• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    hnojíte?
    já mám dvě phalaenopsis, koupila jsem jim malou lahvičku hnojiva. jak to udělat, když má zálivka probíhat tak, že se rostlina namočí do vody a pak se voda sleje? namočit do vody s hnojivem a pak to hnojivo vylít? já to udělala tak, že jsem hnojivo vylila k scheflere, snad se neurazila :)
    nebo je další možnost, stříkat to hnojivo rozprašovačem na listy. děláte to někdo?
    MISERY
    MISERY --- ---
    Já jsem jednu chuděru nechala teda bez ničeho a vypadá to, že mi odejde uplně, asi to ale nemá cenu zachraňovat, když už nemá (asi) žádný kořen co? Listy jsou ještě pořád dobré, ale nějaký nový kořen se zatím neutvořil...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ROUMEN: Nějaký ten samorost zní moc dobře, dík.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KACHNIK: A co do těch květináčů nesypat vůbec nic? Těm kořenům je nejlíp na vzduchu a alespoň se nemá kde množit nějaká plíseň či hniloba. S výjimkou jedné orchidee, která je vyloženě zemní má všechny v kvetináčích bez substrátu, nebo přivázané (než se samy chytí) jednotlivě na zavěšených velkých kusech korku nebo nějakých podivných starých kořenech co byly dřív jako dekorace v akváriu.

    Když vadí přímý slunce, tak v zadní čísti místnosi nebo na zastíněném okně není žádný problém. To přímý slunce vadí protože je rychleji vysušuje a hlavně při rosení nebo namočení ty kapky vody fungují jako lupa a přímý slunce spálí části rostlin pod těma kapkama.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KACHNIK: doplnění:
    takže když jsou třeba na východním okně, tak nerosit a nemáčet ráno, abys je nespálil, ale až odpoledne, kdy na ně nesvítí, a naopak, když jsou na západním, tak nerosit a nemáčet odpoledne, ale až po západu slunce nebo ráno, aby oschly dřív než na ně začne svítit. A když na ně svítí víc, tak třeba hustá záclona, závěs, nebo cokoliv co je zastíní před přímým sluncem. Různý druhy jsou na světlo různě citlivý, to poznáš nebo si to najdeš v literatuře.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    http://arboretum.mendelu.cz/cz
    Kdo tam ještě nebyl, doporučuji. Když se vám i mimo sezonu (já byla na podzim) povede dozvonit na místní vědátory, budete mít za pár pětek úžasný rozkvetlý skleník jen pro sebe. Přilehlé arboretum také stojí zato, ale to už je OT ;)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    MEDVED007: nemají rády přímé slunce, proto se jižní okno nedoporučuje. Jak by fungovala na zastíněném okně nebo v zadní části místnosti nevím. Také jsem začátečník ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MEDVED007: zalezi na svetelnych podminkach ;). a nektery maji primy slunce i rady :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Ahoj všem :) Poté, co mi přežila phalaenopsis věnovaná před rokem a půl, přinesla jsem si o víkendu ze zahradnictví Chládek (z výstavy) jednu voňící Cambriu a jednu maličkou orchidejku (je na ní napsáno Calimero)....snad mi vydrží a budou kvést tak krásně jako ta první :)
    Mám taky doma dvě phalaenopsis co jsem zabavila u rodičů, jsou chudinky před chcípnutím a nevím jestli se mi je podaří zachránit. Oběma odcházejí stonky na květy, měly uhnilé kořeny (ta jedna opravdu hodně), které jsem odstřihala. Nechala je tři týdny bez hlíny oschnout, jen jsem je rosila a teď dostaly novou kůru.
    Myslíte že by bylo lepší jim usychající stonky ustřihnout?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    muze byt orchidea na jih ?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    tak furt přemejšlím co do těch květináčů nasypat. Korek se mi nelíbí, hydrokoule už taky ne, substrát z květinky vypadá stejně jak ten na papriky a děsně drží vodu, tak se vracím ke kůře. Sbíral jste někdo za tímto účelem v lese? Jakou? Upravoval jí pak ještě nějak doma (propláchnutí, proschnutí, preventivní postřik proti škůdcům...)?
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    YAMA: Naprosto uchvatny!!! :-)
    YAMA: Tohle vypada na zygopetalum, ta mi kvete kazdou zimu, je v loznici, kde netopim, okna na JZ.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Yama: u tý z BZ si zjisti přesně co je to za druh (na papíru při prodeji? nebo podle nějakýho atlasu) a pak zkusit google. Nebo zajít do BZ až tam bude zase výstava, bývá tam pár lidí co tomu rozumí (třeba i ti co je tam prodávají) a zeptat se co je to přesně za kytku a jak jí donutit vykvést :-)
    YAMA
    YAMA --- ---
    _LUCI: No, z jara je to fajn, kdyz kvete vsechno uvnitr i venku, v zime je to celkem depka :)
    VODOMERKA: Diky :)
    Priznavam ale, ze na tuhle, koupenou na vystave orchideji v botanicky to nefunguje. Tak kdyby mel nekdo radu, jak ji premluvit k vykveteni, tak budu moc vdecna :)

    _LUCI
    _LUCI --- ---
    YAMA: u Tebe musí být nádherně!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    YAMA: nadhera!
    YAMA
    YAMA --- ---
    Ja mam orchideje v kure, zalejvam je jednou za tyden "trochu" tj. ani ne tolik, aby voda protekla do misticky, nerosim, hnojim hnojivem na orchideje vzdy jen kratce a z jara. Dari se jim, rostou, kvetou takrka nepretrzite stridave od jara tak do listopadu. Mam teda jen Phalaenopsis, Oncidium a ted jeste nejake nove druhy, ktere nevim, jak se jmenuji, ale funguje to na ne taky. Celkem asi 15 kousku a (jen) par ilustrancich fotek :)




    Mozna to je tim, ze jsou u okna, kde je hodne svetla, ale je to severni strana, takze se nemuzou zasadne spalit a zaroven jsou v pokoji s 350l akvarkem, kde je tudiz vlkhkost "sama od sebe." A taky o ne samozrejme pecuju s laskou :))
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    ROUMEN: No ja si taky myslim, ze je lepsi mit navrchu, jsou to phaleonpsisy a jedno oncidium.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    HELLEJU: Když už tam ty gelový kuličky musíš mít, tak do toho ty kořeny alespoň nestrkej. Já tedy nevím co jsou ty tvoje kytky zač, přítelkyně se v tom vyzná, já ne, jestli jsou to ty stromový, tak jim trvalý namočení vadí, tak ať jsou raději alespoň částečně na vzduchu.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    ROUMEN: Ja mam koreny posazeny na tech kulickach, je to tak spatne? Ja prave moc nevim, jestli je lepsi nechat koreny jen tak volne nebo je zahrabat do kulicek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam