověk váží sám sebe, a života na Zemi (což je doopravdy jedno a to samé), má na výběr buď ty věci nejíst, nebo jíst s mírou ty nejedovaté.
Ale samozřejmě tohle je jen můj názor, a každý si může k takovým věcem dojít jen sám, a nepochybně jiní lidé okolo toho mají jinou filosofii, která jim taky funguje a dává smysl.
Ještě poznámka k těm vnímajícím bytostem: v mém světě jsou vnímající bytosti i rostliny, takže sice klidně sním jednou za rok kus divočáka (s tím, že běhal u nás v lese a pak byl zastřelen nemám problém, je jich moc, nemají v důsledku lidské činnosti přirozené nepřátele, nevěřím že je to zločin)
.....ale od nedávného tripu poblíž banánových plantáží na Kanárech nejím standardní banány (časem se asi odhodlám dát si občas bio, z hodně ověřeného zdroje, zatím ani to ne).
Protože jsou 1) otrávené a 2) dochází k nepředstavitelnému týrání těch rostlin, a veškeré krajiny v okolí těch plantáží.
Viděla jsem to na vlastní oči, banánovníky vypadají stejně jak ty slepice ve velkochovech, akorát to nemá střechu a je to všem na očích, krajina pokrytá a zamořená koncentrákama pro šedivý zbídačený rostliny.
Pokud se o něčem takovým dozvím, nemůžu to dál jíst.
Samozřejmě tam už vzniká problém, že prakticky veškerá masová produkce potravin je nějak špatně a člověk nakonec něco jíst musí.
Ale tohle je extrém, bez banánů žít můžu, a podporovat to nebudu....
Zajímalo by mě, jestli někde existuje nějakej web komplexních informací o způsobu výroby všeho, kde by si člověk mohl trochu vybrat.....v tuhle chvíli, pokud není lokální výroba, vidím jen tu možnost držet se alespoň označení bio, snad to trochu pomůže.