MICHAL_R:
Tož asi tak.
Nereflektuje a explicitně nehovoří o řadě směrů, proudů a aplikací, které jsou někdy ostrůvky pozitivní deviace a jindy zaběhnutá praxe. Přesto se vymezuje vůči nepřejícímu systému, který ovládá newtonovsko-karteziánské paradigma.
A neubírá to na síle jeho teoriím, ale ubírá to na oprávněnosti jeho vymezování se vůči současné psychiatrii a psychologii. Jeho teorie jsou pořád užitečné a lze na nich stavět. jak v praxi, tak i v teorii (i když to už musíš hodně špekulovat a domýšlet oslí můstky).
Jen mě trochu osobně zamrzí, že se nedozvím jeho názory na takové věci jako na poznatky ze soudobého klinické výzkumu a využití psychedelik, využívání mindfullness technik v psychoterapii, výzkumu ekopsycholgie a praxi environmentální psychoterapie, muzikoterapie, katatymně imaginativní teorie a podobně... Jako ještě nedávno pravověrného grofiána by mě to děsně zajímalo...
A jak sem psal níže, chápu, že je to už dědula, který disponuje jinými přednostmi než je kreativita a činorodost... ale na druhou stranu, jím opomíjené oblasti, které jsem výše zmiňoval, se rozvíjejí intenzivně od 70 let a grof s jejich prvky vždy pracoval. proto bych čekal na jeho straně o tydlec oblasti zájem a snahu je nějak uchopovat a popisovat ve svých knihách. on je ale vcelku vždycky ignoroval a ve mě to nějak vyvolává dojem, že se na něm podepsal freudiánský výcvik a náchylnost k určité do sebe zahleděné freudiánské uraženosti =) a je to škoda.