• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    MISERY
    MISERY --- ---
    Jak a kdy správně přesazovat Dendrobium nobile? Mám jí v neprůhledném květináči, mám jí opět přesadit do neprůhledného, nebo pro ní bude lepší klasický průhledný orchidejový? Mám už strašně moc nových pahlíz, roste to jak splašený, ještě kdyby to tak chtělo kvést, ale toho se asi nedočkám...
    VEVER
    VEVER --- ---
    Právě jsem objevila tenhle klub a koukala jsem, že někde na začátku jste řešili jak je to s kvetením vanilky. Nevím jestli už je vyřešeno, ale co já jsem slyšela, tak je potřeba nějakým způsobem tu kytku ochladit...pán co jí měl ve skleníku říkal, že mu vždycky kvetla jenom ta, co se přímo plazila po skle, takže vždycky v zimě lehce přimrzla.
    Já mám vanilku roky, asi dvakrát jsem jí zkusila někdy na podzim chvilku přenést na balkon a nic nezabralo, ale asi tam byla moc krátce.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    Ja se snazim ze zacatku privazat alespon dole, aby ten vyhonek s kvety uplne nelezel, ale vzdycky se strasne bojim, abych ho nezlomila (uz se mi to asi 2x stalo). Kdyz uz jsou videt poupata, tak privazuju na dalsich mistech.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    mám dotaz k uvazování květů orchideje k opoře. vážete už když stonek s květy začíná vyrůstat nebo až později, až jsou hotová poupata? nebo nepřivazujete vůbec?
    MISERY
    MISERY --- ---
    NATASHA: To dělám taky... ale já měla letos trochu problém s hmyzákama, naštěstí se mi jich (zázrakem) povedlo se zbavit. Už jenom ty mušky pitomý, ale taky toho je míň, co jsem odvezla růže na zahradu, ono jim v bytě stejně nesvědčilo, moc vedro IMHO.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MISERY: Mně jich teď pokvete víc, a kvetou mi asi 3 Phalaenopsis a jedna Cambria a další se chystají.
    Nedělám nic zvláštního, jednou za deset dní je nasázím do vany a dostanou sprchu či koupel ve vodě s trochou hnojiva. Ale samozřejmě s nimi hovořím a lichotím jim. Orchidejím, zjistila jsem, je třeba lichotit :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    NATASHA: Vážně? Jak to děláš? Mě teď nekvete nic... ale v práci možná jedna orchidej bude, ono jí je tam fajn, máme kancl pod střechou a já sedím pod střešním oknem a to se orchidejce líbí. Doufám, že na Suchdole se orchidejkám bude líbit víc než v Butovicích.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MISERY: Heč, nakvétá mi ta žlutá Cattleya, co jsme spolu koupily :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Zdravím, neměl by někdo na prodej vanilku (rostlinku nebo řízek)? :) Díky, kdyžtak pošta.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MAIKOR: koncentrace je podle návodu....
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    a co koncentrace toho hnojiva? Na listy musí být vždy zředěnější než do zálivky.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    začla jsem na orchidej aktivně stríkat hnojivo na listy, začla žloutnout :-( myslíte, že to může být obdobím, že je míň světla nebo jí nesvědčí jednoznačně to hnojivo ? když ho mám, tak ho chci využít, že :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MISERY: jdu jí porosit :) děkuju
    MISERY
    MISERY --- ---
    Jo a když pak těch kořenů měla víc, dejme tomu pět, tak jsem jí zase dala do substrátu a je teď sice mnohem menší, než byla původně, ale je živá a zdravá.
    MISERY
    MISERY --- ---
    QUAACA: Já takhle zachránila, nechala jsem jí volně bez jakýhokoliv substrátu a každý den nebo obden (jak jsem si vzpomněla) jsem jí akorát vždy postříkala z rozprašovače ty zbylé kořeny. Po pár dnech začaly růst nové. Jo a jestli jí zbyly velké listy, tak je doporučuju zkrátit. Já to tenkrát teda neudělala, ale později jsem jí je zkrátila a vyrazily další kořeny mnohem rychleji a vlastně se to samý dělá i s rostlinama, který se řízkujou, aby pustily kořeny.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    podařilo se vám někomu zachránit přelitou orchidej s uhnilými kořeny? jednu takovou jsem sebrala mámě - chtěla jí vyhodit. kůru jsem usušila, špatné kořeny ostříhala, ale zbyly jí jen 2 :/ tak nevím, uvidíme.

    a dotaz: jak dlouho trvá orchideji, než z nově narostlého stonku s květy vykvete? jsem netrpělivá... :))
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    MEDVED007: Nezbytně nutný není, ale každé epifycké orchideji se v něm daří lépe.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    a ten skleněný květináč je nutný pro všechny orchideje nebo jen pro tu dole zmíněnou ? taky to mám v keramice :-(
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já jsem pročetla pár info o orchidejích na netu a usoudila jsem, že po odkvětu stonek ustřihnout nad druhým nebo třetím kolínkem, ale fakt to asi není nutný, sousedka má na chodbě nesestřiženou orchidej a teď z toho starýho stonku hodila jak rostlinky, tak květy. takže příště už taky stříhat nebudu.. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam