• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    ROUMEN: Ja mam koreny posazeny na tech kulickach, je to tak spatne? Ja prave moc nevim, jestli je lepsi nechat koreny jen tak volne nebo je zahrabat do kulicek.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    HELLEJU: Jenže když je namočíš, měla bys těm kořenům dát šanci zase oschnout. Když je máš v tom hydrogelu, tak jsou pořád mokrý a můžou ti začít uhnívat.

    Stačí si uvědomit, že u kytky, které rostou vysoko ve větvích stromů a kořenama "sbírají jen vlhkost z ranní rosy (mlhy) nebo občasných dešťů, nemůžete mít kořeny stále ve vodě (vlhku), protože na to nejsou stavěné a chcípnou. Sice ne hned, protože jsou celkem odolný, ale bude jim to udumírání trvat třeba rok. Stejně jako u kaktusů, budou vám tolerovat když na ně zapomenete a 14 dní nebo měsíc budou na suchu (žít z vlastních zásob) a i když třeba shodí květy a scvrknou se jim listy, tak to rozchodí. Ale trvalé nebo dlouhobé přemokření nerozchodí, uhnijou jim kořeny a po vyčerpání zásob neodvratný konec.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    COURT: Ja mam doma zygopetalum a taky voni, kupovala jsem ho kdysi v Baumaxu.
    _LUCI: Taky mam ted orchideje v hydroperlich a kdyz se zmensuji, tak prileju trosku vody, aby zase nabraly vlhkost, ale beru to jako experiment, dam tomu jeste cas, kytky jsou zatim v pohode, tak uvidim, bud u nich zustanu nebo se vratim ke kure. Snazim se je jednou za tyden ponorit do kyble s vodou na par hodin, jak tu nekdo radil.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    _LUCI: jsem zvědavá jak to dopadne. Zatím beru všechny info s rezervou ;)
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    KACHNIK: moc mokré nevím.. začaly se zmenšovat, a já tam vodu nepřidávám, orchidej krásně rozkvetla a drží, tak snad jí to vydrží :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    COURT: já mám oncidium a vůně je omamná. Koupena byla v Baumaxu, měli tam dost velkej výběr různých druhů.
    _LUCI: ptala jsem se v květince na hydroperle a pro jistotu i na to jak se snáší s orchidejí. Paní mi zcela upřímně sdělila, že to sice hezky vypadá, chvíli vydrží, ale na orchideje jsou moc mokrý, takže brzy zajdou. Pak mě poslala do lesa na kůru :).
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    COURT: Ja mamce kupoval od tohoto pestitele:
    nabidka rostlin
    http://www.tropickepaludarko.wz.cz/nabidka%20rostlin.html
    A voni.

    Oncidium "Sharry Baby-sweet frangrance " červenokvěté, vonící
    COURT
    COURT --- ---
    nevite kde sehnat orchideje, ktere voni? ty phalaenopsisy z obi pochopitelne vubec nevoni..
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    _LUCI: díky, už googlim :)
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    KACHNIK: ty kuličky jsou u toho.. měli tam samozřejmě i orchideje bez nich.. a sajrajtu se říká hydroperly :) zadržují vodu a dělají vlhké prostředí :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    _LUCI: ty kuličky byly u toho nebo se to dá koupit i zvlášť? A jak se tomu kuličko-sajrajtu říká?
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    tak jsem to prubla a dneska sehnala toto :)

    MISERY
    MISERY --- ---
    _LUCI: Tak ony ty květy jednou opadat musí, od června do listopadu je dobrá bilance :-) Neznám žádnou jinou kytku, která by udržela květ déle.

    S těma průhlednýma obalama - pokud máš u okna, tak by to nemuselo vadit, ale v případě, že by kytka měla málo světla, tak ty průhledné obaly pomůžou. Já mám pro jistotu všechny kytky v průsvitných obalech - nemusí být uplně čirý, mám nějaké i červené a zelené.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _LUCI: maji. diky nim muzou fotosyntetizovat i koreny uvnitr :). ale nutnost to IMHO neni
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    no nic :) budu doufat že v novém bytě bude lepší prostředí :)
    a zkusím to do třetice :)

    ještě mi řekněte, mají ty průhledné květináče na růst nějaký vliv?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _LUCI: takovouhle mam (severni okno). kvety sem tam odpadavaj suchy, ale stejne tak i dorustaj novy. tak opadavani neresim :)
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    MISERY: je pravda že takhle to bylo se druhou, kterou jsem koupila cca. 2 měsíce zpátky, kdy bylo to šílené počasí..
    ale tu první jsem měla od června, a opadala v listopadu..
    MISERY
    MISERY --- ---
    _LUCI: Mě vydržely květy i několik měsíců, ale u orchidejí, které jsem dostala nebo si pořídila v létě. Ty, co jsem si pořídila nebo dostala teď přes zimu, tak mi květy taky skoro hned opadaly, protože prostě byly nějakou dobu v té zimě (i když třeba jen několik málo minut).
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    já měla tuhle.. nicméně vždycky, a já pořád nevím proč, když si přinesu orchidej domů, stojí u okna, ale ne na přímém slunci, žádný průvan, zalévám jí tak, že jí naložím na hodinu do vody, pak jí vyleji a to jednou za týden + se je snažím rosit, ale vždycky mi minimálně po měsíci začnou upadávat květy.. tak já nevím čím to může být.. v práci padl návrh že je to tím, že není v průhledném květináči.. co myslíte?

    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    MISERY: Matně tuším, že to koupila v nějakém zverimexu (potřeby pro chovatele), nebo si to s něčím pletu. Taky jeden čas sháněla nějaký palice z vinice (to dřevo z kmene vína), že na to se ty orchidee můžou vázat. Použít můžeš asi cokoliv co ti neschnije, když to každej tejden namočíš, takže asi jakýkoliv tvrdý dřevo. ale volně bez podkladu taky nevadí, jen se musí dávat pozor aby se při manipulaci nepolámaly kořeny a včas odstraňovat ty odumřelý uhnilý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam