• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DATEL: Google si problémy androidu imho uvědomuje a brzy oznámí switch na Fuchsia OS :) Už aby to bylo...
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Zkoušel jste někdo vlastní build androida? Lze to vůbec v domácích podmínkách, vzít zdrojáky android os , nějaký telefon a do něj si nahrát kompletně vlastní android system třeba i s vlastníma úpravama zdrojáku.
    SUK
    SUK --- ---
    DATEL: Tak ja postupne menim i celkovy obor (pryc z IT ke zvukarine), nicmene dneska si clovek najde praci asi v pohode prakticky v cemkoliv bude chtit - a pro trosku schopneho programatora pak asi ani nebude problem se naucit novou vec. Jestli te Androjd sere, tak si myslim, ze je idealni chvile skocit kamkoliv jinam ;)
    DATEL
    DATEL --- ---
    SUK: celkem závidím,taky mám chuť s tím praští, ale vracet se zpátky k backend vývoji v PHP se mi taky moc nechce, a ostatní jako Python apod. mám jen tak naťuknuté, když jsem v tom dělal před X lety. Za tu dobu se mi to už trochu vykouřilo z hlavy, to bych ještě osvěží, ikdyž tam taky je kupa změn, co tak sleduju. Jenže kde by zaměstnání člověka s platem seniora, který by chtěl dělat v něčem jiném, než co umí, že :-) Takže zatnout zuby a zůstat u Android a.
    SUK
    SUK --- ---
    DATEL: A k tomu spousta naprosto nelogickych Java veci, nekonzistentnost urcitych oblasti popripade chybejici drobna ale dulezita funkcionalita ve starsich API a ja jsem rad, ze po jednoduchym softwarku uz asi nebudu muset nikdy pro Android cokoliv psat ;)
    DATEL
    DATEL --- ---
    Mě ten Android s tímhle štve čím dál víc, vyvíjet něco je čím dál náročnější, protože se musí udržovat alespoň do verze 4.4, a ono ty přechody mezi 5,6 a 7 taky měly myslím dost změn. S devítku zase další omezení pro běh na pozadí, omezení nahrávání hovorů (s cílem to zakázat úplně mám ten dojem). V aplikaci to je pak samé if SDK verze do, if SDK verze od... Už mě to taky přestává bavit :-(
    A nejhorší je, že se aplikace odladí na 10 různých telefonech se všemi aktuálními verzemi Androidu, na emulátorech, a stejně pak chodí reporty, že někde něco nefunguje, a při delším laborováni se zjistí, že si to výrobce "trochu" dělá po svém a nechová se to tak, jak by mělo podle dokumentace. Např. taková práce s fotoaparátem a ukládání fotek, jejich exif orientace, to je občas lahůdka :-(
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Tak se zdá, že se google rozhodl, že všechny wifi analyzátory jsou evil a "startScan" prozaítm označíl jako deprecated a v přístí verzi už nebude. O náhradě např v jiné systémové knihovně, která by byla použitelná pro aplikace se nikde nic nepíše. A to tam ten wifi scan byl od SDK 1.

WifiManager  |  Android Developers
    https://developer.android.com/reference/android/net/wifi/WifiManager#startScan()

Takže asi ukončuju vývoj a nechám dojed :) Štěstí, že mám ještě nejaké své weby. Nebo zkusím nějakou mobilní hru, ale tam je ta konkurence značná též.
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    Já ten problém chápu. WTF je to, že jim nestačí ta permission (což naprosto chápu), ale že musí být poloha zapnutá i v systému (to mi nedává žádný smysl).
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JOHNY_G: Ono slo o to, ze ten kdo delal aplikaci pod SDK pro Android 5.1 ci starsi tu polohu nepotreboval. Jakmile ale uz clovek updatnul neco s vyssim sdk na google play uz neslo downgradovat.

Tihle tu novou SDK pouzili jen s min sdk pro android 9 takze to hodnoceni s 1/5 hvezdou maj jen od uzivatelu s Android 9, tech je prozatim opravdu malo.
    WiFiAnalyzer (open-source) - Android app on AppBrain
    https://www.appbrain.com/app/wifi-analyzer/com.vrem.wifianalyzer
    Az jich bude vic hodnoceni jim pofrci dolu, stejne jako ostatnim.

Ostatnim uz nenabidnou zadny update appky protoze by museli i jim povysit sdk.

Ja uz jsem poucen a s kazdou dalsi verzi SDK cekam nejaky mensi podraz. Takze pokud u sebe nebudu mit realny HW s nejnovesim vyzadovanym SDK na google play nebudu radsi nahravat update :)

Jsem zvedav zda google play zacne neupdatovane aplikace nejak znevyhodnovat, kdyz zacal sam vyzadovat aktualni SDK.
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    ADAMH: Jo aha! Tak to je silný WTF. Já se s tím na Bluetooth nesetkal, ale pravděpodobně proto, že skutečně pro některé funkce potřebujeme polohu.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Jeste pro zajimavost prvni app v tomto oboru nedavno presla na nove SDK, schvalne jestli uhodnete kdy, dle grafu hodnoceni :))

Wifi Analyzer - Android app data, rankings and download count | AppBrain
    https://www.appbrain.com/app/wifi-analyzer/com.farproc.wifi.analyzer

a tito nejspise take i kdyz dost mozna jen v beta, protoze ten propad neni tak znacny
    WiFiAnalyzer (open-source) - Android app on AppBrain
    https://www.appbrain.com/app/wifi-analyzer/com.vrem.wifianalyzer
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Jeden z mnoha, jeste relativne slusny. Dost jich da jednu hvezdu bez komentu nebo to potichu odinstaluji. Ja bych taky nechtel aby me appka na wifi scan, pres ktery se neda zjistit poloha polohu vyzadovala.

K tomu aby se poloha zjistit dala bych musel mit dost kompletni db wifi siti s jejich GPS. Coz ma predevsim google.

ADAMH
    ADAMH --- ---
    ADM: no zpresnovani polohy, tj nahlasovani kombinace wifi siti a GPS resi android os na pozadi dle nastaveni, mozna uz i porad, tezko rict

duvod byl jasny, google chtel vic dat tak to tak udelal
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JOHNY_G: no smysl by to davalo pokud by soubezne s tim nemusel mit uzivatel v telefonu zapnutou polohu, navic mohli tomu dat jasnejsi samostatnej priznak u prav, protoze ma appka vubec polohu nezjistuje presto ji zcela jasne a zretelne vyzaduje

ADM
    ADM --- ---
    ADAMH: jj, to sice dava smysl, ale moc to nevysvetluje jak toho dosahnou. ze svy appky prece sam polohu zjistovat nemusis, ani nic nikam posilat, takze mozna to delaji rovnou jejich knihovny, ze kdyz pouzijes wifi scan, tak si rovnou sahnou na polohu a odeslou vse googlu
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    To oprávnění k přístupu k poloze je naprosto logické. Jak WiFi scanem, tak Bluetooth scanem se dá uživatel za vhodných okolností velmi přesně lokalizovat (přesněji než přes GPS), bez ohledu na to, jestli má nebo nemá zapnuté zpřesňování polohy. Uživatel tedy musí vzít na vědomí, že je tímto okamžikem zaměřitelný a OS ho před tím nedokáže uchránit.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    ADM: imho google ocekava ze vetsina lidi ponecha tu funkci zpresovani polohy a kdyz appka udela wifi scan a bude mit i polohu takj to nabonzuje, to byl podle me jejich prvotni zamer proc to v SDK 23 zavedli
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    MIKULAS: ohledne polohy - http://developer.android.com/...t/versions/marshmallow/android-6.0-changes.html#behavior-hardware-id

1 - ano skutecne nefunguje, wifi scan nic nevrati
    2 - je jasne popsana ale lidi popis appky nectou a i kdyz ctou tak ti co si stezuji na to kaslou, i tak mam hodnoceni 4.3/5 takze vetsina lidi to cte nebo to proste chape jako nutnost
    3- jelikoz je app o wifi scanu - wifi analyzer - tak tu permission potrebuje ihned
    4 - vysvetluje dokonce i s odkazem na oficialni zdroj z alert dialogu

jak jsem psal , hodnoceni je jeste relativne dobre ale donedavna jsem mel nevyhodu ze jsem upgradoval v dobre vuli na SDK 23 a tam ta povinnost byla, ale ti co neupgradovali a zustali na nizsi polohu nepotrebovali - google play blokoval jakykoli downgrade sdk ze svych vlastnich duvodu - i kdyby developer nahral novejsi sdk jen do beta verze, nebyla cesta zpet

ADM
    ADM --- ---
    sorry ze vam do toho vstupuji offtopicem, ale on google vyzaduje u kazdy appky, ktera pouziva wifi, aby mela opravneni pouzivat GPS? jde tam ciste formalne pouze o to pravo, nebo je nutny i bonzovat polohu zpatky a nalezene site?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ADAMH: odpovídám poctivě na všechny dotazy - fakt, že si někdo dá práci s udělením (jakéhokoliv) hodnocení je pro mě dostatečná motivace, abych na to alespoň zareagoval. A to i v případě, že jde třeba jen o hodnocení typu "Super appka" ... pak odpovím: "Děkujeme za pochvalu, ale určitě se ozvěte, až se vám něco nebude zdát...".

U Googlu bych se neinspiroval :) Reakce uživatelů jsou poklad, narozdíl od UX testů nic nestojí a s trochou snahy lze napruzené jednohvězdičkáře konvertovat ve spokojené a mnohdy i platící uživatele. Je to komunikační kanál s marketingovým potenciálem. Na druhé straně - na celkovém hodnocení aplikace nelpím, to je hausnumero.

Co se týče jednohvězd od BFUček - často jsou způsobeny nedotaženým UX. Ty lidi nemůžou za to, že tomu nerozumí a proto se jim musí vše podat jasně a včas, aby se předešlo zklamání.

Jako příklad vezmu tu gps polohu u wifi scanneru a pár dotazů k zamyšlení:
    1. skutečně to bez GPS vůbec nefunguje? (ani kdyby se nějak přiblble zadala poloha ručně?)
    2. je tahle závislost jasně popsaná před stažením appky?
    3. vyžaduje aplikace danou permission až ve chvíli, kdy je skutečně potřeba?
    4. vysvětluje aplikace zřetelně proč potřebuje danou permission?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam