• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    Diskuse o vývoji aplikací pro platformu Android.
    -----------------
    Tipy, Triky, Postřehy, Začátečnický help, Nápady na nové aplikace.

Oficiální developerská stránka: http://developer.android.com
    Něco málo v češtině na WiKi android fora: http://wiki.androidforum.cz/index.php/Programov%C3%A1n%C3%AD
    Článek na Zrojáku: http://zdrojak.root.cz/clanky/vyvoj-pro-android-ii/

Docela zajímavé tutoriály přímo od vývojářů ze Sony Ericsson:

na tvorbu vlastního View adapteru
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/20/android-tutorial-making-your-own-3d-list-part-1/

zajímavý nápad na zoomování jedním prstem - aneb vytváření gest
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/18/android-one-finger-zoom-tutorial-part-1/
    rozbalit záhlaví
    DACAN
    DACAN --- ---
    YAZZMAN: Properties (get, set) mi v Androidu chybely uz od doby, co jsme skoncili s vyvojem v AS3 (Flash, Flex) - v tom se psalo nadherne. Na Javu jsem si pak samozrejme zvyknul.
    YAZZMAN
    YAZZMAN --- ---
    MAJACHUNATA: no... Pokazdy, kdyz pisu v Jave, si rikam, jak moc jednodussi a lepsi by bylo psat to v Kotlinu. Ale opacne se mi to nestalo nikdy :) Pise se v tom krasne, elegantne, mnohem min radku...

Implicitni pristupove metody, null safety, if a when dokazou vracet hodnoty, high order functions, extensions (!!!), datove tridy... A tak :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DACAN: na javu jsem si nevzpomnel od ty doby, co jsem potkal Xamarin
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    ADAMH: To zní jako důvod. Jednoduchost mi připadá jako příliš malá výhoda na vynaložené náklady
    DACAN
    DACAN --- ---
    MAJACHUNATA: Kotlin to chce vyzkouset v realnem "provozu", tzn. neco v tom napsat. pak uz si na Javu ani nevzpomenes.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Nikdy jsem v něm nezačal, java mě vyhovuje. Prý má být jednodužší, snáze se tam má programovat. Ale spíše je šance, že se google bude snažit zbavit javy vzhledem k soudnim sporum s Oracle.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    Ahoj, sice už ňáký pátek programuju, ale s Androidem teprve začínám a tak budu mít možná hloupé otázky. První je spíš zvědavost než problém. V čem je výhodné používat jazyk Kotlin, že to Google podporuje? Stačí odkazem. Nic uspokojivého se mi nepodařilo najít. Díky
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    To mě dlouho nepřišlo, další strike od admob za to že jsem porušoval podmínky. To že tam nění me app ID jim je fuk, stačí že nějaký šmejd stáhne moji appku z google play, dá si své package, ponechá můj admob kód a přídá nějaký škodlívý kód. Já dostanu dáreček v podobě rizika zrušení účtu.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Zdar, používáte někdo data binding? Nějak asi nevidím zásadní výhodu oproti standardnímu plnění widgetů, naopak to generuje zase další třídy... Tak bych rád znal názor dalších, jestli ma smysld se tím vůbec zabývat. Díky.
    DACAN
    DACAN --- ---
    CLOVICEK: resili, sice to bylo API pro kameru, ale taky jsme meli problem s cinanem.

Asi bych vyzkousel dalsi zarizeni se stejnou verzi Androidu od jineho vyrobce a pak, pokud budes chtit vedet, co se tam deje/nedeje, budes muset oddebugovat primo na xiaomi.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Ahoj, řeším teď jednu záhadu. V mitappinventor jsem si udelal jednoduchou appku pro ovladani arduina pres bluetooth. Kdyz aplikaci zkousim na starem lowend tabletu, vse bezi jak ma a ardu s androidem normalne komunikuje. Kdyz tu samou aplikaci rozjedu na xiaomi note 4, zarizeni se sice sparuje, ale uz nepripoji. Pritom ostatni aplikace na telefonu s arduinem pres bt funguji uplne normalne. Opravneni aplikace je taky v poradku, pristup k bt ma. Resili jste nekdo takovou "selektivni nefunkcnost"? Napadá Vás, co by to mohlo způsobovat?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    REDTIME: proboha to ne ... Apple, snad brzy Google a pak každý další, kdo na to bude mít kapacitu - zbytek řeší trh, tech. progress a krádeže duševního vlastnictví :) Za předpokladu, že by byl nový OS (dočasně?) kompatibilní s Androidem, resp. Google Play (ne tak blbě jako Blackberry), přišlo by mi to zajímavé.
    REDTIME
    REDTIME --- ---
    MIKULAS: takze cilem je, aby mel kazdy vendor vlastni reseni nebo jak to mam chapat?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ADAMH: puvodni otevrenost je super na penetraci trhu, to se uz povedlo ale nabralo to necekany spad, napriklad v podobě Xperia X s pomerem stran 21:9 ... v takove chvili mi zcela dava smysl nabidnout alternativu, ktera je zcela uzavrena a podporuje sebe sama
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    ADAMH: Treba k tomu androidu, leta tu mame funkcni fileprovider ale drtiva vetsina app i par navodu na developer.android.com pozaduji prava k external storage a primy pristup k datum jen pro sdileni nejakej blbosti. Za tyhle veci by mel davat google play minusove body, protoze by to bylo proti bezpecnostnim doporucenim.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    MIKULAS: Myslim ze google pricichl k penezum v dobe kdy zrusil nexus a uvedl na trh dvakrat drazsi pixel. Jsem rad ze mu tento smer moc nevysel a ze android zustava "otevrenej".

MIKULAS: Ja teda myslim, ze android os sam o sobe je v poradku. Problem je v nesmyslnosti prav co nektere aplikace pozaduji a to ze to google play defakto neresi.
    DATEL
    DATEL --- ---
    MIKULAS: kéž by... ta roztristenost HW i úprav Androidu je noční můra vývojářů. No, sám jsem zvědav, co z toho nakonec vyleze
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DATEL: očekával bych, že Alphabet dá licenci jen malému počtu vendorů, případně bude vyrábět hw sám ... android divočina zaroste a oni budou lákat uživatele do vlastní zahrádky po vzoru Apple.
    DATEL
    DATEL --- ---
    MIKULAS: no. nevím, pokud vůbec, tak to bude až za dlouho a stejně to pojede paralelně s Androidem. V tom množství zařízení si těžko budou moc dovolit poslat Android úplně k ledu.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DATEL: Google si problémy androidu imho uvědomuje a brzy oznámí switch na Fuchsia OS :) Už aby to bylo...
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Zkoušel jste někdo vlastní build androida? Lze to vůbec v domácích podmínkách, vzít zdrojáky android os , nějaký telefon a do něj si nahrát kompletně vlastní android system třeba i s vlastníma úpravama zdrojáku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam