• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: Mě ale zajímalo jakou formu protestu u povolání, kde je zakázáno úplně zastavit provoz, by si teda navrhoval, aby je někdo začal brát vážně? Nikoliv řešení jednotlivce. Na to mi tady zatím nikdo neodpověděl...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Měla nastoupit na místo po Engelovi, kvůli atmosféře mezi lékaři to odmítla - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/mela-nastoupit-na-misto-po-engelovi-kvuli-atmosfere-mezi-lekari-to-odmitla-1ua-/domaci.asp?c=A110219_135508_domaci_jav
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Kazdopadne "nas odchod, vase smrt" byl slogan na naborovem vozidle. Je jedno, jestli to byl oficialni, nebo jen druhotny slogan.

    Kdyz jsi se zeptala, co bych delal ja, abych nevydiral smrti pacientu, odpovedel jsem ti. Ze mnoho doktoru neni schopno odchod realizovat jen potvrzuje, co jsem rikal. Predstiranym odchodem jen vydirali pacienty, kterym vyhrozovali smrti. To mi prijde skutecne odporne.

    Ale co by meli zvladnout i ti, kdo nejsou ochotni odejit pryc, je vypovedet dohodu o naprosto neslusnych prescasech. A u toho by nebylo treba vyhrozovat smrti.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    A není to vůbec o tom, že peníze na platy lékařů nejsou. Ty by se v systému hravě našly ihned a z rozpočtu by nešla ani koruna. Např. jen díky tomu, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (podřízený ministerstvu) neudělal revizi cen a úhrad léků (více než polovina výdajů za léky probíhá ve výši stanovené v r. 2007, tedy při kurzu 28 Kč za 1 euro), takže se roční ztratí asi 3-4 miliardy úplně zbytečně a ministerstvo s tím nehodlá nic udělat. A takových věcí je mnohem víc.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: on to nebyl slogan celé akce, byl to název na té sanitce, co jezdila - ano, ten slogan byl poněkud nešťastný. Není pravda, že nejvíc by dojela na odchod lékařů neonatologická péče, ale nebožátka v inkubátorech byla zdaleka nejvděčnejší téma pro Blesk a jiné seriózní deníky. Jinak ne každý lékař si může dovolit z rodinných či jiných důvodů odejít do zahraničí (malé děti, nemocní rodiče, z nějakého důvodu nemůže partner atd., spousty z nich má taky "kvalifikační dohodu" s nemocnicí = pustíme tě na kolečka, ale po atestaci tu budeš 5 let pracovat, jinak zaplatíš nějakou šílenou sumu).

    MRAKY: Lékaři nechtějí mít platy jako v Německu (mimochodem, ty pro nás skvělé platy lékařů v Německu jsou na místní poměry špatné a němeční doktoři proto prchají taky pryč), ale nechtějí, aby měl začínající lékař stejný plat jako začínající barman/řidič tramvaje/pracovník ve fast foodu/kurýr atd.

    Každopádně po celé této akci se začne imho do zahraničí odcházet v ještě větších počtech (hlavně mladí lékaři co ještě nemají rodinu). Taky se uvidí, jestli lékaři kromě výpovědí stáhnou i výpovědi z DPČ. Navíc v r. 2013 přestane platit výjimka EU pro přesčasovou práci lékařů (jeden z důvodů, proč v Německu zoufale hledají lékaře).
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK: protestovat? to se da vzdy jen do nejake urovne. pak by se dotycny mel poohlidnput po lepe placenem miste. trebas i v cizine. nebo se snazit zmenit system zevnitr.
    alevzit zbran a ohrozovat nekoho, aby mi pridali, to je neakceptovatelne.
    imho engel a cela ta skupina by mela dostat podekovani a bezte si do ciziny.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PTACOPYSK: potiz je v tom, ze si nezaslouzi pridat jen doktori. nejen oni maji plat , ktery je mnohem mensi.nez v nemecku.
    HARALD
    HARALD --- ---
    ROTIK: Doktoři si za své heslo zvolili slogan "náš odchod, vaše smrt". A začali v poměrně významných počtech "odcházet". A nastala krize. Hrozilo poškození pacientů, zejména novorozenců, jak je zřejmé třeba z prohlášení neonatologické společnosti.
    Vtip je v tom, že lékaři ve skutečnosti blufovali. Jak teď přiznávají sami odborářští vůdcové, naprosté většina odcházejících nikdy odejít nechtěla, ve skutečnosti jim šlo o vyvolání krize. Což je patrné třeba u těch, kteří nikdy nezrušili své úvazky na fakultách. Jejich cílem tedy nebylo odejít, ale vyvolat krizi, ve které se pacienti budou bát o život. A to se jim povedlo, shodou okolností zejména u novorozenců. Pokud není skutečným cílem cíl deklarovaný, ale vyvolání strachu ze smrti, tak se jedná o braní rukojmích. Obrazně samozřejmě.

    PTACOPYSK: Na místě lékařů bych si zařídil místo v cizině a pokud by mě stát velmi zajímavým tahem nepřesvědčil, že mám zůstat, tak bych odešel. Už jsem to dvakrát v životě udělal. Rozhodně bych se nesnažil vyvolat dojem, že po mém odchodu moji pacienti zemřou.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    ECLECTICA: Jak jsem psal jiz nize a nechci se opakovat. Nevhodne zvolene heslo kampane+styl. Nasledne to vypada ze hlavni starosti jsou jen ty platy. Tak k cemu ty dalsi body?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    NINE_OF_NINE: jiným zaměstnavatelem je pro některé obory opět nemocnice.
    Pokud lékař odejde do zahraničí, pak peníze na jeho studium opravdu přišly vniveč.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    olol
    Vinohradská nemocnice nepřijme zpět Engela, už má za něj náhradu - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/vinohradska-nemocnice-neprijme-zpet-engela-uz-ma-za-nej-nahradu-pvw-/domaci.asp?c=A110218_163609_domaci_mad


    ROTIK: Rozhledl bych se po jinem zamestnavateli a v pripade ze by me domaci pracovni trh neuspokojil odesel bych do zahranici.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ROTIK: ono je to zajímavé - že si nemocniční lékaři zaslouží přidat, na tom se shodnou skoro všichni, většina se shodne že forma protestu je nevhodná, ale nikdo není schopný říct, která forma protestu by byla vhodná (a zároveň účinná) .... njn
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    PTACOPYSK: Přesně na toto už jsem se tady dvakrát ptal a nikdo mi zatím neodpověděl. Taky by mě to zajímalo..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: a jak jinak bys na miste lekaru protestoval ty? ver mi, ze za poslednich 15 let se zkusilo vsechno mozne bez jakehokoli vysledku ..... a souhlas s ROTIK
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    nebo Kanada, ta ma socialisticke zdravotnictvi, ale dustojne platy lekaru
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    HARALD: Nikdo nic nevymáhal smrtí novorozenců. To je pouze novinářská kachna, které se všichni s oblibou chytají..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HARALD: a doktori tam stavkuji? :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    _BENNY: však já si o USA žádné iluze nedělám. když jsem tam pobýval, tak jsem musel služby onoho zdravotního systému využít. I když jsem měl poměrně slušné pojištění, tak zbytečné kontroly (placené pojišťovnou) a podepisování papírů o tom, že je kde co na moji odpovědnost jenom abych je nežaloval, byly skutečně otravné. a celková úroveň horší než u nás. Chicago Hope jsem tam skutečně nezažil.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HARALD: zalezi na tom kolik mas penez ;) ale nedelal bych si o te USA takove iluze, koukl bych spis na Singapur, ktery je naopak hodnocen velmi dobre (a zdravotni pece tam je draha).

    no ale tak jasne, protoze se nam trzni zdravotnictvi nelibi, tak nam nezbyva nic jineho nez mit socialisticke platy. myslim ze to z toho tak nejak vyplyva. urednici kteri vse ridi taky museji mit co zrat ;)
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: To by byla jen moje pocitovka. Rekneme, ze se zasadne nerozchazim s pozadavky, ktere dal na zacatku LOK. Ale myslim, ze zvysovani platu musi byt vazane na dalsi systemove kroky ve zdravotnictvi. A nesmi byt vymahano smrti novorozencu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam