• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    průměrný plat v ČR 23500/160 hod. = 145 Kč/hod.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: není moc profesí, kde bys musel opracovat povinně 280 hodin měsíčně za plat 120 Kč hrubého na hodinu (pak se lékař dostane na těch 35 tis. za měsíc), lekaře co bere 50 tis. jsem v nemocnici ještě nepotkala (neříkám, že takoví neexistují) ... já jsem za 120 Kč/hod. chodila při studiích uklízet, dělat hostesku, sázet kytky atd.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Spousta věcí je v české medicíně špatně, ale zrovna tebou uváděná argumentace je z mého pohledu extrémně soběstředná, Je hezké argumentovat advokátem (u ostatních právnických profesí většinou tak extrémní finanční příjmy neplatí), ale je tu celá řada relativně dobře placených profesí, stejně jako doktoři. A mají jedno společné. Totiž přesčasy.. Nevím o profesi, kde by někdo v zaměstnaneckém poměru (!) bral přes 50 kKč a netrávil v práci dlouhé hodiny přesčasů.

    Je fakt škoda, že LOK zredukoval celou akci jen na platy. Teď už jsou jen ve stavu vyžírků, které nezajímá pacient a jen chtějí ještě zvýšit už tak nadstandardní platy bez toho, že by jakkoliv chtěli upravit problematický systém. A třeba i zlepšit pzoici pacientů.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    nebo třeba tady, kolega z interního oddělení nemocnice v Sokolově: (zdroj:http://forum.lf1.cuni.cz/viewtopic.php?id=1479&p=11) - výtažek z loňské diskuze:

    Rád bych k tvému článku doplnil, že je to mnohdy i horší. Spousta mladých lékařů pracuje plné úvazky za částečné mzdy (0.1-0.5), další jsou nuceni upisovat otrocké smlouvy, jsou velké problémy se specializační přípravou a tak dále. Dále bych pro neznalé laiky zmínil to, že ano, plat lékaře bývá těch mediálně propíraných 30-40 tisíc, ale už se k tomu většinou neříká, že je to včetně služeb (přesčasů porušujících Zákoník práce na úkor lékařů), tedy třeba dvojnásobná pracovní doba celkem, tedy v podstatě dvě zaměstnání. (Zapomeňte na 8 hodin denně práce, je to pro lékaře mnohem více). Kolik je to za hodinu (a porovnání s jinými profesemi), proč toto v médiích nezmiňují?

    Pro ilustraci uvedu konkrétní čísla a zkušenosti (týkající se mně a interny):

    1) Nastoupil jsem na internu do nemocnice loni 1.1.2009, plat 16 400 hrubého (včetně toho, že jsem byl dávno zařazený v oboru), na hodinu to vychází 90-100 Kč hrubého. Letos r.2010 šly platy nahoru, pro neatestovaného je plat v rozmezí 17-20 tisíc, tedy 95-115 Kč hrubého na hodinu.

    Jako bonus k tomuto vynikajícímu platu jsem měl po půl roce na starost celé jedno oddělení jako lékař úplně sám a ještě k tomu musel pravidelně denně běhat na přetíženou ambulanci, celý den jsem neměl ani minutu času na jídlo. Pro absolventa nehorázná zodpovědnost (drobná nepozornost z únavy nebo neúmyslná nezkušenost může mít fatální následky) a množství práce prakticky nezvladatelné (býval jsem denně v práci po pracovní době do večera, samozřejmě zadarmo, doma jsem pak z toho stresu ani nemohl spát, dovolenou si vybírat nemohl atd.). Pracoval jsem za několik lékařů (a samozřejmě stále pracuji, abych nikoho nenechal na pochybách, lékařů je zde vážný nedostatek), plat však pobírám za jednoho. (Navíc na interně na periférii, kam chodí a vozí naprosto všechno, pracujeme jeden za několik specialistů - zapomeňte na specializované ambulance natož celá oddělení, jako jsou na klinikách, funkce za neexistující nebo pro nedostatek lékařů již zavřená oddělení zde kompletně přejímá interna). Vzhledem k náročnosti, zodpovědnosti a nenahraditelnosti bych považoval optimálnější mít spíše 3x tolik plat.

    2) Ohodnocení za služby je u nás 150-187,5 Kč hrubého za hodinu.
    (Např. právník - eventuelně doplňte další profese, je jich mnoho - by se za toto ani nezvedl ze židle, natož v noci nebo o víkendu, natož po 2 nebo 3 dnech práce v kuse, natož kvůli klientovi typicky některému z tohoto: nespolupracující, alkoholik, agresivní, psychotický atd., a odpustím si pojmenování specifické početné skupiny "pacientů", se kterými mají nekonečné zkušenosti naprosto všichni zdravotníci, abych nebyl nařčen z rasismu; vyšetřit a ošetřit musíme ihned, vždy a každého).

    Já osobně podporuji požadavky ČLK, podporuji Mladé lékaře, podporuji výzvu LOK. Jsem pro podání hromadné výpovědi, teprve potom se pro nás lékaře něco změní (bude muset změnit).)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK: vybiras zase jen jediny udaj. chtelo by to modelovy priklad rozebrat do mrte
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    on by lékařům ani tak nevadil ten nízký nástupní plat, jako to, že po atestaci po 5 letech praxe lékař polepší na 17 644 čistého za základní pracovní dobu ...
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: neatestovaní lékaři pracují pod dozorem atestovaných, mno teda teoreticky by to tak aspoň mělo být ... prakticky ... hmm .....
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK: atestace. je napln prace s atestaci stejna jako bez ?

    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK: jinak upis kvuli investicim do vzdelani jsou normalni - nikdo a nikde dneska do tebe neda penize, pokud nebude mit jistotu, ze se mu to nevrati.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: praxe mám 11 měsíců ... mám před sebou pochopitelně atestační zkoušku ....jaké jiné zkoušky máš na mysli?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: generalizujes - ja mluvim o tomto konkretnim pripade.


    PTACOPYSK: takze 5. mesic po studiuv praci + mas jeste pred sebou atestace. jak je resena odpovednost za praci, pokud nemas udelanou atestaci ? muzes delat vse ?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    PTACOPYSK: jo, ještě jsem zapomněla dodat, že abych toto místo v nedostatkovém oboru získala (místa jsou dotována ministerstvem z rozpočtu), musela jsem se upsat státu na 8 let (= odatestestestuji do 3/2016 a 5 let po atestaci budu pracovat v daném oboru v ČR, v opačném případě vrátím státu 1 200 000 Kč, které do mne investoval)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: teda, jen takovej výkřik - důvěryhodnější vláda?!?! VŠECHNO mi přijde důvěryhodnější než vláda!!!
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MRAKY: 40 hod. týdně/ 15 012 Kč čistého (v Praze) - takto to mám již pátý měsíc, předtím jsem stážovala (ale normálně pracovala jako každý jiný sekundář) 7 měsíců 40 hodin týdně v nemocnici, kdy jsem byla na úřadě práce (bez nároku na podporu) a tuto stáž jsem si platila (na základě této praxe se mi pak podařilo získat místo)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DESPERADO123: to se da stejne napsat i obracene. a mi tu prijde duveryhodnejsi ta vlada.

    PTACOPYSK: pokud chces ukazovat cisla, tak predved kompletne svoji situaci.(realny prijem, odvedena doba prace apod... ) Ja jsem zatim dostal pocit, ze u doktoru se s tim neskutecne mlzi.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Mimochodem, můj tarifní plat lékaře se všemi příplatky je přesně mezi minimální mzdou v ČR a průměrnou mzdou v kraji, kde pracuji. A to už nejsem v té nejnižší nástupní platové třídě.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    QZUZKA: jasně, lékaři odvolají svůj protest a pak budou čekat, jestli jim vláda náhodou zvýší plat v rámci příslibu v jakémsi memorandu, které nemá žádnou právní závaznost, anebo zvýší tabulkový plat o pět tisíc, aby ty tabulky za půl roku zrušili úplně a smáli se jim dál do ksichtu .... lékaři nejsou úplně blbí
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    co je na tom divného? dost lidí dnes lékařům - odborářům nevěří ani to, jak se jmenují... takže nabídka berte, nebo tedy vyhlašte, že se na něčem rozumném dohodnout nechcete, je celkem logický krok.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    NAKASHI: to snad ani nejde komentovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam