GENERALLZ: Objektivismus ma spatny pristup k moralce. Ayn deklarovala nejakou jednou spravnou objektivistickou moralku ze ktere vychazi, kterou realne nikdo nezastava a sama se presvedcila, ze je logicke ji prijmout. Jenze moralka je v realu popisovana, je to produkt, je tim co lidi povazuji za spravne/spatne, co prijali kulturnim vyvojem akceptovanim tradicnich hodnot ze sveho okoli.
Potom tu jsou ale lidi jako Ayn, kteri rozumem svou moralku rozebrali a nahradili ji logickymi tezemi. Jenze da se tomu porad rikat moralka? Podle me to moralka neni.
Prevazne empaticti lide logiku moc neprijimaji a u nich preziva ta tradicni moralka, a jedine co muzeme delat je presvedcovat o logice naseho presvedceni a jak je to lepsi jak archaicka moralni pravidla, ale tezko to v nich zmenime, tedy neverim tvrzeni Ayn, ze zakladni svobodou cloveka je racionalne myslet, nebo ne, spis to vypada ze to tak neni. Maximalne ve svych detech vybudujeme moralku zalozenou na logice, ale stejne to bude logika zabalena v moralce, a ja neverim na jedine spravne pravidla a chci aby moje deti vedeli proc je co dobre a co ne a rozhodovali se podle rozumu, ne moralky, sic zalozene na racionalnich tezich.
Dnes vypada ze vseobecna jednoznacna moralka zanika, ale to je pouze vypovedi ze se hodnoty lidi cim dal vic lisi. To je podle me prostor pro nas logicky premyslejici lidi prezentovat sve teze o hodnotach ktere by mohly byt pro lidi univerzalni, a jejich priority, ale nenamluvejme si, ze se na tom jen tak shodneme, kazdopadne to by mohlo byt zakladem nove moralky, ktera by zajistila mir, podle ktere by se ten neracionalni plebs mohl ridit... :)