• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    THOMASMORTA: Neni jednoduche rici co do ktereho kontejneru patří. De o to že každá obec to ma zařízené jinak. nekdě se terapaky davaji spolu s plastem nebo papírem, jinde zase do plastu chtějí jen PET. Takže je potřeba se podivat na popelnice kam je odpad vynášen a podle toho co je na nich napsáno se orientovat.
    Navíc lepší než pouhé psaní co kam patří, je mnohem zásadnější si prostudovat jake složení do kontejneru patří. Na kontejneru a i na KAŽDÉM obalu je takovy ten malý trojůhelník (jako je v uvodu tehle skupiny) a u něj je vždy bud číslo nebi zkratka (PET, PP, PE, PAP, ALU apod) a podle toho je potřeba se řídit. Pro papír třeba http://www.zdirec.cz/img/odpady-papir-znacky.gif, ale jak jsem psal liší se to obec od obce
    ZRADA: No na sběrným dvoře tě s tím taky nevyženou :-)
    OKEYA: dostalo, ale moc se to nepouziva.. je to pro deasly a musí se to nejak předehřívat, takže se do motoru přidává nějakej zahřívací člen (kromě žhavících svíček), ale prej to zasírá motor.
    PIPPO_SPARK: O té 105-tce mii to přijde zvláštní, ale hádat se nechci
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Mě by hlavně zajímalo, jak se pozná takový košer špunt. A z čeho se dělá? Píše se to v Talmudu? Ve Starém zákoně ani slovo...

To byl vtip. Co mám dělat s nepoužitelným kuchyňským olejem? (Omega 3 BIO, nevhodný dárek, prošlé, hnusná chuť ještě před uplynutím "spotřebujte do".)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    CHANA: hele mám toho asi dvě igelitky plus tu krabici kam to házím, pak to vyprázdním, přeberu a zase naplnuji dál. chtěla bych jednou mít prosklenou zed, prosvícenou a plnou špuntů od vína. takže jich budu potřebovat faaakt hodně..) snažím se teda mít každý špunt jiný, ty co mám víckrát dávám mamce do školky a oni s tím pak dělají různý prkotinky.) figurky, a tak různě.)
    CHANA
    CHANA --- ---
    TAMARIX: No... když budeme šetřit na to křeslo, budeme sbírat i nekošer špunty:)

KOPRETKA: sbíráš i umělé? Smím se zeptat, co z toho bude? Umělé Ti budu sbírat. Žel moje oblíbené vinařství přešlo na tyhle plasťáky.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    PIPPO_SPARK: ke mě? sbírám..)
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    Kdyz jsme u tech korku,ktere jsem tu zminoval. Posledni dobou se ale nepouzivaj ty klasicke korky,ale u levnejsich vin jsou takove umele. Vite o cem mluvim? Kam ty se daj vyhodit???
    REEFER
    REEFER --- ---
    okrajove pribuzne, minimalne tam bude spousta tvurcu a lidi s kladnym vztahem k recyklaci: [ Recyklátor / ostatniother / 12.3.2011 / CR - Praha - Divadlo Archa, Na Poříčí 26, Praha 1 ]
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ad kompostování, ale mně to nepřijde zase tak výhodné. Vždyť většina toho bioodpadu může dát energii ve spalovně, a pak je z toho aspoň užitečný popel, který vyplní lépe ty nerozložitelné odpady, se kterými skončí na skládce. Vlastně já mám naopak dobrý pocit, že vyhodím také něco, co se lehce rozloží.

A jinak využití bioodpadu na bioplyn je ale určitě také dobré, imho tyhle elektrárny by mohly právě stát proti solárním jako zálohy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Hlavně není špunt jako špunt, existují i takové podivné asi plastové náhražky, nebo různé více či méně drobné.
    MVEK
    MVEK --- ---
    THOMASMORTA: Co jsem se ptal snad i EKO-KOMu nebo na třídící skupině na FB, tak si umí ta víčka vytřídit, ale sám to občas separuji, když mám náladu (minimálně víčko dávám do pastu). Takže buď separovat, nebo ne, ale vždycky obal do nádoby na kartonové obaly - tetrapacky (oranžový).

A ohledně přehledu, co kam, včetně pár dotazů a detailů je v mém obsáhlém aktualizovaném článku tady: http://mvek.net/11-obecne/jak-tridit-odpad-a-kudy-se-k-nam-vrati/ (akorát někdy musím ještě z těch komentářů vyseparovat pár odpovědí a dát do článku).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    CHANA: Fakt jen košer? ;-)
    CHANA
    CHANA --- ---
    KOPRETKA: Díky, vyzkoušíme:)

Tímto oznamuji, že přijímám nabídky špuntů od veškerých KOŠER vín!
    (Chceme mít košer nástěnku:))
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    THEO_PHIL: Zkus je hodit na tržiště tady na Nyxu nebo na Aukro od korunky. Byla by škoda to vyhodit. ;-)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    CHANA: nesnažila, ale sbírám špunty od vína. mám je v krabici od bot a nikdy sem nějaký hemžení octomilek kolem krabice nezahlédla. babička jednou dělala korkový věnec na dveře, pokud vím, taky si na octomilky nestěžovala. ono asi když to víno uschne, tak je neláká.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Zalíbila se mi nástěnka z korků, která je té stránce, jak se na ni odkazoval PIPPO_SPARK: a rozhodli jsme se s mužem, že si ji vyrobíme. Mám ale strach jestli nám okolo nástěnky nebudou poletovat octomilky, kvůli zbytkům vína na korkách. Vyráběl jste někdo někdy něco podobného?

Samozřejmě se budeme snažit i o křeslo, ale raději pomalu:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mam ted hromady videokazet systemu U-matic. Ale pochybuju, ze se da nekde udat...tak z toho vyndavam pasky a plasty davam do plastu, kovy asi vodnesu do sberny...ale stejne mi pripada, ze je to skoda...poctiva japonska prace ze 70. let :-(
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Chtěl bych poprosit majitele klubu, jestli by nemohl vyvěsit na nástěnku takové ty chytré letáčky, které říkají, co všechno patří do kterého kontejneru - u některých obalů fakt nevím, jestli je to papír nebo plast.

Případně by mě zajímalo, jak by se měly recyklovat tetrapaky s plastovými (obvykle šroubovacími) otvory - bývají to většinou trvanlivá mléka, ale také dražší džusy... Mám je dát k tetrapakům nebo rozložit na součástky?

A kam mám vyhazovat stanioly a podobné kovové obaly? Neříkejte mi, že obal od čokolády je natolik znečištěný, že nejde recyklovat...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    JFM: No, z těhlech kontejnerů to má jít všechno do Diakonie Broumov a taky jsem viděla jak jeden takový kontejner vybírají a oblečení přendavají do dodávky s nápisem Diakonie Broumov. Co se s tím děje pak? Je možné, že něco končí v sekáčích, ale něco určitě jde potřebným (např. při povodních je Diakonie Broumov často zmiňovaná). Popravdě řečeno je mi docela jedno co se s tím oblečením děje, hlavní je, že dostane další šanci.

HAAALA: Luxus! Jak často se v tom musíš šťourat a kolik práce to celkově obnáší? Nebyl problém s instalací (povolení apod.)? Vzal bys do party i někoho "přespolního"? Vím, že by bylo smysluplnější zřídit něco takového tady (Praha 5 - Motol), ale s mím přístupem je to těžký..
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    HAAALA: zajimavy. uzivatele maji vlastni klicek, jsou nekde "registrovani" nebo to ma "verejnou diru" a kdejakej magor ti do toho muze nasypat co se mu zlibi? hadam, ze nahore to zadnou diru nema, byla by prece jen dost vysoko a zamky na kod taky svedci o "reg. uzivatelich" -- tohle funguje jak? zavolam ti a dohodnu se s tebou jakozto spravcem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam