• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    HANELA
    HANELA --- ---
    HANELA: je to tahle, je krásná, spousta drobných kvítků!




    HANELA
    HANELA --- ---
    GRISS: a jak dlouho nekvete? Mně taky někdy nekvetou rok, dva. Teď zrovna poprvé nakvítá jedna, co mám doma už rok a půl, to zrovna dokvetla.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    GRISS: a jaká to je?
    GRISS
    GRISS --- ---
    ahoj, je nějaké zásadní rady, jak docílit toho aby mi zase kvetla? Něco, čeho se 100% vyvarovat či naopak, co jí udělá dobře. Jednu za čas jí ponořím do vlažné vody, aby se nacucla, pohnojím a vrátím na světlé místo, ale né u okna. díky moc
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    CYLAH: s těmihle orchidejemi nemám zkušenosti, ale to přesazení potřebovala jako sůl. Teď má šanci se dát dohromady. S těmi řízky nevím, ale namočení do stimulátoru jim asi neuškodí. Tak držím palce, ať se vzpamatuje a dej vědět :)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Tak hotovo a uvidíme. Každému kousku zbyly 1-2 náběhy na nové kořínky. Snad to zvládnou. Díky všem za trpělivost.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    SAGEMA: Jeden samostatnej kousek ze tří vypadá, že je OK. Mám ty ostatní zkusit uříznout těsně nad shnilou částí a zasadit do novýho substrátu? Když píšou, že se dá množit řízkama, asi by to takhle šlo udělat, vIď? Jen mě napadlo, jestli se třeba nějakou dobu nečeká, než se dá ten čerstvej řez do hlíny.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    SAGEMA: Kořeny má odhnilý :( a pokračuje to i do stonku. Nevím, co teď. Bude ještě vůbec schopná zakořenit, když ji teď přesadím a odstraním ty shnilý části?
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    SAGEMA: Tak jo, koupím dneska substrát a zkusím to.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    CYLAH: já bych ji možná přesadila hned, zkontroluješ kořeny a budeš vědět, jak je na tom.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    NYCKER: Děkuju :) když jsem nad tím dneska přemýšlela, ona ta macodes opravdu může být přelitá, přestože ji nezalévám moc. Bylo mi divný, že ten substrát tak pomalu vysychá, tak jsem si ho dneska u macodes konečně líp prohlídla a opatrně prohrábla. Přijde mi to jako směs rašeliny, jemné drti kůry a větviček, sem tam nějaký malý kamínek nebo kousek keramzitu... ale taky kousky molitanu. Tím by se mohlo vysvětlit, proč se tam voda tak dlouho drží. Snad tedy pomůže počkat, až ten substrát líp vyschne a dřív ji nezalévat. Molitan nemám ráda ani jak ho přidávají do substrátu k phalaenopsis, tak asi budu přemýšlet, že ji brzo přesadím. Ještě jednou díky za rady :)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Netušíte prosím, jestli tohle může být spíš z přelití, nebo naopak z nedostatku vody? Zalévám je obě 1x týdně množstvím asi tak na polévkovou lžíci a i tak ten substrát vydrží celý týden vlhký. Nevím, jestli je mám zalévat s ještě větším odsupem času, nebo naopak častěji. Četla jsem, že potřebují stále vlhkou půdu, ale nesmí stát ve vodě, tak to tak dodržuju, ale té macodes žloutne čím dál víc listů. Obě jsou v přítmí, téměř konstantní teplota 21°C, Ludisii to tak asi vyhovuje víc, ale taky jí nevím proč odchází jeden list. Macodes by možná chtěla o trochu víc světla, ale taky to nevím jistě. Zkusím ji přemístit trochu víc ke světlu a uvidím. Bohužel nevím, co je ta praví příčina, že se jim teďka tak dobře nedaří. Ještě nedávno to vypadalo tak nadějně. macodes 1, macodes 2, ludisia
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LIBRAE: však znovu vykvete ;)
    LIBRAE
    LIBRAE --- ---
    SAGEMA: Jestli ano, tak za to může můj přítel! :D
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LIBRAE: tak to se asi rozhodla odkvést :) nemohl ji třeba ofouknout průvan z otevřeného\pootevřeného okna? I když jsi nezměnila pozici, tak teď už je venku docela chladno a stačí malý a krátkodobý průvan a rostlina může takto zareagovat
    LIBRAE
    LIBRAE --- ---
    Tak pro jistotu opadal cely jeden stvol s vypada to, ze stvol meni barvu z te tmave na neco jako hnedooranzovou.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    CYLAH: Dočetla jsem se, že to mohlo způsobit přelití nebo že jí nevyhovuje místo. Tak doufám, že jsem ji nepřelila. Pořád ji udržuju v takovym mírně vlhkym substrátu, nenechávám ho před dalším zalitím vyschnout. Zalévám ji tak jednou týdně, že jí tam tu vodu jen trochu přicmrndnu. Místo jsem si myslela, že jí vyhovuje, když konečně zrychlila růst. Tak nevím, co dál čekat a co pro ni udělat.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Ludisii zežloutnul a trochu zčervenal jeden spodní list :( hledám, co to mohlo způsobit a zatím nevím. Nevím, co jsem udělala jinak.
    LIBRAE
    LIBRAE --- ---
    NYCKER: Nojo, ale já psala, že pozice je už 4-5 měsíců stejná.. :/
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LIBRAE: ano, mně to taky dělají, pořád květy drží, drží a najednou jich pár padne, a někdy vadnou po jednom :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam