• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    SUNY: Zitra tam razim :)
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    MEDVED007: rosit, a taky je dávám nasáknout do umyvadla (úkon na 5 minut, umyvadlo zabrané tak na 30 minut) a to mi zase tak vyčerpávající nepříjde .)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NATASHA: tak na takovou péči fakt nemám čas.....u nás si kytky musí vystačit s tím, že je sem tam zaleju a když bůh dá, tak je nastríkám hnojivem z ostříkovače.....
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MEDVED007: Já své orchideje pravidelně jednou za týden (v zimě i za dva týdny) naskládám do vany, osprchuju, pak napustím do lavoru vodu s hnojivem a každou tam nechám tak hodinu stát (vandu a ty ostatní, co mají kořeny volně, déle), načež nechám okapat a umístím na původní místo.
    Kvetou mi pravidelně téměř všechny.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    začla mi po roce kvést orchidea...jak dosáhnout toho, aby jí to dlouho vydrželo ? zalejvat ? nezalejvat ? hnojit ? nehnojit ? rosit ?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SAGEMA: vyfoť!
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: to je pravda, takže byste se ji nebáli nad tím zúženým místem (je to tak uprostřed rostliny) uříznout a vlastně tak i zkrátit ten dlouhý stonek, který za těch několik let vytvořila. Oni ani ty spodní listy nejsou moc dobré.
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: No, vzhledem k tomu že je epifytická tak by měla mít jenom jedny kořeny dost určitě, řekla bych.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    QUAACA: proto mě to napadlo, ale chci se o tom utvrdit, protože bych ji nerada zničila
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SAGEMA: já bych to klidně zkusila. ale ty kořeny jsou všechny stejné, ne? akorát některé používá jako vzdušné a jiné jsou v květináči (se domnívám :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Super klub! Jsem ráda, že jsem ho našla a tak bych ho hned využila na jeden dotaz :)) Mám asi 5 let Phalenopsis. Vzhledem k tomu, že to byla moje první orchidej, na které jsem se de facto učila, dostala ode mě během svého života jednou docela zabrat. Přelila jsem ji a začaly jí uhnívat kořeny. Podařilo se mi ji ale zachránit a orchidej se mi neustále odvděčuje tím, že kvete 2x do roka. Vždycky vykvete, když se rozhodnu, že ji přesadím, protože těch 5 let žije stále v jednom květináči. Za těch 5 let už ale dost vyrostla, hlavně teda do délky, a bohužel se na ní dost projevilo to přelití, je v jednom místě hodně a nehezky úzká. Co s tím? Napadlo mě, že bych ji při přesazování nad tím zúženým místem ustřihla a jako kořeny použila vzdušné, kterých má přehršel. Jde to??? Nebo si v místě řezu vytvoří kořeny nové?
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Super, dekuju :) Ted koukam, ze ste ni psaly niz, ja jim dam ze neni vhodna pro zacatecniky! Tak jdu studovat, snad ji zas nafouknu :P
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LIDDA: to je ta Brassia - pavoučí orchidej, jak jsem si koupila před nedávnem v tescu http://www.orchideje-pestovani.info/druhy-orchideji/brassia/
    VEVER
    VEVER --- ---
    LIDDA: Nemůžou se mu prostě scvrkávat hlízy protože se vyčerpává kvetením? Teoreticky? Že by se mu to odkvětu zase nafouklo zpátky.
    A je to moc hezké, mimochodem :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    LIDDA: Nejsu odborník, ale podle hlíz to vypadá na oncidium http://www.orchideje-pestovani.info/druhy-orchideji/oncidium/ . Mám doma trochu jiné, také silně voní. Hlízy se údajně scvrkávají pokud má moc nebo málo vody, ale já mám prostě scvrklé všechny starší hlízy. Zároveň mi pořád dorůstají nové, takže si nemyslím, že by se kytce nedařilo...
    LIDDA
    LIDDA --- ---
    Kdysi jsem nahodne koupila orchidej o ktery jsem nic nevedela, pred tydnem mi konecne zacla kvest a takhle to ted vypada :)
    Jen jeste porad nevim co to je. Svedci ji zima a voni, ale dost silne, skoro az neprijemne stiplave. Posledni dobou se ji ale zacina scvrkavat pahliza a ja si nejsem jista co s tim :/

    VEVER
    VEVER --- ---
    Právě jsem si koupila v hornbachu zlevněný Phalenopsis, říkají tomu calimero. Chci ho pěstovat epifyticky v poměrně vlhkém teráriu a chtěla bych se zeptat, jestli tomu mám kořínky obalovat nějakým mechem nebo je přivázat jen tak? Plánuju to rosit a nerada bych aby to shnilo.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    HELLEJU: no když jsem si o ní přečetla, že Brassie nejsou vhodné pro začátečníky. tak ti nevím, jak dlouho jí budu mít :)
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    QUAACA: TAk dej casem vedet, jak se ji dari a na jakem miste ji mas, at se muzu inspirovat:-) Ja jednu Brassi doma mam, ale nikde jsem k ni nenasla moc informaci, takze nevim, co ji nejlepe vyhovuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam