• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: jeste to hospodareni s pudou ma dalsi rozmer. Nevim z hlavy presna cisla,ale naprosta vetsina pudy v cr je v najmu,coz neni moc motivujici ji venovat nejakou zvlastni peci. Dalsi rozmer,tedy ten financni je v tom,ze hospodarici zemedelec,stylem jakym se zemedelci dnes ti tvuj majetek,pudu,neustale poskozuje.
    Dnes uz je puda poskozena a rozhodne to nemuzeme svadet na minuly rezim.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: ono nejde jen o nejake remizky, mnohem zasadnejsi by bylo,kdyby se opet zacalo v zemedelstvi kompostovat. Dnesni zemedelec na nejake remizky kasle,musel by casteji tocit volantem.
    Muzes nejak rozvest to s tim kapitalem a pohybem lidi,moc jsem to nepobral.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: nejsem nejaky nadseny zastance zemedelskych dotaci, protoze vidim jake nesmysly pusobi treba dotace na pudni blok. na druhou stranu uznavam, ze zemedelstvi je strategicke odvetvi, ktere se staty snazi zachovat a ve svete umyslne pokrivenem neomezenym pohybem kapitalu a omezenym pohybem lidi asi v tuto chvili neni jine realizovatelne reseni.
    zodpovedne hospodareni s krajinou je sluzba za kterou by stat mel svym obcanum platit, ale to pro me znamena zakladani remizku a tuni a ne pole zamorena repkou. snad se tam jednou dopracujem :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: vcelku by me zajimalo jak se tyto statistiky pocitaji,jestli berou v potaz limity,napriklad dostatek vody,pudy na ktere se da vypestovat dostatek potravin,pripadne dalsi zdroje....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: ehm,nevim co se mysli umelim zdrazovani,ale dnes je umele zlevnovano a celkem vyrazne dotovano. Napriklad jeden kravin co znam tak ze skutecne produkce zaplati tak nejak lidi a naklady a dotace jsou to proc to majitel dela,protoze to je pro nej profit.

    Jen pro zajimavost 42% rozpoctu EU jde do zemedelskych dotaci. Proc?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jo hmyz je taky dobrej :) ze studijnich duvodu jsem se vypravil s manzelkou na hmyzi hostinu do klubu cestovatelu a bylo to prekvapive dobre.
    HMYZÍ HOSTINA - Klub cestovatelů Praha - cestování, poznávání, dobrodružství
    HMYZÍ HOSTINA - Klub cestovatelů Praha - cestování, poznávání, dobrodružství
    http://www.hedvabnastezka.cz/klub-cestovatelu-praha/hmyzi-brunch/
    Diky tehle inspiraci jsme se s kamarady rozhodli rozjet vlastni produkci cvrcku na jidlo, ale zatim je to spis takovy cool hipsterky vystrelek, nez ze by to v evrope nahrazovalo hovezi maso. Tim spis, ze pro soucasne zakony je to takova seda zona.
    Kdybyste ale nekdo chteli nekoho obdarovat pytlikem prazenych svrcku obalovanych v cokolade, nebo karamelu, pripadne s chilli prichuti a nebo neochucenych pouze prazenych, tak dejte vedet. Je to zatim spis takova kuriozita a pomalu to rozjizdime, aby to vubec bylo v CR legalni, ale casem to mozna opravdu budeme bastit po kilech.
    https://www.facebook.com/cvrcci.org/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Why Should We Eat Insects? It’s the Future of Food | Labcoat Life | Learn Science at Scitable
    http://www.nature.com/scitable/blog/labcoat-life/why_should_we_eat_insects

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JAZZZ: OSN a někteří další vidí budoucnost v hmyzu.
    Afrika - tam přibývá lidí suverénně nejrychleji - má do r. 2050 mít o jednu miliardu lidí víc, z jedné mld. na dvě (konkrétně +109 %)
    V roce 2100 bude na Zemi 11,2 miliardy lidí. Jak na tom bude Česko | HlidaciPes.org
    http://hlidacipes.org/v-roce-2100-bude-na-zemi-112-miliardy-lidi-jak-na-tom-bude-cesko/

    no a ...proč nesníst ta sarančata, co jim huntují už tak bídná políčka??

    Will We All Be Eating Insects In 50 Years? | IFLScience
    http://www.iflscience.com/environment/will-we-all-be-eating-insects-50-years/
    BBC - Future - Could insects be the wonder food of the future?
    http://www.bbc.com/future/story/20141014-time-to-put-bugs-on-the-menu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    sef guglu vidi reseni takhle
    http://fortune.com/2016/05/02/eric-schmidts-6-tech-trends/

    Schmidt sees a revolution coming in using plants to replace meat. Replacing livestock with growing and harvesting plants could reduce greenhouse gas emissions and fight climate change, he argued. The meat industry, cattle producers, in particular, emit significant greenhouse gases.

    ktera rostlina je bohata na proteiny a rposte 3 krat rychleji, nez suchzemske rostliny? odpovedi jsou opet morske rasy :)
    ochutnal jsem a je fakt dobrej :)
    The Dutch Weed Burger
    http://dutchweedburger.com/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: jo, ja s tebou souhlasim. volna ruka trhu je tak trochu kurva, marketingovy pribeh jidla je bohuzel spise pohadka a lide by urcite meli omezit konzumaci masa, ale nevidim jako nezbytne ani mozne aby vsichni byli vegani.

    rad bych ale v te souvislosti zduraznil vyznam hospodarskych zvirat pro krajinu a fakt, ze k omezeni konzumace masa by melo dojit rozhodnutim lidi a jeho umele zdrazovani nicemu nepomuze, jenom chudi budou jeste chudsi. argumentovat v te souvislosti metanem je pak technicky nesprvane a zavadejici, protoze proste existuje reseni, jak jeho tvorbe predejit.

    proste me taha za oci, kdyz vidim ekologicka temata znasilena tak, aby podporovala nefunkcni a nesmyslna pseudoreseni. tim mam na mysli treba tento navrh dane a nebo solarni panely na polich. oba priklady se schovavaji za zelenost, ale ve skutenosti jsou za nimi zistne duvody a u verejnosti to vyvolava neduveru vuci ekologickym tematum obecne.

    _BENNY: myslim si, ze pro sve preziti koncentraky pro kravicky nepotrebuje ani 10 miliard lidi. nutne ale potrebujeme zvirta v krajine kde plni dulezitou ulohu. neni to ale tak vynosne jako ty konentraky, protoze to zahrnuje cenu, kterou se jinak dari externalizovat a odkladat jeji splatku na ekologicky dluh. faktem ale je, ze urodna puda je to nejcennejsi dedictvi. obyvatele blizkovychodnich pousti vedi sve a osobne si myslim, ze tamni konflikty se stavem jejich okoli neprimo souvisi (prinejmensim nedostatek vody je velmi snadno dohledatelnou pricinou konfliktu a k jejimu zadrzovanije fukncni ekosystem nezbytny)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: jo, vo tom jsem četl, že na tom makají...řeší i chuť tuky v takových laboratorních burgrech, Bill Gates do toho sype miliony. Uvidíme...

    _BENNY: to jsme si nerozuměli - jde o to, v jakých podmínkách ta zvířata žijí a umírají. Já nejsem vegan. Máme ovce, kozy, měli jsme prasátka, králíky. Imituješ jim přirozené podmínky - pak jim dopřejše dobrou smrt. To by bylo pro začátek.

    Tzn. u nás za vesnicí je kravín, kde jsou v malých kotcích, všude železo, přivázána řetězem a krmí je zkyslo rozemletou sračkou. Za kravínem je louka. Ale to by bylo možná moc drahý, postavit ohradu a kdo by je hlídal ap. aj. atp. řekli mi - prý tomu nerozumím, protože jsem se narodil ve městě.

    No a pokud teda takto budeme snižovat náklady a srát na to, co ta zvířata OBJEKTIVNĚ potřebují, tak se to v lečem nevyplácí a je to neetické.
    Neříkám nemí chovy, ale nakázat, jak mají být minimální standardy. Nemučit ta zvířata.
    Což zapříčiní zdražení, počítal bych tak o polovinu vyšší ceny.
    Už dnes - kuře tě stojí stovku, celé kuře!! Nepřijde ti to divný? že si uklízečka za odpoledne může domů přivést třeba 5kuřat a sežrat je? ,-)

    volám po racionalitě, minimální etice, ne po veganství ,-)

    ps. jak zbavit zvířata utrpení z takového chovu? co třeba taková malá lobotomie? ...uplně zkrotnou a už ani tak temně neskučí a neřvou...hmmmm?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SCHWEPZ: tak budto nadmerne zabijeni zvirat pro vlastni potravu za problem povazujeme anebo nepovazujeme, dle toho je treba se rozhodnout co dal. polovicata reseni typu "zabijeni je vlastne ok, kdyz budeme jist maso max. 2x do tydne" se mi nelibi, to se da stejne vzdycky nejak obejit. a ve vysledku to odnesou jen ti, pro ktere je maso drahe a nedostupne uz dneska.

    co takhle prijmout fakt, ze nejakym zpusobem organizovane koncentraky pro zvirata proste potrebujeme, pokud chceme sami prezit, a zacit vymyslet zpusoby jak zvirata co nejlepe zbavit utrpeni z takoveho zivota v chovu? jak jim ten zivot, nez skonci na taliri, ulehcit? pro svoje pohodli jsme schopni vymyslet ledasco.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: pěstovat protein v kádince, časem to bude levnější a zdravé a hotovo
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    _BENNY: nějaké nápady teda? klidně brain-storm...chytat za slovíčka tě nebudu.
    Jde o problém ekologický a etický. S rostoucí chutí Asie se stává problémem ...zásadním.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    chtit vyresit tento eticky problem zdanenim, to je jako vyresit problem s koncentrakama tim, ze jim zavedeme na kazdeho zida desatek. a budeme doufat, ze se koncentraky ekonomicky nevyplati provozovat, zatimco se na jejich prijmech z dani staneme zavislymi. proste absurd.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JAZZZ: já to zjednoduším - direktivně stanovit podmínky pro chov. Něco jak u slepic v klecích - zakázat. Stanovit minimální velikost plochy pastvy atc. atp. Čím je můžeme krmit (hrana byla masokostní mopučka, kdy krávy krmili mrtvýma kravama a přišla nemoc šílených krav BSE) - tzn. diktát "volné ruky trhu" tj, snížit náklady a zvýšit zisky a konkurovat si se v tomto ohledu i přes všechny ty "bio-jarmarky" a "jídlo s příběhem" neosvědčil.


    TJ. stanovit závazné podmínky jak lze zacházet se zvířaty - zdražení masa - zpět ke konzumaci "jednou dvakrát týdně", což je prostě kurva normální!! Ne jak dneska "každý oběd hovězí vepřový plátek"
    Howgh!
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: eticky by bylo urcite dobre prumyslove chovy omezit, ale technicky spravne reseni je nechat kravy pobihat po pastvinach a dokrmovat je morskymi rasami. plosne daneni zvirat mi nepripada jako dobre reseni. preci jen maji v ekosystemu tzv. kulturni krajiny nezastupitelnou ulohu.
    Australian seaweed found to eliminate more than 99% of cow burp methane
    http://newatlas.com/csiro-seaweed-cow-methane-emissions/46021/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Denmark ethics council calls for tax on red meat to fight 'ethical problem' of climate change | The Independent
    http://www.independent.co.uk/...on-red-meat-to-fight-ethical-problem-of-climate-change-a7003061.html
    MILUCH2
    MILUCH2 --- ---
    KUATO: starej unavenej dobrodruh :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    myslim, ze moc hezky clanek..
    Petr Horký - Názory Aktuálně
    http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-horky.php?itemid=28798
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam