• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    DRIZDIK: No je i není. Nikdo nemůže očekávat, že bude appka fungovat stále. Dnes se kompiluje pro SDK 30. Těžko očekávat, že dá někdo min sdk nižší než 13. Já osobně už dávám min sdk 22. To zastoupení je takřka nulový a přidávat novou funckionalitu je někdy i nemožný, navíc to dost brzdí s novinkama.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ADAMH: Udržovat podporu pro nízká SDK by neměl být tak velký prolbém, ale to první teda naštěstí nemám zkušenost.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    DRIZDIK: No prave, to je bordel. I kdyz neni appka v produkci pro CZ nastavena staci ze je v open beta a bude se zobrazovat vsem i neprihlasenym. Zkusim zda aspon closed beta tohle nebude delat, ale pochybuju.

DRIZDIK: No google má ve zvyku zcela nekonzistentne rozdavat bany ci odmazat appky, u kterych si mylsi ze jsou duplicitni.

S neopravnenym google admob/adsense banem mam osobni zkusenost. V zasade jsem dostaval striky a ban za to ze se muj admob kod objevoval v cizich mnou neautorizovanych aplikaci, google ocivinde nekontroluje ani package name (coz by nebylo reseni) ani elektronicky podpis vydavatele. Ztraty byly znacne a reseni bylo znacne nestandartni a natlakove a vyslo asi jen diky nahode.

Takze duvera v google ja naprosto minimalni. Kdyz ma appka zmizi a clovek si tam neco zaplatil tak pujde imho za mnou, az mu nebude google reagovat na stiznost.

Takze jednorazovy IAP, pokud u nej nekde jasne nepisu ze plati pro ted (coz by bylo jiste proti google pravidlum), je problemový.

Navic zcela bezne se casem odstranuje support pro starsi SDK a casem to na zarizeni kde bylo koupeno nebude dostupne, pokud si takovy clovek tu appku odinstaluje a znova instaluje tak mu to uz nepujde.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ADAMH: Je v něm dostupná i produkční pokud máš testovací account :-)
    ADAMH: Z pohledu uživatele vnímám asi lépe IAP, protože je jedna verze appky, nemusím koukat co přesně stahuju. Zajištění nějaké kontinuity jde zajistit generováním nějakých tokenů, které by to pak odemkly i mimo, ale tím bych se vůbec netrápil, myslíš, že když nepůjde google, tak po tobě na googlu budou chtít peníze zpět? :-D
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Další věc, čí spíše postřeh. Mám pár aplikací, zkusil jsem jak udělat free verzi a k ní placenou tak mám i verzi ktera má inapp nákup. To druhé se mě zdá lepší. Ale nevím, pokud dám např inapp jednorázový nákup na odstranění reklam a uživateli po čase z nějakého důvodu nebude aplikace pracovat či bude dokonce delistována (z mé strany či googlu), čí je to problém. Neprodávám, prece aplikaci do konce věků.

Na druhou stranu se mě zdají subscriptions o dost lepší, tam je jasně dáno, že po dobu subscription platí co je a ještě je čas dát třeba refund.

Co si o tom myslíte, pokud teda ještě vůbec někdo žije :)
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    ADAMH: tak beru zpět. Google před nějakým časem přesunul regionální nastavení dostupnosti nelogicky ze sekce zaznamu obhcodu pod verze a ted ma produkcni verze vlastni nastaveni a otevrene testovani jine. Staci mit v otevrenem testovani povoleny stat a je v nem dostupna i produkcni i presto ze je zakazana.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Mám v google play dvě takřka totožné aplikace, jedna nastavena pouze pro česko a druhá pro vše mimo česko. Přes google play consoli. Používám českou IP, z českého rozsahu, nenalogován (tj žádná beta ani jiná provázánost mě s aplikací) a přesto vidím tu aplikaci, kterou bych v ČR videt neměl. Kde dělám chybu? Mimo důvery ve funkčnost googlu :)

Důvody proč mám dvě jsou samozřejme jasné, historické. Google to i jeden čas takto doporučoval, sjednotit nelze, není způsob jak bezztrát to nějak spojit. Lidi nemaj rádi jakékoli změny a nutit je v jedné app ji odinstalovat a nainstalovat jinou by dost možná i bylo proti google pravidlum. Když i odkaz na jinou svoji aplikaci musím označit "more apps" a jasně o tom že jdou do jiné app dát vědet. (potvrzená nutnost)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: nevím proč tak agresivně... Přeju ti hodně zdaru s designem UI a tvému šéfovi šťastnější ruku při náboru zaměstnanců, aby pak nemuseli lovit nezbytné know how na nyxu. To je teprve hipsteřina.
    BAT
    BAT --- ---
    MIKULAS: jezismarja, tak ja to zopakuju jeste potreti: je to apka pro zamestnance firmy, ne neco co se ma nekde prodavat, takze store je cira zbytecnost co by se jen pletla do cesty.
    Nebyt na store neni v tomto pripade minus, ale vyhoda.
    Plan je takovej, ze to budou moct pouzivat jako PWA, s moznosti nainstalovat pro offline pouziti.

Sel jsem sem s tim, ze mi snad poradi nekdo kdo tomu rozumi a podeli se o nejake prakticke zkusenosti, ne proto aby mi nejaky hipster vykladal o tom jak my chybi "byznys model", a jeste takovej co o PWA evidentne nevi ani to co ja jsem si dokazal precist na random webu za 5 minut.
    Priste prosim, pokud o necem vis velky kulovy, neplytvej svym casem.

Jinak podekovani ADAMH a DRIZDIK za skutecnou snahu o nejakou konstruktivni pomoc.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: Store je místo, kam chodí ty tví joudové pro appky. Nebudeš tam, tvé minus.

Tví joudové používají jednu platformu, konzistence je vůbec nezajímá.

Že nechceš dělat více než jedno UI je proto, že je to dost práce a zadarmo to dělat nebudeš, protože nemáš byznys model.
    BAT
    BAT --- ---
    DRIZDIK: Mimochodem, to je neco co ja prave delat nechci. Ja uvazuju o instalovatelny PWA prave proto, abych se nemusel se zadnym storem obtezovat.
    BAT
    BAT --- ---
    MIKULAS:

1. Na web.dev pisou, ze se instalovat muze.
    (asi jsem mel upresnit, ze kdyz zminuju PWA, automaticky tim myslim "instalovatelnou PWA").
    Clovek ji udajne ziska velice obvyklym zpusobem - typicky tak, ze klikne na tlacitko "nainstalovat", potvrdi ze si to preje, a hotovo.
    A ma to smysl napr. proto, aby byla spolehlive pouzitelna i offline, aby se zobrazovala v taskmanageru, aby se dala pouzit jako cil pro nejakou akci jako "otevrit v ...", atp.

2. Jasne, ale ne zrovna "jednim kliknutim", to uz chces od usera trochu vic.
    A kdyz bude user Jouda (a ze takovy budou), tak neco takovyho neda. A ja chci aby i ten Jouda to mel co nejpohodlnejsi.

3. Na web.dev rikaj, ze s tim "native-like" vzhledem to celkem jde.
    Soude podle prikladu, ani bych nepoznal ze to neni nativni apka.

4. Citlivy data se offline ukladat nebudou, takze to je ok.

5. Ja rad UI konzistentni napric platformama, abych nemusel resit rozdily u navodu nebo troubleshootingu.
    Abych predesel situaci, ze reknu "tak tedka Joudo zaskrtni ten checkbox nahore vlevo", Jouda rekne "ale ja tu zadnej checkbox nemam", a po hodine dohadovani zjistim ze tam misto "checkboxu" ma graficky stylizovany on/off prepinatko nebo co - funkcne je to totez, ale protoze Jouda je debil, tak jsem prave ztratil hodinu casu.
    Ale tim spis mas asi pravdu s tim, ze bych nemel iOSakovi nutit Androidi UI a naopak - zvlast kdyz to bude nejaky Jouda :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: pak se musim vratit na zacatek - monetizace tam neni, tzn. ze jde o interni firemni nebo nejakou klubovou appku, treba vysledky sachovych turnaju, co ja vim...

PWA chces proto, ze:
    1. je snadna na instalaci ... no neni, neinstaluje se vubec, takze ji clovek "obvyklym" zpusobem neziska, coz muze byt problem ... tak jako tak ji musis mit nekde vystavenou, nakodit si svou getmyapp.com a starat se o ni
    2. pridat ikonu na plochu muzes i s webovou strankou, ale nechapu, proc se zamerujes na tenhle "marketingovy" aspekt, je to nouzove reseni
    3. tvarit se a fungovat jako nativni appka nebude PWA nikdy, to je iluze
    4. pokud jsou data nejak citliva (treba kdyby v te tabulce byl seznam emailu vsech sachistu), pak je teba resit, kam se budou "offline" ukladat a jestli nehrozi, ze ti je nekdo z mobilu vysaje (plati pro kazdeho usera), treba malware
    5. UI by melo byt konzistentni v ramci platformy (tzn. stary android vs novy android), ale ve vetsine pripadu nedava smysl, aby bylo konzistentni mezi platformami. iOSakovi nemuzes dat do ruky Andoridi UI a naopak... Tedy muzes, ale vysledky jsou tragicke :)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    BAT:
    MIKULAS:
    Třeba na androidu můžeš PWA vydat do storu.
    BAT
    BAT --- ---
    MIKULAS: Kdyz pominu ovladani HW funkci mobilu (na coz jsi se ptal, a zatim proste nevim, ale neco se mozna najde), tak PWA treba lidem umozni si ji snadno nainstalovat a pridat shortcut na homescreen a jinam, pekne s vlastni ikonou, a kdyz se spusti tak nebude mit adresni radek a da se pouzivat offline.
    V podstate jde o to, ze PWA se muze tvarit a fungovat temer jako jendoducha nativni aplikace, a vyrobit se da bez vopruzu ktery by vyvoj nativni aplikace asi provazel (resit jakoukoliv agendu kolem app storu, cekat na schvalovani updatu, mit zvlast projekt pro kazdou platformu).

Muzes upresnit co je na PWA offline rezimu problematickeho?

Proc by PWA nepomohla s konzistenci GUI?
    Resp. samozrejme ne sama o sobe, ale pokud ji postavim na nejakym frameworku, kterej ma konzistentni GUI napric browsery, tak bych snad logicky mel dostat konzistentni GUI napric platformama - coz je jedna z veci na ktere jsem se ptal (BAT) - jaky FW by mi na to kdo doporucil, pokud nejaky jsou, a proc prave ten, atd.
    Mam to teda brat tak, ze zadny takovy (nebo zadny prakticky pouzitelny) FW neexistuje?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: Ok, ptam se proto, ze jako duvod jsi uvedl konzistenci GUI, v cemz ti PWA nijak zvlast nepomuze. Notifikace tam funguji trochu jinak (probouzi se prohlizec) a offline rezim muze byt dost problematicky, pokud pracujes s citlivymi daty...
    BAT
    BAT --- ---
    MIKULAS: To jeste nevim, ale predpokladam ze nejaky vyuziti by mohly mit push notifikace, a offline rezim by se taky mohl hodit.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MIKULAS: Ano, Angular, React (ne native), Preact, Vue, PWABuilder .. cokoliv
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: ok, nijak je taky způsob - a k čemu konkrétně potřebuješ pwa? Ovládnout nějaké hw funkce mobilu? Offline režim?
    BAT
    BAT --- ---
    DRIZDIK: Pardon, oprava BAT - v ramci PWA jsem myslel veci jako Angular, ne Flutter/React native.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam