FRUTAA1: "pozitivni varianta": Je rada rodicovskych pristupu, ktere deti berou jako 'spravne', jako ze jsou uplne v poradku (Naomi Aldort, Koncept kontinua, dr. Karp ....). Ze jsou ok. Akorat jim chybi zkusenosti, ktere proste postupne ziskaji metodou zkoumam a zazivam. Takze muzes delat toto. Videt ve svym decku tak pokrocilou duchovni bytost jak jen chces. Je to tvuj malej kolega. Vsechno uz to vi, ma, vidi... akorat ted bude nejakou dobu interagovat se svetem vsema zpusobama, aby zjistilo kde se to ocitlo a nachodilo si nejlepsi zpusoby jak tady fungovat. Ty muzes k nemu pristupovat jako velvyslanec nasi reality k vzacnemu cizinci, kterej zatim nic nevi, ale ma obrovskej potencial. Je nadherne neponicenej, uzasnej. Zatim neumi nase veci, nevi jak zachazet s emocema, s lidma, s vecma, janevim s cim vsim, ale to je proste tim, ze je tu prvni den. Muzes k nemu citit uctu a byt pruvodce -- furt dokola ukazovat jak tady zijeme; ukazovat mu ty nejlepsi modely jednani, ktere tobe se libi. Seznamovat ho s tim jak veci jsou, ale "nevychovavat", nebuzerovat, neohybat, nevycnivat nad nej mocensky. Tisickrat ho budes muset omezit, zakazat atd., nez on si nachodi co a jak. ALe muzes absolutne se vybodnout na pouzivani treba strachu, trestu, odmen a takovychto nedustojnych blbin. Prijel kral z cizi zeme, ty jsi velvyslanec. Prekladas nas svet do jeho jazyka. Nejses jeho "matka" (ve smyslu buzerujici matka ktera ma za ukol ho zcivilizovat), on uz civilizovanej je, jen se uci nas jazyk.
"negativni varianta": Ty jako osoba mas nejaky ideal cloveka s vysokym poznanim. Napr. jestli to ma hozeny pres inteligenci, tvorbu, mysleni, citeni, pres lidi nebo spis pres svuj vnitrek, pres usporadanost nebo pres svobodu... je fakt hodne smeru. Pokud budes k diteti pristupovat jako ze uz je "nejaky", muzes vedome nebo nevedome do nej tlacit ten tvuj pohled na poznani (napr. ze ma pomahat lidem nebo byt chytrej nebo byt talentovany). (Pricemz ale jeho prirozenost introverta je na lidi spis kaslat a konstruovat stroje, nebo byt hloupej nebo byt fotbalista.) Whatever. Takze kdyz se tvoje predstava a jeho typ treba zoufale nesejde, tak by pro nej bylo byvalo lepsi kdyz by sis myslela ze je to jen blby decko a nechala ho vicemene bejt (jako mainstreamovy rodic), oproti tvym spiritualnim pocitum.
Jses srozumitelna? :) co ty na to