• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAILASHWikileaks - Assange - Revolution now! + Anonymous + Bradley Manning a Snowden
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    _BENNY: _BENNY: Kdyby ta tvoje neexistující smlouva opravdu nebyla, tak jsi doteď doslova majetkem svýho feudála, kterej to měl přeneseně od boha..
    Nějaká osobní svoboda u který si myslíš, že to je něco jako samozřejmost vůbec samozřejmá není. Jen díky těm společenským smlouvám, proti kterým se tu hloupě vymezuješ, o tom vůbec můžeš přemýšlet, bez nich by tě tyhle otázky ani nenapadly, protože bys byl rád, že seš rád...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    primer: bavime se o vesmiru, proc zeme obiha slunce apod. ja rikam, ze nic jako svetelny or, ktery kazdy den prekluse z jednoho mista do druheho, aby uvolnil misto nocnimu jezdci neexistuje. lidi to chteji slyset, kdejake nabozenstvi je na tom postaveno, ale on zadny svetelny or neni a nikdy nebyl. existuje jen hromada vodiku a helia.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BALVAN42: v USA to byla prece akce par elitaru, nikoliv konsensus vsech lidi. francie detto.

    KEDRIGERN: pokud chci hovorit o smlouve, na ktere je zalozeny moderni stat, pak bych ocekaval, ze ta smlouva bude existovat. jinak hovorim o necem, co neexistuje a stat je potom zalozeny na skutecnosti, ktera se nikdy nestala.

    co je na tom tezke pochopit? kde je ta smlouva, na kterou se odkazuji moderni staty?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    zdělání je kýč
    ZHAQ
    ZHAQ --- ---
    takže klíč je vzdělání..
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY:
    1) Opravdu čekáš reálně podepsaný konsenzus všech občanů?

    2) Smlouvy nemusí být jen písemné.

    Jinak vám to vysvětlil Lyotard: Je konec metanarativních příběhů, je čas postmodernismu. Je to výborná abstrakce a velmi dobře fungující. Ono docela věřím, že v ranném novověku zástupci nějakého chudšího stavu opravdu mohli z 95% zastoupit celý stav - měl takové hovno, že jejich požadavky byly jasné. Až dnes je širší potřeba diferenciace -rozmanitější požadavky.
    Bohužel vzdělání nepostoupilo stejně rychle jako svoboda (zvláště ta slova) a lidi si neumí určit, co vlastně chtějí.
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    _BENNY: v americe si plácli, sepsali ústavu a udělali USA. téměř utopická akce. mělo to mimojiné silnej vliv na evropský panovníky, kterejm už hořela koudel pod prdelí a začali mohutně reformovat. pak to ruplo ve francii a jejich občanská ústava založená taky na smlouvě byla další vlaštovkou. ostatní státy reálně smlouvu nezažily, nicméně reformy či evoluce států jaksi v rovině morální filosofie, která má reálnej dopad, pracujou se společenskou smlouvou. resp. jejich republikový ústavy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BALVAN42: nebo treba vseobecne blaho :-) ja se prave snazim dopatrat toho od ceho se moderni stat skutecne (ne)odviji - tzn. od jake realne veci, ktera existuje a ktera neni vnitrne rozporna (coz smlouva, ktera nikdy neexistovala, kterou nikdo nikdy nepodepsal a ktera se neda vypovedet zrovna neni).
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    přirozenej stav, společenská smlouva. atp. to jsou všechno teoretický pojmy od kterejch se ale odvozuje moderní stát. dokonce kvůli nim svištěly i gilotiny. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jinymi slovy rikas, ze nic jako spolecenska smlouva neexistuje. je to pekna pohadka, ale neni to vec z tohoto sveta. jo, lidi jsou hloupi, bez pohadky zit neumi a blablabla, to me ale nezajima. resim jen existenci te smlouvy.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    A takhle off-topic jsme se dostali jenom proto, ze jsem napsal, ze se mi nelibi slovo "lid", ze mam radsi slovo "lidi" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: souhlasím s tím, že reálně tak státy nevznikají - jenže uvědom si, že státy jsou tvořeny lidmi, kteří žijí jen konečně dlouhý život - na začátku jsou vychováváni a vzděláváni, a pak postupně nabírají zkušenosti, které jsou jim nakonec nanic, pokud je nikomu nepředají - protože život zakončí tak jako tak tím, že umřou. tedy nejsme nějaká statická společnost tvořena nesmrtelnými nadlidmi, kteří se kdysi všichni sešli a dohodli a od té doby dohoda platí - tak to nejen není, ale ani to technicky vlastně takto nemůže být (tedy samozřejmě - je možné, že skutečně volný trh, kde by se důchodové fondy nehedgeovaly proti vynálezu elixíru mládí farmaceutickými koncerny... ehm, ale nechme toho :-)))

    chci jen říct to, že i když stát vznikl jako nesourodá změť převážně burokratického dědictví po všech předchozích systémech, tak přeci jen je nutné se chovat k němu tak, jako by společenskou dohodou skutečně vznikl, a jako by tato společenská dohoda byla obnovována. protože nic jiného nemá smysl - pokud bychom na tohle nevěřili, tak fakt zbývá jenom jít a ten stát úplně odmítnout...
    ANONYMOUS
    ANONYMOUS --- ---
    _BENNY: ;)
    Ja s tebou sohlasim, od skoly, kde sem zjistil o co jde. Od ty doby me ten princip sere.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: ah, nikoliv obcane ale lide, to by taky byla jinak definice kruhem :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANONYMOUS: no prave, stat je vyvozovan z neceho co bud neexistuje, nebo vyvozovan z toho co uz stat zaridil, coz je ovsem logicky klam typu definice kruhem.

    nesouhlasim s tou ideou, ze staty zde vznikly tim zpusobem, ze se vsichni obcane sesli, vsechno spolecne prodiskutovali a pak si jako jeden muz vsichni odsouhlasili, ze je pro ne vyhodne si vybudovat stat. takto se prece historie neodvijela.
    ANONYMOUS
    ANONYMOUS --- ---
    Btw, co spachat nejakej archiv na nastence?
    ANONYMOUS
    ANONYMOUS --- ---
    _BENNY: Mozna sem desive mimo :), ale mel sem pocit ze mluvime o [ BALVAN42 @ Wikileaks - Assange - Revolution now! ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANONYMOUS: nj, to ovsem neni smlouva, ale obycejny zakon, ktery nekdo schvalil :-) a pri schvalovani zakona neni treba mit souhlas 100% vsech lidi.
    ANONYMOUS
    ANONYMOUS --- ---
    _BENNY: Nepodepsal, vyresili to za tebe

    Nabývání a pozbývání státního občanství upravuje zákon České národní rady z 29. prosince 1992, tedy zákon č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky, ve znění pozdějších zákonů. Jak lze nabýt státního občanství? Základním a nejpřirozenějším způsobem je narození. Narodí-li se dítě na území ČR, alespoň jeden jeho rodič je občanem ČR nebo bezdomovec, který má zároveň trvalý pobyt na území ČR, potom dítě narozením nabývá občanství České republiky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CISLO42: to neni zadny podpis, takova smlouva je neexistujici nebo neplatna.

    Společenská smlouva - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8Densk%C3%A1_smlouva

    kterou presne z tech tri jmenovanych smluv jsem vlastne podepsal? vsechny tri zaraz, ackoliv jdou misty proti sobe?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam