• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Občané se v petici postavili za lékařské protesty, tlačí vládu k jednání – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/223406-obcane-se-v-petici-postavili-za-lekarske-protesty-tlaci-vladu-k-jednani.html
    KOKES
    KOKES --- ---
    MRAKY: njn, vypadá to, že doktoři vidí, jak se všude kolem nich krade a oni z toho nic nemají:-)
    a že ta akce pro ně dopadne špatně.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MRAKY: Souhlas. Takova sestra ma taky zodpovednost jako prase, a narozdil od doktora jeste prdlajz penize.

    (sexisti muzou zazertovat, ze sestra ma aspon porad moznost sbalit nejakyho toho doktůrka, ale...)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    a odpoved na "Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?"
    ne.
    Doktori dneska zapominaji, ze od felcaru 18 stoleti, je odlisuje obrovitanske soukoli zdravotnictvi, kde je doktor jen jedno kolecko vedle farmaci/vedy/precizne vypracovanych procesu/ a spousty ryznych profesi - ne nutne zdravotnickych.
    jiste ze je nutne narovnat platy na uroven toho co je v nemecku. ale stejne plati i pro ty ostatni ve zdravotnictvi a je krajne neeticke a vyderacske vyzadovat penize vyhradne pro sebe.


    MRAKY
    MRAKY --- ---
    schazi mi u te ankety polozka o zmene v organizaci nemocnic a prace ve zdravotnictvi tak jsem klikl na jina reseni.


    btw - je tu nejaky doktor(pracujici - nemam zajem o predstavu studentu), ktery by vysvetlil system uvazku na nejakem imaginarnim pripade? - dejme tomu v casovem intervalu 1 mesic


    co to znamena prescas - ten termin je totozny s terminem sluzba?
    co to znamena sluzba - kolikrat ten doktor musi udelat zasahu(kolikrat je vyzadan) za dobu te sluzby ?


    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Tak u sester nevim, mamka pracovala 30let ve zdravotnictvi a rikala ze proti drivejsku je na odd. v prumeru 2x tolik. Nehlede k tomu ze drive meli sestry take plno prace a zase jine(priprava zdravotnickeho materialu ktery dnes dostanes hotovy atp.).
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    NINE_OF_NINE: může to dělat třeba i velké množství papírování. co vím, tak spousta zdravotních sester už pracují spíše jako sekretářky, které řeší jen papíry pro pojišťovny. Tu práci, kterou by měli dělat sestry pak musejí dělat lékaři apod.. Administrativa v ČR je strašná.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LICINDA: jinak zdroj stránky lék. komory BRD.

    Ještě lepší by bylo zjistit, kolik lékařů je v soukromé sektoru (který "na západě"převažuje) a kolik ve státním.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    NINE_OF_NINE: heh. situace v severských zemích je velmi zajímavá. neřekl bych, že je tam podstatně méně lékařů/nemocnic jak unás, přesto tam mají až čtyřnásobně vyšší platy. Třeba Švédsko je příkladem toho, že i levice může dělat reformy. V podstatě v šedesátých letech se demonstrovalo všude na světě. V mnohých regionech ty boje byli velmi inspirativní. V tichosti se ale bojovalo i na severu. Neděli se tam milionový demonstrace, generální stávky ale menší akce, které zapříčinili, že v 70. a 80. letech ve Švédsku vládla socialistická levice, která připarvila reformy se sociální ohleduplností s kterých žijí lidi na severu dodnes. Podobný reformy se pak dělali i na počátku 90. let v Norsku, Finsku... Právě skandinávské země by měli být vzor pro evropskou levice, ale žel nejsou.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    "Die Bundesärztekammer (Arbeitsgemeinschaft der Deutschen Ärztekammern) ist die Spitzenorganisation der ärztlichen Selbstverwaltung; sie vertritt die berufspolitischen Interessen der 429.926 Ärztinnen und Ärzte (Stand: 31.12.2009) in der Bundesrepublik Deutschland"

    Podle propočtu - 191 pac./lékař

    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    LICINDA:
    ROTIK: Nahledl jsem do eurostatu, ktery povazuji za duveryhodny zdroj. Kdyz srovnam pocty lekaru na obyvatele(viz. odkazovana tabulka) nejsou ty rozdily prilis velke. Nechapu tedy proc jsou nasi doktori tak pretezovani? Lekari v Nemecku maji take problemy s vysokym poctem prescasu(je jich na 100tis. obyvatel prece jen mene)?
    Eurostat - Tables, Graphs and Maps Interface (TGM) table
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00044&plugin=1
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: Pozor na počty lékařů v Čechách, většina deníků udává čísla okolo 16 tis. ale ve skutečnosti se jedná o počet úvazků. Doktorů tu ve skutečnosti bude o dost méně.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Promin malo sem upresnil zapad. Prestal bych srovnavat system v USA, ktery je s evropskymi temer nesrovnatelny a prirovnal bych spise k zapadni ci severni evrope.
    btw: kdyz je ten vseobecny prehled o kolik bere doktor v Nemecku vice ma nekdo po ruce cisla kolik je v Nemecku lekaru na pocet obyvatel?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    NINE_OF_NINE: jak kde. třeba v USA rozhodně- tam životní úroveň sráží právě drahá, nedostupná a nekvalitní zdrav. péče. co se týká úmrtnosti novorozenců tak tuším ČR má stále druhou nejlepší na světě (umírá jich nejméně). Tohle je už 5 let stará informace ale myslím, že stále platí:
    Česko má druhou nejnižší úmrtnost novorozenců na světě – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/deti/84790-cesko-ma-druhou-nejnizsi-umrtnost-novorozencu-na-svete.html
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    DESPERADO123: Takze na zapade je horsi kvalita pece a vyssi umrtnost?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DESPERADO123: hehe, na to jsem se taky chtěla zeptat:)

    Ale souhlasím. Naproti tomu, argument: přece nepojedu rodit do 25km vzdálené nemocnice!!... mi přijde opravdu směšný. V době, kdy jsou sanitky, vrtulníky a přeprava je otázkou minut,....

    Neviditelné zakázky a předražené přístroje.
    Šetření na lékových výdajích.
    Netrestat lékaře za ošetřování (viz pojišťovny a limity)
    Nemít systém nastavený tak, že s každým dnem pobytu pacienta v nemocnici získavá tato finance navíc. Čili nezatěžovat lůžka, není-li to nezbytně nutné.
    Soustředit se na domácí péči (!!!!!!!!!)
    Soustředit se na prevenci (!!!!!!!!)

    .. pár bodů (jistě ne všechny), které by podle mě mohly pomoct, alespoň částečně.
    HARALD
    HARALD --- ---
    DESPERADO123: ne nutně. třeba kardiologie, kde dělají jednu operaci srdce za 14 dní nebude ty operace provádět stejně kvalitně jako kardiologie, kde operují 2 denně. (ber to jen jako příklad, vůbec netuším jak často kde dělají operace srdce.)

    To s porodnicema bude asi tak jak píšeš. Netýká se to určitě všude a všech provozů.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    HARALD:
    NINE_OF_NINE: ale tím se sníží kvalita péče. nevím jak je to ve všech odděleních, ale třeba porodnice zrušit nejde, protože každá okresní porodnice hlásí skoro plný stav. kterou by si chtěl rušit? když zrušíš pohotovosti, tak se ty zvýší úmrtnost, protože velká část pacientů umírá během převozu do nemocnice. která oddělení máte na mysli?
    HARALD
    HARALD --- ---
    DESPERADO123: Z toho, co o problematice vím, je problém v tom, že je v mnoha nemocnicích příliš specializovaných oddělení. A oddělení samozřejmě vyžaduje držet služby, mít tam sestry a další personál a to něco stojí. A přitom v některých nemocnicích dělkají jenom málo zákroků daného typu, ale fixní náklady zůstávají. Jeden z bodů navrhované reformy, který jsem zaregistroval, je centralizace některých provozů a přeměna části nemocnic na LDN a pooperační péči.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam