• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Jak zrecyklovat venkovní bannery? Nevíte o někom, kdo by z toho něco dělal a hodilo se mu to? Má asi 6 podlouhlých bannerů - převážně červených - cca 0,75 x 4m.
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    TAMARIX: tak jestli obalem od džusů a mlíka myslíš tetrapacky, tak ty se třídí téměř na celém území ČR ne? buď oranžový kont. nebo žlutý s oranžovou nálepkou (společně s plastem + separace na dotřiďovací linky)
    Ad kovové obaly = 2 kočky = the same story :)
    ..na kovový odpad by musely být asi kontejnery podbné těm na elektro / textil.. tedy bytelné, s nějakou mechanickou zábranou proti vykradení. A to už je věc sama o sobě, která to asi neúměrně prodražuje - pořizovací náklady takových kontejnerů.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TAMARIX: Podle mne by docela stačilo, kdyby výrobci dělali balení odpovídající velikosti obsahu - kolikrát se ve velké krabici/sáčku balí (a následní převáží) třeba z 1/3 vzduch.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SWITCHMAN: Super, že jsi takhle aktivní! :-) Zrovna předevčírem jsem si vzpomněla na svůj příspěvek tady, když jsem sledovala uklízečku v akci. Koše na tříděný odpad máme v práci hned naproti záchodům, uklízečka si hned vedle nich zaparkovala svůj vozík s čistícíma prostředkama a pytlem, do kterýho dávala použitý papírový ručníky z koše na záchodech. Pak tam rovnou doplňovala nový. Schválně jsem jí pozorovala, když měla v ruce papírový přebal od těch ručníků - automaticky ho nacpala do svýho pytle, i když hned vedle (cca 5 cm) byl koš přímo na papír. Myslím, že pracovníci v úklidu by měli mít k tomuhle povinný školení a jako bonus seminář o ekologických čistícíh prostředcích. Ale to už je věc jiná..

SWITCHMAN: Tak zrovna dneska jsem viděla na rohu ulic Národní a Na Perštýně poprvý v životě kontejner na plechovky od pití!!! Super, super, super! Více info: http://www.sroty.cz/aktuality/nove-v-prahe-kontejnery-na-plechovky . Bohužel se to týká jen hliníkových plechovek, ale i to je drobný úspěch. Každopádně pití v plechovkách mi připadá jako naprostý zvěrstvo, už jen když si vezmu ekologický dopady spojený s těžbou a vypitý to máš ani na za pět minut..

My máme pod dřezem papírovou tašku, kam dávám sešláplý plechovky. Je fakt, že vzhledem ke spotřebě kočičího žrádla jich máme relativně víc než lidi bez zvířectva, nicméně taky chvíli trvá než se to zaplní. Pak to vozíme bráchovi, který si tím ve šrotu vydělá nějakou tu korunu, případně to tam vymění za něco použitelnýho. Jedna taška fakt nezabere moc místa, můžeš to mít ve špajzu, ve sklepě.. Jednou za čas to hodit do šrotu nebo do sběrného dvora, případně to věnovat nějakým sběračům kovů, ale to je v tomhle množství asi moc nevytrhne..

Ta iniciativa komunikující s výrobci je zajímavý nápad, nicméně problém vidím hlavně v tom, že většinou není moc alternativ. Ty kompozitové materiály jsou podle mě natolik nákladný, že kdyby firmy nemusely, tak to nepoužívají. Napadá mě třeba instantní kafe, který je kvůli uchování aroma a sucha balený v kombinaci plast/hliníková folie, džusy a mlíko v krabicích jsou zase výhodný z důvodu lepšího skladování a přepravy.. Je to složitý..
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    ..a kdyz uz jsem se tak rozslohovkoval, tak jeste dve veci:
    Fatalne mi chybi kontejnery na kovove obaly. S nekym jsem se o tom bavil.. rec byla o tom, ze prej by je stejne porad nekdo vykradal a vozil do sbernych surovin k prodeji (jako je v posledni dobe trend s papirem, bohuzel), tusiz by tenhle system byl vecne ztratovy. Nicmene kdyz jdu ke kontejnerum, oveseny taskamy s jednotlivymi "frakcemi", tak koukam, kolik ve smesi zustava konzerv, plechovek atd... Skladovat doma rok konzervy, nez jich bude nejaky rozumny mnozstvi, je pro mne doma nerealny.
    a druhak - resil se zajimavy napad.. zalozit obcanskou iniciativu, ktera by komunikovala primo s vyrobci produktu, respektiuve temi, kteri sve vyrobky bali do u nas neroztriditelnych materialu. Mam na mysli hlavne kompozitove materialy, jako hlinik nakasirovany na kartonu, kompozit plastova folie+hlinik atd.. A z teto iniciativy zkusit resit s vyrobcem, zdali by nebylo mozne vyrobek balit do obalu ktery je vice "recycle- friendly".. co si o tom myslite?

SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    TAMARIX: heh, tak u nas v jobu podobny. Vsem je to jedno.. u sebe v kanclu mam krabice na papir a plast. Pred barakem jen popelnice na smesny, takze ty krabice pak cestou domu vyhazuji (jejich obsah) do barevnych po ceste. V kuchynce, kde vznika nejvice odpadu, je velky kos. Vedel nej jsem dal 2 velky tasky, nalepil jsem nad to cedulky papir, plast. +krabice na sklo. Ze zacatku zadna slava, ted tak po roce uz tasky a krabice nachazim pravidelne plne.. a tak k me pozici delam jeste popelare :) .. 1-2x tydne odvazim tasky cestou domu, stejne jako ty krabice od sebe z kanclu. Nicmene porad se najdou ignoratni, kteri proste hodi noviny, papir do kose, stejne jako PS obaly od obedu, pet... taky pak vybiram.. kdyz to teda neni vylozene heges. Prijdu si jak uchyl, ale porad se radej budu hrabat v kosi, nez vedet to, ze ta hromada bude odvezena na skladku a bude tam hnit X desitek let resp. PS 4ever. Rekl sem si, ze letos dam sefovi k vanocum pekne kose na trideny odpad do kuchyne :))) Pristi rok zpocitam, jaka by byla navratnost nakupu popelnic na plast + papir, kdyz se o to snizi frekvence svozu smesi. Ja to do nich natlucu pomalu ale jsite :)
    Ale treba kolega je zasadni "netridic".. kdyz se o tom obcas bavime u obeda, jeho hlavni argument je, ze kdyz plati tak nehorazne penize za odpad (..500/rok?) Tak prece jeste nebude tridit odpad, aby tim dal vydelat dalsim firmam, ktere ten vytrideny odpad prodavaji. Marne je vysvetlovani, ze kdyby lidi odpad netridili, mesto by nedostavalo prispevek za vytrideny odpad a poplatek by byl treba o dost vyssi. Skvele to maji udelany v nekterych mestech v okoli. Plati se za komunal jen podle vahy / poctu svozu = cim vic vytridis = tim mensi platis poplatek. Ackoliv tezko rict, jestli to lidi pak nekam radej nehazou, ci nepali, aby meli prazdnou popelnici..
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ENT: podle mých dostupných informací z doby před dvěma lety, kdy jsem zamýšlela, že bych se svým sdružením zajišťovala sběrný dvoreček, jde většina papíru do Německa, případně jinam za hranice naší republiky.
    Za mě jsem považovala velmi zajímavé propojení sběrného dvorečku s městem. Město nabízelo jisté dotace, které by fungování na rok vcelku uživili, a pak se dají sehnat různé firmy, které odebírají různý odpad.
    Odběr papíru by bývala zajišťovala za rozumnou cenu firma kdesi od Jičína. Pak jsou firmy na zpracování petlahví, směsného plastu a tu na severu na Liberecku byla i firma na zpracování pěnového polystyrenu a kartonu, z čehož tvoří nějakou foukanou izolační směs. Tahle firma měla taky zajímavou nabídku.
    ENT
    ENT --- ---
    cauves, nenasel sem lepsi klub, treba mi pomuzete zde: potrebuju zjistit, kam sberny suroviny prodavaj dal vybranej papir nebo jak tahle politika funguje. Hledal jsem na netu papirny a jedna vykupuje ve velkym min. 100 kg, ale po 1 kc/kg, coz je desne malo, kdyz ti ve sberne daj treba 2,50/kg. Tusite, kam to pak jde dal? Kamos si chce otevrit sber papiru a stary elektroniky. Dík.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Příběhy věcí: Luxusní kousky z vyhozených krámů - Fotogalerie - Zprávy - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/...entrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_campaign=A&utm_term=position-20
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ZRADA: Přesně jak píše EWUSHA. Prostě začít u sebe, pozitivně motivovat ostatní a zbytek holt neřešit..

Třeba u nás v práci (podotýkám úřad týkající se ochrany přírody a krajiny) má obecně se tříděním problém starší generace. Třeba po sedmdesátiletém kolegovi z kanceláře vytahuju z koše kelímky od kafe a alobaly, ve kterých má pravidelně zabalenou svačinu.. Prostě to holt nemají zažitý. Taky mi přijde zajímavý, ale to už je trochu bokem, že dost udělá takové to všeobecné ekologické vzdělání - já třeba dokážu vidět souvislosti, kdežto "opravdový čistý odbormíci" vidí jen ochranu živočicha, rostliny nebo stromu, ale už jim nedojde, že i svým chováním jim škodí.

Z rozbité keramiky si můžeš udělat třeba nějakou pěknou mozaiku - http://www.google.cz/...55.0.7210.26.11.0.15.15.0.125.1172.3j8.11.0...0.0...1ac.1.15.img.dz8Dy1qXoKQ ;-)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ZRADA: já zas viděla u nás v obci v kontejneru na velkoobjemový odpad vytříděný papír a pytle shnilejch jablek. lidi jsou holt blbí a líní :-/
    ale naštěstí né všichni...
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    V poslední době mám recyklační krizi. Např. nejsem schopný vyběhnout před dům, když žena pokládá rétorickou otázku, jaký smysl má házet pytle s trávou do kontejneru na směsný odpad. (Sousedi totiž sekali trávník.) Okolí tvrdí, že si přiděláváme práci.
    Co třídíme, abyste měli představu:
    - papír (jde do školy)
    - sklo a plasty plus krabice od nápojů (jdou do kontejneru)
    - kompost (jde do kompostéru)
    - železo (jde do sběrného dvora)
    - hliník (jde do školy)
    - staré oblečení (dáváme dál nebo jde do kontejneru)
    Určité druhy zdánlivého odpadu se snažíme využívat. Třeba papíry potištěné z jedné strany mají děti na čmárání nebo my na poznámky. Znečištěný nebo z jiného důvodu nerecyklovatelný papír bereme spálit do kamen nebo občas k táboráku.
    Ale má to smysl? Fakt nevím. Hlavně ve světle včerejšího zážitku s kontejnerem plným trávy. Nemáte někdo nápad, jak z krize?

(Děláte někdo něco s rozbitou keramikou?)

MILLY: : )
    MILLY
    MILLY --- ---
    Píše se tam "recyklační workshop".. ;-)

FUNG
    FUNG --- ---
    stafle v jakymkoli stavu ma ID HABRENKA
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    FUNG: ano díky to znám, myslela jsem ne přes internet, ale někde venku. Jen nevím kde mám začít no.
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    Nemáte někdo typ na místa, kde se dá sehnat starý nábytek, nebo i poničený za odvoz? Nevím, něco jako skládka a tak. Popřípadě sháním židle a štafle v jakémkoli stavu
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    HORST_FUCHS: používám pet granulát jako náplň do hakisů, ale bohužel je to už nějakej ten rok, co mi došel a nemůžu jej sehnat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    WERKA: Ale půlené předpokládám znamená, že ta půlka má bílý nátěr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam