FRONEMA: mě se čím dál tím více osvědčuje zlatá střední cesta, jak říkal Buddha, nebo moje babička. Nekupuji uzeniny, až na občasné úlety jako 10deka šunky a čerstvý rohlík, jednou za měsíc, ale to je spíše deviace, když mě to přepadne, tak warum nicht. Když už mám maso, tak jednou dvakrát týdně a často od nás ze statku - králíka, slepici, ovci, nebo kousek vepříka od souseda.
Máme se zvířaty smlouvu, vlastně jednostrannou :) s bráchou jim vytváříme luxusní podmínky, pastva na slunci, pohyb, čerstvé potraviny, sem tam větvičku k okusu a smrt jim dáváme rychlou, než mrknou, jsou v králičím nebi. Maso je asi zdravější, není plné streso hormonů. Je nám vzácnější! Myslím, že toto je cesta...mě maso chutná, je to prostě tak. Eticky nemám problém s tím, že beru život, když je to tak, jak to dělali indiáni - poděkují, vše spotřebují - ÚCTA A RESPEKT.
Taky: zamyslete se, jak se to posunulo semanticky - už se neříká chovat vepře, ale výroba masa. Je to šílený posun. Než byly koncentráky pro lidi (Británie v JAR pak náckové), tak začli koncetráky pro zvířata. A prvně ty koncetráky byly v hlavách lidí.
Pravděpodobně bude v dalších dekádách různými vlivy docházet ke snížení tzv. životní úrovně (prostě blahobytu) v Evropě, očekávám tak o 1/4 až 1/3. Může také jít o více nerovnoměrnou distribuci bohatství (rozevírání nůžek, mizení střední třídy, atp.) - podstatné je, že tímto "zásahem do peněženek" dojde o změnách v životním stylu - přestanou se vyhazovat tuny jídla (budou si ho více vážit), maso bude dražší - třeba jak za první republiky. Pražská šunka bude sváteční lahůdka a maso třeba jen v neděli, nebo parkrát týdne, nikoliv "plátek na každý oběd". Cílek si myslí, že to bude vlastně "návrat k normálu" a já s ním souhlasím. Většina problémů bude v naší hlavě - jídla bude furt dost, ale proboha!! už nemám každý den své grilované kuře za stovku!! :-) No uvidíme.