• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SPUNT: trochu ji pohnoj a pockej. tahle mi zvlada zit i bez roseni, severni okno
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    A ještě jedna:

    2013-01-05 17.11.10.jpg (639931 B)
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    SAGEMA: Ve vodě stála, když jsem ji přinesla, teď rosím. Foto zde:

    2013-01-05 17.10.57.jpg (833075 B)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SPUNT: vyfoť, ať víme, co je to za druh. Ale tipla bych, že potřebuje zalít.
    SPUNT
    SPUNT --- ---
    Ahoj, mám dotaz na zkušené pěstitele. Přebírala jsem si od kamarádky nějaké pokojové rostlinky a mezi nimi i jednu orchidej - ta je ale ve velmi zuboženém stavu. Má dlouhé tenké listy i kořínky - a střed rostliny (ten silný střed mezi listy) jakoby vysychá a krabatí se. Už je doma na okně asi 14 dní - stav se nezhoršuje, ale ani nelepší - nějaký tip, aby mi neodešla?? Díky
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Tak vám sem dám ještě jednu fotku mých krásek - koupačka :)
    Tímto všem přeju krásné svátky, hodně pohody a ať vám orchideje kvetou o sto šest a prospívají :)

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Tak moje rok a půl bez přestávky kvetoucí orchidej vyprodukovala keiki a dneska jsem zjistila, že i ta keiki bude kvést :) jsou to ty světlejší listy vpravo dole u rostliny

    HANELA
    HANELA --- ---
    JARAFARI: díky za zprávu :-)
    ono se to opravdu musí dělat s láskou, každý má jiné vychytávky!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MASO: zrovna dneska jsem na tuhle stranku koukal. par predchozich dni jsme sekali a hrabali orchidejovy louky na Babinach. tech krustiku jsou tam spousty (suchych tobolek) :)
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    HANELA: Mno ani nevim :-) , hlavně s láskou :D ... Všude čtu, že lidi Orchideje na chvíli ponořej do vody, aby se nasákla od spoda... to já nedělám. Já je hlavně rosim.. Převařenou vodou a zalejvám to z vrchu injekční stříkačkou.(Taky převařenou vodou). tak nějak decentně... Mám květináče postavené v miskách s keramzitem, aby přebytečná voda odtekla dolů. Ale tu vodu v misce nechávám tak, aby se odpařovala zase zpět na kytííí :-) Ale voda se nedotýká květináče. Hnojim taky stříkačkou, s hora (Dávkování podle návodu, co je na hnojivu). Mám půlitrovou odměrku a do toho namíchám 1,8 ml hnojiva. Pořádně to zamíchám a pak stříkačkou nastříkám do květináčů tak, aby substrát byl stejnoměrně vlhký. Mám sedm orchidejí a do nich vystříkám ten půlitr, víc ne. Ale jsou totálně prorosený a to i zespoda listů. A dělám to v zimě jednou za 14 dní, v létě jednou za týden. Když je v nákvětu, tak i v zimě, jednou za týden. Když hnojim, tak sem tam hnojim i rosením v poloviční dávce. Brassii a Dendrobium prolejvám méně než Phalaenopsisi. Rosim všechny stejně,... hodně :-) ...Možná to nedělám úplně odborně, ale docela se mi to osvědčilo ;-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JARAFARI: to je úžasný!!! jak to děláš?
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    MISERY:
    SAGEMA:
    Děkuji za osvětu ;-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    JARAFARI: to vůbec nevadí, co se jí stalo. Na té staré už stejně nevykvete. Kvetou vždy na nové pahlíze a to jen jednou.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    JARAFARI: keiki je vlastně dceřinná rostlina. Může vyrůst jak na květním stvolu, tak na mateřské rostlině. Vždy je dobré počkat až má pár svých kořenů a několik (4-5) listů a pak ji můžeš oddělit a zasadit.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    Já se taky pochlubím... Sice to nemám nafocené, ale letos v lednu jsem si koupil žlutě kvetoucí dendrobium, které po odkvětu vyhodilo asi 20 malých sazeniček, v uplynulém měsíci jsem je odřezával a sázel do orchidejového substrátu... teď čekám, zda se ujaly...
    MISERY
    MISERY --- ---
    Keiki ze stvolu vypadá takhle:

    Když to roste u báze, je to taky keiki, vpodstatě platí to samé, případně oddělit až poté, co to má víc kořenů. A nebo jí neoddělovat a jenom jí pak přesadit do většího i s mamkou.
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    MISERY: Tak jak je to tedy s tim Keiki? Jsou to ty nové kytííí, jak si myslím? A stvol jsem myslel, že je ta větev na které jsou květy!?!, a z toho přece nové kytííí nerostou, (Jak píšeš keiki na stvolu) ty rostou jako by ze stonku, té rostliny... Teď jsem úplně zmaten...Tak bych rád věděl, jak to tedy je???..jestli tady nemelu nesmysli :-)
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    JARAFARI: A tohle mi udělala Brassia... V létě po odkvětu jsem jí v parných dnech zapoměl zastínit žaluziema a ona jakoby uplně seschla a ohla se dolu. Já už myslel, že to nerozdejchá, ale zmátořila se...Sice už se nevzpřímila, tak jak stála před tim, ale vypusila další nové listy. Tak jsem zvědav co to udělá a jestli mi pak znova pokvete.
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    JARAFARI: Takhle teď vypadá ta co jí rostou ty budoucí čtyři květní stvoly
    a je to ta bílo fialovo strakatá
    MISERY
    MISERY --- ---
    Když vyroste keiki na stvolu, počkejte, až má alespoň tak 5 kořenů a 3 - 4 listy. Pak je možné jí od stvolu oddělit, nejlépe šmiknout ten stvol, on pak uschne a odpadne. No a malý miminko zasadit do substrátu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam