• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DOCKINEZ: no proste je to nesmysl, tohle nemuze projit. a pokud by to nekdo na tom papire fakt mel, tak alou ke soudu a vysoudit nehorazne odskodne :) ale ono to tak predpokladam neni.

    LICINDA: tak herdek jsou nezakonne nebo zakonne? pokud jsou nezakonne, nebudu argumentovat dalsimi podepsanymi papiry, ktere jsou nutne neplatne. anebo zakonne jsou a pak ty prescasy neslouzim.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: to i na přesčasy...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    _BENNY: na to jsou uz zakony.

    a feministky :)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    MRAKY: pokud se na tu 1 hod. denně uváže ve smlouvě tak jistě... ale samozřejmě pak se nejedná o HPP ale VPP
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: Neznaz se hrat na city, nedojima mne to. Diky :)

    Pokud lekar pujde po sichte domu, jiste za nej - slouzi-li na pohotovosti - v ordinaci bude pripravena nahrada :-) Ne-li, je to chyba a zodpovednost vedeni, nikoli lekare.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: ten papir ze zena neotehotni bych chtel FAKT videt. na to jsou uz zakony.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DESPERADO123: to chapu - ale ma otazka zustava:
    "
    takze kdyz nekdo ma uvazek na 1 hodinu denne, a pracuje 6h po 24 dni , tak ma automaticky 144 hodin prescasu, prestoze bude pracovat 7 hodin denne?

    s prominutim, me to prijde jako drbani prez hlavu. Jaka je toho pricina ? "

    chces tim rici, ze neni mozne odhadnoud kolik prace bude?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: zadarmo? on by jim za studium a atestace jeste meli platit? :)

    jiste takovych doktoru nebude vetsina, takze se klidne muzeme bavit o tech co uz atestace a plnej uvazek maji a ohrozuji zivoty pacientu tim ze uprednostnuji svuj penezni prijem.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DOCKINEZ: takže lékař půjde se zákonnými přesčasy za týden v pátek večer domů, 48h za sebou, ve dveřích potká týpka s rozmašírovanou hlavou, usměje se na něj a zamává a řekne - já už nemůžu, už mi zákon nedovolí tě ošetřit a ty máš smůlu taky, kolegové tu už taky nejsou, maj tu přesčasy pryč, tak počkej do příštího měsíce....

    Při nástupu do jakékoliv nemocnice se podepisuje takováto smlouva. A aby toho nebylo málo, ženy např. podepisují že počas atestace či v rozmezí x let neotěhotní a neodejdou na mateřskou... (to mám od studentky 6.r. med. - čili předstátnicová praxe)

    _BENNY: Dobrovolně?? Ano, aby se uživili. Nakolik je to dobrovolné a nakolik základní lidksá potřeba/povinnost vůči rodině...??
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    MRAKY: přesčas je čas který strávíš v práci nad rámec fondu uvedeného v prac. smlouvě
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: má. oni si tu zbívající 1/2 úvazku dodělávají ZADARMO akreditace, tozn. pracují/učí se také, akorát zadarmo.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DESPERADO123: zajimave.

    takze kdyz nekdo ma uvazek na 1 hodinu denne, a pracuje 6h po 24 dni , tak ma automaticky 144 hodin prescasu, prestoze bude pracovat 7 hodin denne?

    s prominutim, me to prijde jako drbani prez hlavu. Jaka je toho pricina ? Me to smrdi manipulaci s cisly. Vzdycky jsem mel zato, ze omezeni poctu prescasovych hodin je k tomu, aby se to nezneuzivalo k neplacene praci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: u polovicniho uvazku snad prescas nevadi, to uz na zivoty pacientu vliv nema ne?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: tak za a základní plat lékaře je 18-36 tísíc hrubého (podle odprac. let) a za b ty bereš v potaz lékaře který pracují na plný úvazek. sposta z nich pracuje jen na poloviční úvazek protože si dodělává ještě akreditace apod.. potom jim nic jiného než brát přesčasy nezbývá.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NAKASHI: pravda je nekde uprostred, ale "vlada" je ten posledni, kdo za to primo muze.

    Vinikem je vedeni nemocnic, LOK (kterej se stara az ted, kdyz se to hodi socanum do kramu - co delali odborarsti paraziti poslednich 30 let?) a ano - i sami lekari.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    rozhodne mi prijde sprosty v televizi argumentovat tim ze jsou lekari nevyspali a ze tim ohrozuji zivoty pacientu a v pozadi na tyto podminky dobrovolne pristupovat kvuli prachum.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: mit min nez 30 tisic neznamena chcipani hlady. kdyz mi nekdo rekne ze mam pracovat nad ramec zakona, tak to proste delat nebudu a tim je to cele vyresene ne? tohle udela par doktoru a nekdo tam nahore se bude muset podrbat na cele a neco vymyslet.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: co si představuješ pod pojmem "dobrovolně". buď dělej nebo chcípneš hlady mi moc dobrovolný nepřijde a makej protože nikdo jiný za tebe práci neudělá taky ne.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: takze ohrozuji zivoty pacientu dobrovolne a pak tim argumentuji v neprospech vedeni?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: tak oni si je berou aby se uživili (ty prům. platy co se uvádí sou včetně přesčasů) a s dobré víry, aby zdrovotní péče fungovala...
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    DOCKINEZ: aha, takze je to vlastne jeste chyba tech doktoru, ze ten stav vypada takhle. OMG
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam