• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: ad 12 tis. za podnájem - to je právě o těch standardech a "životní úrovni"...já jsem třeba v Olomouci bydlel poslední 2 roky jen za elektriku a dřevo na topení, 3 roky předtím za 2000 kč a teď v Praze za 3000
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: 20 tisic mesicne a jses kazdy rok u more, na horach, mas obedy a vecere v lepsich restauracich atd?? mozna tak nekde na vesnici, ale i to tezko. takovy zivot je MNOHEM drazsi. vzdyt ve vetsim meste das klidne 12 tisic za podnajem.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    SCHWEPZ: Tohle nelze objektivizovat. Ale nikam neústící diskuzi to samozřejmě vyvolat může :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JAZZZ: objektivně určit co je "nesmysl", je dobré téma do diskuse. A každý bude mít "názor" :-)

    Kolik věcí opravdu potřebujeme pro život? | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...elax/zabava/kolik-veci-opravdu-potrebujeme-pro-zivot_304642.html#.VPSrTvmG-wg
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jj pouze v nasich hlavach jsou bariery, ktere nam znesnadnuji sdileni a tim padem i efektivni uspkojovani potreb co nejvetsiho poctu lidi. navrhuju ze az budem bravat jednou rocne sve deti na bezky, tak ze si je budem vzajemne pujcovat :)

    jak pise INK_FLO klic je v tom netouzit po nesmyslech a kdyz uz si neco clovek nechce odeprit, tak se o to alespon umet podelit :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    INK_FLO: je to tak. Ale musíš zohlednit taky možnost širší rodiny, resp. hlavně děti. Já třeba nejsem nějak náročný, boty si kupuji až ty staré mají žraloka, ale jakmile budou děti, chci je vzít například na běžky do zimního lesa - a řekl bys: kupovat lyže a hůlky není nezbytné. Takže jak jsem psal: bude to v našich hlavách, převážně.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SCHWEPZ: "pokud dojde třeba k poklesu životní úrovně, což očekávám, asi o 1/3"...

    v tomhle mají výhodu lidi, kteří žili celej život více či méně poblíž životního minima. Pokud někdo ke svému pohodlí potřebuje minimálně 20 tis. měsíčně (takové názory jsem slyšel i od pár známých a pro mě osobně je to nepochopitelný. Takový to zajištění typu v létě k moři, v zimě do Alp, obědy a večeře v lepších restauracích, nakupování "nezbytných" produktů atd.), tak to pro něj asi bude trochu šok. No a ti druzí si ani moc nevšimnou zásadnějšího rozdílu :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kniha zaznamenává současné globální trendy a zejména jeden z reálných scénářů: velký světový zmatek a úplný či dílčí kolaps západní či globální civilizace (...) abychom se dokázali orientovat v proměňujícím se světě a nebrali se příliš tragicky, potřebujeme jako základ filosofii dějin, náboženství i psychologii. Stejně potřebné, ne-li důležitější jsou praktické návody: jak skladovat potraviny, co pěstovat na zahrádce, jak a zda vůbec skladovat benzín.

    ...zajímavé jsou kapitoly kde se diskutuje to, kolik z těch "problémů" při transformaci (kolapsu) bude v naší hlavě. Dobře níže pointuje Darjeel, že když je voda, jídlo a krajinou netáhnou vojáci plenící vesnice a města, tak hodně z toho, co se bude dít, lze reflektovat z různých pozic: pokud dojde třeba k poklesu životní úrovně, což očekávám, asi o 1/3, tak to podle mě není žádná tragedie a naopak to pomůže odstranit fenomény jako vyhazování stovek tun potravin, tahání jablek do španělska a těch jejich zase sem, na každý nákup extra tašku co jde rovnou do koše a podobné - pardon - pičoviny. Lidi hodně přemýšlí peněženkou a ne na každého působí argumenty o životě našich vnuků nebo morálce konzumera. Po nás potopa není novinka, je dobré vědět, jak proběhly kolapsy jiných společností - tuhle knihu jsem si nadělil k vánocům, vřele doporučuji:

    Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur – Miroslav Bárta, Martin Kovář a kolektiv – nakladatelství Academia
    http://www.academia.cz/kolaps-a-regenerace-cesty-civilizaci-a-kultur.html

    a jen tak na okraj - krátké a výstižné:

    12/20 Koukolík - O stupiditě (a rozpadu zpětné vazby)
    https://www.youtube.com/watch?v=eb_6MdUZyw0
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: pěkně pointované, souhlas.

    Kdyby někoho zajímalo, jak to je s tím "kolapsem" a že to není konec světa, ale více-méně transformace neudržitelného směrem ...tady jsou extrapolace složitější: co třeba diktatura Světové obchodní organizace? :-)
    ...ták tady tyhle knihy jsou hodně podnětný, stojí za to to pročíst a začít aplikovat:

    Něco se muselo stát - Miroslav Bárta, Václav Bělohradský, Petr Drulák, Jan Keller, Václav Moravec, Jiří Přibáň, Jan Sokol, Václav Cílek (ed.) | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/190576/neco-se-muselo-stat/
    Tři svíce za budoucnost - Václav Cílek, Ivo Dostál, Dana Drábová, Jan Keller, Jeroným Klimeš, Erazim Kohák, Pavel Kohout, Vladimír Kokolia, Stanislav Komárek, Vladimír Merta, Marian Palla, Luděk Skočovský, Jan Sokol, Marek Šindelka, Břetislav Tureček, Zdeněk Zbořil, Václav Cílek (ed.) | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/176087/tri-svice-za-budoucnost/
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BBAN4N: hlavně zachránit svoji prdel a budovat dál hodnoty :))))

    Jsem teď ve čtvrtek shodou okolností dal v jedné kavárně nejednu číšku vína a pan provozní si k nám přisedl, neb rád hovoří... nakonec se z něj vyklubal hrabě Mittrovský a říkal, že má sbaleno a jak to Vladimír Vladimírovič pořádně roztočí, tak jede na Nový Zéland...
    Já jsem mu říkal, že vím a chápu, že prchne, a že já jsem z těch, kteří tu zůstávají, nemám co ztratit a tedy ani co chránit :)

    Pro mě osobně je i v případě kolapsu čr naprosto super... je tu dostatek vody (to je naprostej základ), i ta užitková se dá kolikrát dlouhodobě pít... a když není voda, tak budeš den dva kopat krumpáčem do země a hele ho!!!
    Taková austrálie - vody nula, Amazonie, ok, ale tam se většiny vody taky nenapiješ, zase spousta plodin a vše roste samo. Za mě osobně, mírný pás ideální, v tropech bych z těch komárů dostal brzo infarkt :)))
    Nehledě na ten společný jazyk tady...a celková atmosféra kocourkova, kde se právě dá dost věcí schovat, zašmelit, pořešit (bokem)... další věc je tradice českého zahrádkářství jako samozásobitelství a takový jakž takž funkční selský rozum, který zejména mimo velkoměsta stále přetrvává... Navíc na rozdíl od jiných zemí, v čr je jen jedno město, zbytek je ekologicky mnohem uvědomělejší, i když třeba ještě spousta lidí neumí třídit odpad.
    Jako pokud se připravuješ na kolaps, tak klidně hledej po celým světě, ale podle mě sedíš na zlatý hroudě dost dobrýho kusu země...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    heh
    Santam TVC "One-of-a-kind"
    http://youtube.com/watch?v=ViorVDgiiOg
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    no takže tak...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: to uz bohuzel davno neplati

    South African farm attacks - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/South_African_farm_attacks
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: no, nevím jako moc ji znáš, ale jinak je to přesně ta Jihoafrická republika, a moc se na to těším :)

    jinak teda pro doplnění, emigrovat tam úplně bych hned tak nechtěl, ale na druhou stranu jak dnes všichni řeší Thajsko, Austrálii, Zéland a co já vím, tak bych k tomu ten JAR klidně přidal - velkou výhodou je, že jsou prakticky ve stejném časovém pásmu jako my, jen s obráceným ročním obdobím...
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: pf, pokud jsi bily muz a mas hromovou hul, neni situace tak tragicka :o)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: je rec o stejne JAR kterou znam ja?

    Sexual violence in South Africa - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_violence_in_South_Africa
    KUATO
    KUATO --- ---
    jen par uvah, ktere me se souvislosti s probiranym tematem napadaji, neni treba na ne reagovat:
    - s tim stehovanim do jinych mist (nic proti tomu) by mel jen clovek myslet na to, ze dokud je "doma", tak ho do jiste miry chrani neco, co bych nazval "krvi predku". v okamziku, kdy se prestehuje jinam, tahle ochrana prestava platit. trva nejakou generaci (a je tam podminka prisun krve mistni populace), nez se to zase pro potomky potomku vytvori.
    - uvahy timto smerem maji smysl napinat samozrejme pouze v pripade, ze "jdou veci do sracek". teprve vzepeti nacionalnich vasni vedou k tomu, ze pro "cizi prvek" prestava byt bezpecno. to co bylo v dobach miru pro ten ktery egregor dulezitym obohacujicim prvkem se najednou stava potencialnim zdrojem nebezpeci.. a i letmy pohled do sveta nam ukazuje, jak snadno mohou byt urceny k eliminaci i velke a po staleti respektovane mensiny..
    - individualni osud je nadrazen kolektivnimu. ale jen pro individuality.
    - vsichni svuj osud formujeme sami. kazda forma strachu je jen tribici sito, ktere odlisuje silne od slabych. a ti az prilis slabi maji v prirode jen jedine misto - byt vyzivou silnych.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BBAN4N: já teď zanedlouho zajedu omrknout, jak se změnila situace v JAR, kde se mi to před časem z mnoha důvodů moooc líbilo - už jsem to tu někdy tuším zmiňoval, a výsměchu se mi dostalo dostatek, takže vtípky si nechte :D
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    JAZZZ: nechci mit deti, zivot je prilis kruty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam