• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMICRONAyn Rand
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale to už jsi liberál, a ne konzervativec.

teoreticky: liberál, který nevidí cestu k dosažení těch svobod v nějaké pozitivní diskriminaci, je spíše asi libertariánem... ale proč se tedy např. na Tea Party v USA nabalují spíše konzervativci, než liberálové ?

problém je, že "levicový aktivismus" není tím, co v něm vidí třeba Klaus :-) ano, existuje určitý "institucionální aktivismus", kdy někdo, kdo především chce být úředníkem či "aktivistou za něco" si až dodatečně hledá ideologii: ale takhle to celé nezačalo, a není fér levici podsouvat její zdegenerované podobný ve 20. století. ne každý aktivismus má za cíl stát se nějako byrokratickou institucí... existují i autentické podobny aktivismu...

zdegenerovanou podobou obhajoby egoistických zájmů je zase válka, a to také není nic pěkného.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Objektivisté trvdí, že pokud nemá člověk možnost uplatňovat svobodně svůj rozum, je jeho jediným východiskem smrt.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    lavním účelem snahy objektivistů je sebezáchova, konečný cíl, který neslouží žádnému jinému cíli:

"Jen entita, která má schopnost zaniknout a svému zániku předcházet, má potřeby, zájmy (má-li vědomí) a důvod jednat. A důvodem je právě předejít svému zániku, tj. zůstat ve sféře reality. To je konečný cíl, který vposledku dává smysl všem ostatním cílům a umožňuje je... zůstat naživu je cílem všech hodnot a veškerého správného jednání"" (Peikoff, L.: Objektivismus: filosofie Ayn Randové. Berlet, Praha 2001, s. 214-216).

O smrt jako takovou ani o nic po ní se objektivista - teoreticky - zajímat nemá. Jak říká Randová (v hojně citovaném citátu) "Já nezemřu, bude to svět, který skončí". Pokud vyvíjí takovou aktivitu, z které mají prospěch i ostatní po jeho smrti, dělá to objektivista jen proto, že jsou pro něj hodnotou za jeho života.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ja myslim ze ten jeji postoj neni vubec nic prekvapiveho. pokud svou filosofii zalozim na rozumu, pak velice tezko muzu obhajovat nutnost aby polovina celeho naroda drzela hubu a krok a soupala nohama v kuchyni. stejne tak lze dedukci dojit k popreni dalsich "konzervativnich" hodnot. neni to zadne rebelstvi bez priciny nebo levicovy aktivismus, je to proste jen logicke vyusteni zakladniho postoje.

XCHAOS: napr. da se povazovat symbioticky vztah za popreni rozumu a egoismu a pestovani altruismu? ja si to nemyslim. altruisticky cin napr. vidim u mravencu, kde se jeden nebo par dalsich jedincu vylovene obetuje za mravenci kralovnu a cele mraveniste. jenze to ma sve racionalni vysvetleni - mravenci delnice sdileji se svou diktujici kralovnou 75% DNA. jsou to vsichni pribuzni, vsichni ti jedinci kopou za stejne geny. je to jedna velka rodina a i u lidskych rodin to funguje tak, ze je clovek pro ne schopen obetovat vic nez pro nekoho ciziho.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    XCHAOS: pak je celkem zbytečné takový postoj nazývat feminismem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: altruismus je jednoduše sázkou na to, že podpoříš altruismus i u ostatních, a ten bude někdy v budoucnu výhodný pro tebe. A zejména se toto očekávání týká např. stárnutí: většina inteligentních jedinců na sebe nahlíží jako na jedince, jejichž soběstačnost a schopnosti se vyvíjí a ještě budou vyvíjet v čase.

je pravda, že je to jen sázka: sázku můžeš vyhrát i prohrát, a je třeba si přiznat, že to od začátku byla jen sázka, a vzít to sportovně. varianta, že sázka na altruismus nemusí vyjít, tady od začátku byla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: no rozhodně asi nepatřila k té části feministického hnutí, které prezentuje ženy jako oběti... ale to nic neznamená. už jen tím, že v 50. letech v USA prohlásila, že nejsou žádné specificky "ženské činnosti" a že ženy mají právo si budovat si kariéru, tak prostě patří minimálně k hlavnímu proudu ženské emancipace ve 20. století.

pojem "feminismus" je poměrně mlhavý, a některé jeho proudy jsou skutečně dost zmatené - v zásadě se ale jeho hlavní proud nikdy nedistancoval od práva žen na rovnoprávnost v ekonomickém životě - což třeba tradicionalistická křesťanská pravice nikdy nepřipustí: ta chce ženy v domácnostech, doslova za sporákem - nestačí jim, že budou své muže abstraktně "obdivovat jako egoistické hrdiny", jak to chce Randová - vysloveně vyžadují reálnou podřízenost, reálnou výpomoc v podřadných ekonomických aktivitách.

takže bohužel - konzervativní pravice si musí přiznat, že Randová opravdu otevírá skrz svojí obhajobu egoismu cestu k zbourání řady "tradičních" "křesťanských" či "vlasteneckých" "ctností", ke kterým se konzervativní pravice obvykle hlásí. Tyto hodnoty nepůjde jednoduše znovu-vybudovat na rétorice racionálního egoismu - daleko spíše nás tato rétorika dovede k postmodernímu subjektivnímu nahlížení reality, než k nějaké rekonstrukci křesťanských hodnot bez Boha, rekonstrukci loajality k národu bez altruismu, apod.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: altruismus se s racionalitou nejak vylucuje? zpusobuje u tebe, ze prestavas sledovat svoje zajmy, zacinas "blbnout" a jednat proti svemu zajmu a vubec nic z toho nemas? ja myslim ze je mozne pomahat lidem na kterych mi zalezi a zaroven si nesrat do vlastniho hnizda. stejne tak svedomi - svedomi ti snad komplikuje urcit co je pro tebe dobre a co ne? mi osobne to teda spis ulehcuje.
    GAF
    GAF --- ---
    DARJEEL: Přesně. Mně připadne, že se dá o někom zodpovědně říct "feministka" vlastně jenom tehkdy, když se k tomu sama hlásí / pracuje v tom atp.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: já myslím, že tu jednoznačnost/nejednoznačnost lze aplikovat i na příslušnost k určitým hunutím nebo stylům myšlení. Byla/nebyla Randová feministka? Vzhledem k tomu, že sociální škatule jsou v neustálé sémantické permutaci, tak bych řekl, z dnešního pohledu, že v něčem byla a v něčem ne. Ony ty kulturní gestalty taky dělají pěkný maglajz... v něčem souhlasila s fenimnistickým hnutím, ale potřebovala se vymezit proti levici,... prostě mix :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _BENNY: ok. No Ty si z něj klidně vycházej, ale já mám třeba taky ještě svědomí a altruismus, který ten Tvůj axiom trochu komplikujou ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENERALLZ: no počkej, ale to právě může být zmatení pojmů. ano, napsala někdy koncem 60. let esej proti tomu, aby se prezidentem někdy stala žena - ale její argumentace byla v jádru anarchofeministická, co jsem to tak pochopil :-) a navíc v té době se už zřejmě chtěla hlavně vymezit proti levicově pojatému feminismu konce 90. let, studentům co koketovali s maoismem, apod.

jenže to prostě nic nemění na tom, že libertariánský feminismus (zdůrazňující individualismus bez rozdílu genderu) reálně existuje, a že co jsem tak zjistil, tak se k Ayn Rand docela hlásí :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    GENERALLZ: tragicka je lidska blbost, buh nebo okurky na marzu s tim nemaji nic spolecneho
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    XCHAOS: Ayn Randová byla důsledná antifeministka, sama se prohlásila na "male chauvinist"
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    SUMAC: ano, to je právě to tragické.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    GENERALLZ: pro tebe mozna, ale buh ma na rozdil od tvoji jupiterske okurky trosku vetsi dopad na osudy tohohle spolecenstvi...
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    KOMATSU: pro někoho může být Okurka uvnitř Jupitera stejně důležitá, jako pro někoho Bůh. Pro mě je například Bůh stejně nedůležitý jako Okurka uvnitř Jupitera.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAF: víceméně v 21. století se (na rozdíl od 40. let 20. století) najde málokdo, kdo by si troufal něco chápat zcela jednoznačně - nebo "jednoznačně v rámci celého společenství". A dokonce většina lidských společenství se dávno naučila vnímat rozmanitost jako hodnotu - takže většinou si členové nějakého společenství hlídají svojí individualitu v rámci daného společenství a snaží se vždy v něčem alespoň trochu odlišovat.

Pokud někdo racionalitu chápe jako "stabilní souhrn pravidel a norem", tak se samozřejmě nemám problém se zcela otevřeným a veřejným comming-outem své iracionality :-) V podstatě po vzoru comming-outu homosexuálů a jiných úchylek navrhuji provozovat comming-out iracionálů a šílenců :-)
    GAF
    GAF --- ---
    XCHAOS: Racionalitu chápejme jako relativní stabilní souhrn pravidel, norem, standardů a etalonů duchovní a materiální činnosti, stejně jako hodnot, které všeobecně přijímají a jednoznačně chápou všichni členové daného společenství (sociální, profesní či etnické skupiny, třídy, vrstvy …)

...a jasně... potom co jsem si tohle přečetl už se těch životem zhrzených autoritářských učitelek a jiných podobných živlů nebojím. Připadnou mi spíš k smíchu, jak sami sebe nechápou.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: je to podobny jako s tou existenci Boha. nemas naprosto zadnou sanci dokazat ze by se neco melo nebo ze by se neco nemelo. objektivismus vstupuje na tenky led kdyz rika ze by se neco melo a nemelo a ze vi proc. ze ma na to patent. to je imho fail.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam