ROTIK: Doktoři si za své heslo zvolili slogan "náš odchod, vaše smrt". A začali v poměrně významných počtech "odcházet". A nastala krize. Hrozilo poškození pacientů, zejména novorozenců, jak je zřejmé třeba z prohlášení neonatologické společnosti.
Vtip je v tom, že lékaři ve skutečnosti blufovali. Jak teď přiznávají sami odborářští vůdcové, naprosté většina odcházejících nikdy odejít nechtěla, ve skutečnosti jim šlo o vyvolání krize. Což je patrné třeba u těch, kteří nikdy nezrušili své úvazky na fakultách. Jejich cílem tedy nebylo odejít, ale vyvolat krizi, ve které se pacienti budou bát o život. A to se jim povedlo, shodou okolností zejména u novorozenců. Pokud není skutečným cílem cíl deklarovaný, ale vyvolání strachu ze smrti, tak se jedná o braní rukojmích. Obrazně samozřejmě.
PTACOPYSK: Na místě lékařů bych si zařídil místo v cizině a pokud by mě stát velmi zajímavým tahem nepřesvědčil, že mám zůstat, tak bych odešel. Už jsem to dvakrát v životě udělal. Rozhodně bych se nesnažil vyvolat dojem, že po mém odchodu moji pacienti zemřou.