• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    STHENO
    STHENO --- ---
    _BENNY: Tak ano, stale tam ale nemuseli tahat sialene cezcasy...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STHENO: nekteri dokonce stravili 20 let na skole jen kvuli tomu aby zjistili ze je zamestnaji opet jen ve skole (a vime jake jsou tam platy).
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: říkám, nejdřív si to zkus.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ECLECTICA: Tady už se asi začínáme blížit k tomu, proč se nechápeme s úvazkama - v zaměstnání není vůbec běžný, že si svoje oddělám a pak můžu jít domů. Proto si každej ťuká na čelo, při líčení útrap vícenásobných zaměstnanců.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    STHENO: to skutecne ne kazdy
    STHENO
    STHENO --- ---
    _BENNY: lenze ktorykolvek absolvent IT si pri osemhodinovej sichte uz v prvom zamestnani zarobi tak, aby sa aspon uzivil. lekar po sestrocnej skole nie.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    STHENO: v čr ano. Tady to morálka už dávno vzdala a odjelaza lepším. Francie, GB,... místo toho přišel populismus a závist z východu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: ale ja ty stejne reci posloucham od kazdeho. tyhle reci ma dneska kdejakej absolvent IT, ktery si predstavoval ze k titulu automaticky dostane sluzebni BMW. to neni nic novyho, deziluzi ze ztraty naivnich idealu trpi kazdy.
    STHENO
    STHENO --- ---
    To je nejak moralne nunosne chciet za dobre odvedenu pracu adekvatne ohodnotenie?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: nejdřív si to zkus, pak něco říkej.
    _BENNY: a není...?
    LOPIK: ty to nechceš zkusit pochopit?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ECLECTICA: je, proto jsem pro placene skolstvi.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    _BENNY: a není to náhodou mrhání penězi daňových poplatníků, kteří živí studenta medicíny (a že je to sakra drahé studium), aby se dotyčný potom věnoval truhlařině?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a jeste na zaver jeden takovej - "prece jsem nestudoval tolik let kvuli tomu abych nakonec delal neco jineho!" :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: pop. "no chces rict ze moje profese je zbytna? to je nelidske!" :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ECLECTICA:
    LICINDA:
    To platilo na to proč dělaj víc úvazků a sužby, ne v oboru. To že si někdo bere služby aby měl víc peněz totiž není to samý, jako kdyby to musel dělat (třeba příkazem) - to jsou dvě rozdílný věci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ECLECTICA: "kdyz se jim to nelibi, at jdou delat neco jineho" je univerzalni rada pro vsechny co frflaji ze se jim jejich soucasna prace nelibi, nikoliv jen pro lekare.

    spis se mi libi argumenty typu "ale ja nechci delat nic jineho, ja chci lidem pomahat a chci abych se za to mel dobre!" :D
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ECLECTICA: joo, ten je taky dobrej :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LICINDA: já mám nejradši "když se jim to nelíbí, tak ať jdou dělat něco jiného". Případně "je to jejich poslání".
    Jistěže pokud jde někdo studovat medicínu, musí pro to mít nějaké ušlechtilejší důvody. To ale neznamená, že kvůli tomu musí živořit, případně zahodit i desetileté vzdělání a jít se živit jako instalatér, aby měl prostředky na slušný život.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LOPIK: nojo, proč se vlastně neodstěhujou na branžež do stanu pro tři lidi (to by mohli, ve dvou, ať maj trošku komfort) a pak jim bude jejich plat nakrásně stačit a můžou lítat třeba každej rok na floridu! trošku změnit podnebí.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LOPIK: úvazek = 40 hodin týdně, případně jejich ekvivalent (zkušený hematolog zvládně zkontrolovat víc stěrů, než nezkušený, například).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    RUDOLF: Znovu se dostáváme k tomu proč to teda dělaj - nikdo je k tomu nenutí.. Pozor - to že někdo musí platit velkou hypotéku apod. neznamená, že za to může jeho zaměstnavatel.
    Btw. asi se teda budu muset smířit s tím, že to jsou supermani, co dva úvazky doteď nějak zvládali podle toho co tu píšete.. V jiných oborech (kromě školství, kde musej mít ty ubožáci uvázky třeba i čtyři) to totiž prostě není v lidských silách.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam