• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    KACHNIK: ty kuličky jsou u toho.. měli tam samozřejmě i orchideje bez nich.. a sajrajtu se říká hydroperly :) zadržují vodu a dělají vlhké prostředí :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    _LUCI: ty kuličky byly u toho nebo se to dá koupit i zvlášť? A jak se tomu kuličko-sajrajtu říká?
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    tak jsem to prubla a dneska sehnala toto :)

    MISERY
    MISERY --- ---
    _LUCI: Tak ony ty květy jednou opadat musí, od června do listopadu je dobrá bilance :-) Neznám žádnou jinou kytku, která by udržela květ déle.

    S těma průhlednýma obalama - pokud máš u okna, tak by to nemuselo vadit, ale v případě, že by kytka měla málo světla, tak ty průhledné obaly pomůžou. Já mám pro jistotu všechny kytky v průsvitných obalech - nemusí být uplně čirý, mám nějaké i červené a zelené.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _LUCI: maji. diky nim muzou fotosyntetizovat i koreny uvnitr :). ale nutnost to IMHO neni
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    no nic :) budu doufat že v novém bytě bude lepší prostředí :)
    a zkusím to do třetice :)

    ještě mi řekněte, mají ty průhledné květináče na růst nějaký vliv?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _LUCI: takovouhle mam (severni okno). kvety sem tam odpadavaj suchy, ale stejne tak i dorustaj novy. tak opadavani neresim :)
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    MISERY: je pravda že takhle to bylo se druhou, kterou jsem koupila cca. 2 měsíce zpátky, kdy bylo to šílené počasí..
    ale tu první jsem měla od června, a opadala v listopadu..
    MISERY
    MISERY --- ---
    _LUCI: Mě vydržely květy i několik měsíců, ale u orchidejí, které jsem dostala nebo si pořídila v létě. Ty, co jsem si pořídila nebo dostala teď přes zimu, tak mi květy taky skoro hned opadaly, protože prostě byly nějakou dobu v té zimě (i když třeba jen několik málo minut).
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    já měla tuhle.. nicméně vždycky, a já pořád nevím proč, když si přinesu orchidej domů, stojí u okna, ale ne na přímém slunci, žádný průvan, zalévám jí tak, že jí naložím na hodinu do vody, pak jí vyleji a to jednou za týden + se je snažím rosit, ale vždycky mi minimálně po měsíci začnou upadávat květy.. tak já nevím čím to může být.. v práci padl návrh že je to tím, že není v průhledném květináči.. co myslíte?

    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    MISERY: Matně tuším, že to koupila v nějakém zverimexu (potřeby pro chovatele), nebo si to s něčím pletu. Taky jeden čas sháněla nějaký palice z vinice (to dřevo z kmene vína), že na to se ty orchidee můžou vázat. Použít můžeš asi cokoliv co ti neschnije, když to každej tejden namočíš, takže asi jakýkoliv tvrdý dřevo. ale volně bez podkladu taky nevadí, jen se musí dávat pozor aby se při manipulaci nepolámaly kořeny a včas odstraňovat ty odumřelý uhnilý.
    MISERY
    MISERY --- ---
    ROUMEN: Surový korek? Dá se to koupit v zahradnictví? Mám teď toho můrovce uplně volně, až mi přítel přinese ten peroxid, tak jí opečuju, bohužel se teď nikam nedostanu, marodím. Doufám, že to tedy kytičce nijak moc neublíží (no víc ublížit už snad nemůžu). Ach jo :( Ale díky za info!
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Půlka listu nevadí, nějaký polámaný taky přítelkyně měla. Uhnilý kořeny odstřihnout, nechat oschnout. Ty stvoly po odkvětu přítelkyně stříhá až když to ushne. Na desinfekci po odstrižení uhnilejch kořenů a polámanejch listů používá nějaký normální líh z lékárny, jde o desinfekci, aby se tam nenamnožily nějaký breberky.
    Jestli se to tak má dělat nebo ne, netuším, tohle jsem vypozoroval že funguje, přítelkyně to ale má nějak naštudovaný z webů a knížek :-)

    Ty kytky bez květináčů má přítelkyně navázaný silonkama k surovejm kusům korku. než se samy chytnou tak to trvá. ještě všelijak pak přivazuje a tvaruje ten květní stvol když roste, aby nečouhal někam kam nemá, když pak vyroste tak se zlomí, takže je třeba ho tvarovat postupně a k něčemu přivazovat. Některý má ve skleněnejch, u toho tyčku, aby nepadala když kvete. Jen jednu jedinou má v nějaké hlíně, ale to je zemní typ, ty stromový má všechny volně, ke kořenům má jít světlo a nesmí být trvale mokrý. Když je vyšší vlhkost, tak klidně 14 dní na suchu není žádný problém. Pak na pár (5) hodin namočit a zase pověsit nechat oschnout a na tejden je zase pokoj.
    MISERY
    MISERY --- ---
    KLAIR: Oki, zítra zkusím, děkuju za radu :-) No v nejhorším to obrečím, je to zrovna kytička od kolegyně, tak mě to bude hodně mrzet, ale halt začátečník no :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MISERY: netuším. byla jsem zoufalá, nalila jsem tam normální koncentraci z lékárny a neřešila jsem to a fungovalo to
    MISERY
    MISERY --- ---
    KLAIR: A ten peroxid vodíku v jak silném roztoku?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MISERY: tak v první řadě určitě do nějakého světlo propustného obalu.
    v druhé řadě - na nějakém docela chytrém serveru mi poradili uhnilé kořeny odstřihnout a vydesinfikovat peroxidem vodíku, což jsem udělala a zřejmě to ničemu neuškodilo.

    že je list natrhnutý by mu snad nemělo moc vadit, mně se jednou zlomil úplně. A když ho taky poleješ peroxidem, asi to ničemu neuškodí
    MISERY
    MISERY --- ---
    Tak to k čemu jsem se odhodlávala 5 dní nakonec zvládly kočky během malé chvilky. Shodily jednu orchidej z okna na zem, takže se veškerý substrát vysypal. Bohužel to odnesly i 2 hlavní listy, jeden je na jednom místě natlučený a druhý natrhnutý (ne u stonku, ale v listu). Také jsem zjistila, že celkem dost kořenů mi uhnilo, tak se ptám, nevíte co s tím? Taková ta část, co je tlustá, ta z kořene odpadla, ale zůstaly po nich takové tenké kořínky, co s tím? Mám to ustříhat nebo nechat? A co s kořenem, který je částečně nahnilý, mám ho nějak také odstranit? Asi tak 5 kořenů je v pohodě a mám 2 malé listy, ty jsou v pohodě, pak 2 velké listy, ty jsem zmiňovala výše a pak ještě jeden nový malý list, který rostl, ale pak nějak přestal (asi kvůli tomu uhnívání). Jediná tahle orchidej je ve světlo nepropustném obalu, dostala jsem jí tak a byla v tom již z krámu, tak jsem si říkala, že jí v tom nechám. Asi to bylo špatně. A dám si pozor na zálivku, asi jsem to přehnala, když jsme jeli na dovolenou, nechtěla jsem, aby strádaly a nakonec jsem jim takhle uškodila. Ach jo. Nevíte co s těmi kořeny?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ROUMEN: prosím tě, chápu dobře, že z orchidejí ve výprodeji vysype tu hlínu a pak to pěstuje bez ní? Totiž, bez té hlíny, kůry a já nevím, co ještě tam je? to by se dalo? Pokud ano, to bych svým broučkům udělala nějakou konstrukci z kořenů ve které by se mohly chytnout....

    Jinak teda já mám zásadně Phaleno...no, ty :)

    hrozně jsem se jich bála, ale pak jsem dostala od kamaráda ke kolaudaci bytu takovou obří nakvetlou orchidej. Už to budou tři roky, co jí mám a mám jí fakt ráda, jen už má strašně moc listů, takže se začíná jakoby převažovat do strany

    Pak mi rukama prošlo ještě pár kousků, ale ze začátku jsem je po odkvětu stříhala, jak se docela radilo. A ony nějak postupně odhnily a odešly :(
    MISERY
    MISERY --- ---
    Hmmm začaly mi nějak uhnívat kořeny, zatím jen trochu, zbytek zdá se zdravý, co s tím, mám je nějak odříznout, nechat trochu vyschnout a přesadit? Zkusila bych to bez toho substrátu, ale nebyla by třeba fotografie, jak tam ty kořeny pak umístit? Vždyť ta kytka v tom obalu pak bude plandat nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam