• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: takze nic, mraky okecavek, ale pochopeni,ze 7 miliard lidi nemuze zrat maso 3x denne zadne.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: fakta zalozeny na uvaze ze jsou nejaky univerzalni potraviny a univerzalni zpusoby produkce? no tak jsou, v industrialnim zemedelstvi, ktery je jednou (celkem problematickou) formou produkce potazmo managementu zdroju a prostredi. verim ze tenhle prumysl by rad byl jedinou formou produkce obzivy, ale neni. zaroven vubec chape obzivu/vyzivu jako "produkci" "potravin". ano, je relevantni, aby se mestskej clovek zabyval dopadem sve vyzivy a chapu vegetariansko-veganskou agitku a odpor proti koncentrakum zvirat, nicmene se to porad pohybuje v jednom stylu porozumeni tomu co zivotni prostredi je, co a jakym zpusobem od nej muzeme chtit a jak tady na zemi koexistujeme. tyhlety analyzy jsou reaktivni, hledaj cestu nebo duvody v nejak rozehrany situaci. jenze to proste neni o tom jaky potravint, ale o tom, co vubec znamena potravina, vyziva. jestlj jsou vsechny potraviny stejny, tak to je brutalne totalitni nahled na svet :) a podle toho nahledu vypadaj i ty potraviny - prazdny, barevny, unifikovany a zkazonosny nic. ,)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: takze budes znevazot fakta,protoze by nas to mohlo vest podivnou cestou,ok to je tvoje vec...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: protoze tenhle zpusob uvazovani pouziva meritka, ktera nas povedou podivnou cestou
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: ja nevim proc mas takovej problem priznat,ze maso a mlecne vyrobky jsou narocnejsi na vstupy nez rostlinna strava
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: pro pastvu zvirat typicky holistic planned grazing, mob grazing. ale to jsou jen specificke praktiky. otazkou je, zda farmareni muze fungovat podle nejakych zobecnenych modelu, a pokud ano, tak ty modely musi byt velice obecne a musi se vztahovat managementu lidi a ekosystemovych procesu (ne primarne produkci, ta je posledni). co dava smysl jeden rok nekd tam nedava smysl dalsi rok anebo jinde. zobecneni a technologizace tech energeticko-materialovych transformaci je zradna, protoze cely ten produkcni retezec (ci lepe spiralu) nivelizuje... a pak se lidi ridi ne podle informaci producenta (lepe: manazera ekosystemu), ale podle marketingu a podle studii, ktere tu nivelizaci podporuji predpoklady obsazenymi v jejich mysleni. ta nivelizace je lidskym produktem, je to velmi specificka varianta smysleni o svete a potazmo agro praxe, ktera ma velke socio ekonomicko poli5icke souvislosti... a ty souvislosti bychom meli detekovat v takovychto studiich, abychom se nenechali zmast.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: ano,kdyz to delas "setrne" ziskas toho ze stejne plochy min nez kdyz to delas "prumyslove"...
    Nebo ukaz neco co v realu funguje a je to schopne konkurovat "klasice"... At v produktivite, tak v ziskovosti...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: no neni, protoze na stejne plose se pri ruznych zpusobech managementu deje neco jineho a ma to jinou nosnou kapacitu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DNF: to nijak nezpochybnuju,ale zpochybnoval se tu zabor pudy atd. pro chov dobytka, a proste i kdyz to budes delat sebe setrneji,tak ty zvirata musej neco zrat...
    DNF
    DNF --- ---
    LINKOS: to prave neni. Puda po 10 letem 'obhospodarovani' ala agrofert a po 10 letech setrneho zemedelstvi bude asi drobatko jina, ve vsech parametrech. Ale ta generalizace je zalozena na tom, ze vetsina produkce se dneska vyrabi stejne - prumyslove. Misto dohadu bych mohl nekde najit, kolik procent potravin jde z prumysloveho (=drancujiciho) a kolik ze setrneho zemedelstvi. Ale jednak musim na merunky, a druhak to cislo snad ani nechci videt.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: o to preci nejde. To jsou sice rozdilne zpusoby,ale vysledek je stejny,tu pudu tomu musis vyhradit tak jako tak...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: a myslis ze tyhle transformace (jak a z ceho se zvire vyzivi, kam se vykadi, atd.) jsou vsude stejny? a pokud nejsou stejny, pak ani ta "potravina" neni stejna.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: dovolim si tvrdit,ze dobytek jaksi musi neco jist a to neco musis vypestovat,nebo mu vyhradit plochu kde se nazere a tudis tu pudu zabrat musis...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: no ja se vyjadruju pouze k tomu, ze by mi prislo smysluplne rozlisit ruzne typy produkce/transformaci. protoze takhle se rika: je tu jedina cesta, a proto si vyberte produkty, ktere jsou mene zatezove. ok, ale tady neni jenom jedna cesta.
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: na druhou stranu "...maso a mléčné výrobky nám poskytují pouze 18 % kalorií a 37 % bílkovin, využívají naprostou většinu (83 %) zemědělské půdy a mají na svědomí 60 % skleníkových plynů ..." tim je dost receno, je to technicka analyza, ktera vlastne zkouma konkretni (ne nutne vsechny) dopady toho ktereho retezce. Protoze vetsina potravin se dneska nejak standardizovane (neboli prumyslove) vyrabi, vcetne zvirat, muzou si mozna takovou generalizaci dovolit.
    Ale take jsem necetl... vlastne tomu docela verim i tak.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: chapu, ze to sem davas v jinem kontextu, ale vzhledem ke stylu diskuze si dovolim koment ad "Zhodnotila celkový vliv těchto potravin na emise skleníkových plynů, spotřebu vody a znečištění vod (eutrofizaci) a ovzduší (acidifikaci), a to z farmy až na talíř"

    nemam cas na studii samotnou, nicmene 'potravina' na nic vliv nema, potravina je jedna faze retezce energeticko-materialovejch transformaci, a k teto fazi vedou ruzne cesty. ty cesty transformaci a jejich celkove dusledky jsou vysledkem nejakych nasich rozhodnuti, jelikoz k jedne 'potravine' je cest mnoho.

    jinymi slovy: (environmentalni) dopady nejsou dusledkem potraviny (ta potravina nic nedela), nybrz jsou dusledkem nasich zakladnich rozhodnuti ohledne toho, jakymi cestami transformaci jdeme k one potravine.

    co to znamena? znamena to, ze podle me je omyl ridit se prilis do dusledku takovou analyzou, ktera rika, ze mame volit nejake specificke potraviny, a to proto, ze tyto potraviny vyjima z toho retezce transformaci. ano, tenhle styl muze byt platny jako analyza nejakych v soucasnosti vyuzivanych cest produkce a spotreby a jejich zprumerovani, ale daleko spis je imho potreba zmapovat prave ruzne moznosti vyzivy z hlediska ruznych variant tech energeticko-materialovych transformaci, ne z pohledu te jedne faze transformace jakozto "potraviny"... musime jit k analyze rozhodnuti, ktera vedou k jistym cestam a k duvodum techto rozhodnuti.
    DNF
    DNF --- ---
    SCHWEPZ: uplne nevidim souvislost? Jakoze je na svete porad malo lidi, protoze ze vsech se prece muzou stat vegani? ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: hlavne evidentne frci cpat do cestiny anglicke vyrazy,protoze v cestine by to nebylo tak husty,pi*o...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DNF: "Deti nemam, protoze podle meho nazoru je rozmnozovani lidske populace taky prime zabijeni Zeme."

    Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...g-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

    Aktuálně největší analýza odhalila obrovskou ekologickou stopu hospodářských zvířat – poskytují pouze 18 % kalorií, ale zabírají až 83 % zemědělské plochy. Vyhýbání se masu a mléčným produktům je nejlepším způsobem, jak snížit svůj dopad na životní prostředí, tvrdí vědci, jež stojí za aktuálně nejkomplexnější analýzou škod, kterých se zemědělství dopouští na planetě.

    Nový výzkum ukazuje, že bez konzumace masa a mléčných výrobků by zemědělské plochy mohly být zredukovány o více než 75 %, což je oblast rovnající se rozloze USA, Číny, Evropské unie a Austrálie, přičemž bychom stále byli schopni nakrmit veškerou populaci světa. Ztráta divočiny, která ustupuje zemědělství, je vedoucí příčinou současného masového vymírání divokých zvířat.

    Nová analýza ukazuje, že zatímco maso a mléčné výrobky nám poskytují pouze 18 % kalorií a 37 % bílkovin, využívají naprostou většinu (83 %) zemědělské půdy a mají na svědomí 60 % skleníkových plynů emitovaných zemědělským sektorem. Další nedávná studie ukazuje, že 86 % všech suchozemských savců nyní tvoří hospodářská zvířata a lidé. Vědci také zjistili, že i masné a mléčné produkty s nejnižším dopadem jsou stále škodlivější než pěstování té nejméně udržitelné zeleniny a obilovin.

    Studie, jež byla publikovaná v žurnálu Science, nashromáždila obrovské množství dat založených na bezmála 40 000 farmách ve 119 zemích a pokryla 40 potravin, které představují 90 % všeho, co jíme. Zhodnotila celkový vliv těchto potravin na emise skleníkových plynů, spotřebu vody a znečištění vod (eutrofizaci) a ovzduší (acidifikaci), a to z farmy až na talíř.

    „Veganská strava je zřejmě vůbec nejúčinnější způsob, jak snížit svůj dopad na planetu Zemi, a to nejen co se týče skleníkových plynů, ale také globální acidifikace, eutrofizace, využití půdy a spotřeby vody,“ říká Joseph Poore z Oxfordské univerzity, který výzkum vedl. „Je to mnohem lepší než omezení cestování letadlem nebo koupě elektrického automobilu,“ dodává, jelikož to by vedlo pouze k redukci emisí skleníkových plynů.

    „Zemědělství je sektor, který je spojen s celou spoustou environmentálních problémů,“ říká. „Opravdu jsou to živočišné produkty, které jsou zodpovědné za tak mnoho z nich. Pokud se budeme zcela vyhýbat konzumaci živočišných produktů, bude to z ekologického hlediska mnohem výhodnější než se snažit nakupovat udržitelné maso a mléčné produkty.“
    (...)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kapitál ve službách techné

    (...)Zcela zásadní roli v procesu globalizace hraje technika, která prorůstá tělem ekonomiky, společnosti a našimi životy stále se zrychlujícím tempem.
    (...) Globální ekonomický systém narazil na limity, které si stále více žádají uplatnění konceptu udržitelného vývoje jako jediné racionální a technicky průchodné varianty lidské existence na naší planetě.
    (...) Podstatou dnešní etapy globalizace je vznik vnitřně propojeného systému globální ekonomiky, složeného z největších globálních korporací produkujících rozhodující sortiment zboží a řídícího se vlastními pravidly rozhodování o výrobě, investicích a alokaci zdrojů, v podstatě nezávislého na hospodářské a finanční politice národních států. Globální svět, ovládaný „planetární technikou“, je lhostejný k osudu jednotlivých států, ale nikoli dopředu nepřátelský. S kýmkoliv, kdo je technicky progresivní, se ihned spojí a dá mu šanci.

    Jan Štern: Konec kapitalismu?! – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kultura/salon/475728-jan-stern-konec-kapitalismu.html
    Technokratismus. Kapitál ve službách techné - Štern Jan | Knihkupectví Karolinum
    http://www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/index.jsp?include=podrobnosti&id=353987
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LINKOS: hulení bylo cool před dekádou, dneska frčí mindfulness, pi*o.
    O_HM: "ptáci v tahu" --- až v září, Kubo, až v září, ...zatím vlaštovky sbírají mouchy aby měly silná křídla...
    DNF: "Nikde ale nepisu, ze se nemas radovat z kvetin a deti, necitit lasku":

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam