• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: u barev to je vcelku jasny,u laku na vlasy bych musel podivat, ale myslim,ze to bude do nebezpecnyho.
    Osobne vim,ze nejlepsi lak na vlasy je obycejne mydlo, proto kokrhelnici to pouzivaji na svoje cira. Kam se na to hrabe nejaky lak na vlasy
    MASOO
    MASOO --- ---
    MVEK: ok, takze ty,kde uz neni tlak, se daji vyhodit normalne do plechovek a cany do nebezpecnyho?
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Na ty spreje od barev (ne na vlasy:-)) jo, ale jinak nevidím důvod, proč tam dávat ty deodoranty apod., pokud je to prázdné, takřka bez tlaku.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MASOO: nebezpecny odpad
    MVEK
    MVEK --- ---
    MASOO: Není to nejlepší, ale na chalupě opravdu vyprázdněné řežu pilou na železo a pak vyhazuju do kovu nebo vršek s plasty do směsného.
    MASOO
    MASOO --- ---
    jak spravne recyklovat ci kam vyhazovat spraye (tlakove nadoby, deodoranty, spraye na malovani apod)?
    MASOO
    MASOO --- ---
    Kontejner na plechovky nove na Zizkove v Praze, roh Jeseniovy a Domazlicke
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ve vedlejším fóru ([ EKOLOGIE V DOMÁCNOSTI A KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ ]) padl dotaz, jestli s fotografiemi jedině do směsného odpadu...
    Mě nic jiného nenapadlo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak může to zkusit donést do sběrného dvora, ale jako jednak pokud je to prošlé jen třeba rok, tak spousta lidí nebude dbát na to, jak moc je to funkční, takže by si to možná zadarmo vzala, jednak jak co, u něčeho by asi moc neškodilo to vymýt a plast do plastu atp. Odličovací prostředek je zase asi alkohol, to by možná nějaký technik použil na očišťování součástek atd.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    VO_D_KOLEK: Do směsnýho odpadu..
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    Filtr mlčí, takže:
    kam s prošlou drogerií? Opalovací krémy, odličovací prostředky atd. Než zajdu do drogerie a udělám ze sebe šaška, radši se zeptám tady.
    Díky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    SCHIFFI: Dík, no já už asi mám přece jen nejblíž domu ty kontejnery (tedy od několika společností, vždycky se radši dívám, že zmiňují i "hadry").
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MVEK: ještě je možnost donést to na FNB. Nevím, jestli jsi z nějakého většího města, kde se vaří, nicméně FNB užije i starou šusťákovku ;)

http://food-not-bombs.cz/praha
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tenhle článek o Galaxy Note 7 mě trochu šokoval. Nechápu, proč by měla být recyklace smartbonu jiná než u počítače apod. Navíc co se týče kapacit,správně by firma měla prostě je nechávat likvidovat postupně.

Nepoužité Galaxy Note 7 znečistí životní prostředí, bojí se experti – Živě.cz
    http://www.zive.cz/...y-note-7-znecisti-zivotni-prostredi-boji-se-experti/sc-4-a-184548/default.aspx
    MVEK
    MVEK --- ---
    Bižuterie a podobné věci z elektro odopadu: http://trashmade.cz/kolekce/nausnice/69-zamotane-nausnice
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MVEK: jojo, u mě to samý.. Vím o tom asi od ledna nebo od kdy a za tu dobu jsem v jedný1,5 litrovy petce naschromáždil odhadem 1-2 deci. Ale zas jsou určitě lidi, ktery fritujou a podobně a ty by mohli mít spotřebu docela velkou...
    Taky jsem se dočetl v takovych těch novinach co vydává městská část že za asi 3 měsíce když to odstartovali vyvezli tušim 200 litrů nebo tak nějak. Rozhodě o několik řádů méně, než by imho měli pokud by o tom lidi věděli a svědomitě to nevylívali.
    MVEK
    MVEK --- ---
    SNORRY: Pěkné, skoro by mě to motivovalo začít zas víc olej používat:). Ne, uvědomil jsem si, že u nás prostě snad nikdy nekonzumujeme tolik oleje, aby se vůbec něco potom dalo odkapat/odlít. To lehké osmahnutí zeleniny je málo a při rybách taky, takže budu to hlídat, ale myslím, že pokud bych něco odkapal, tak možná za rok pár deci.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Filtr nic neříká, tak kdyžtak mažte.. ále na Praze 2 je teď "nově" umístěnejch asi 10 nádob na použié oleje a tuky z domácností. Více tady: http://www.praha2.cz/Sber-oleju-a-tuku-z-domacnosti

Jinak když jsem hledal ten odkaz, tak namě google vybafnul nějakej článek z Blesku, kterej začíná fakt geniálí větou: "Zatímco někteří nalijí použitý olej do sklenice a tu pak vyhodí do koše...... "
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAKII: Díky, pod "proč recyklovat" bych to fakt nehledal.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MVEK: B je správně. :) Ale protože se nudím, tak tady to máš: záložka "proč recyklovat" a potom infografiky, např. "druhý život textilu" nebo "koloběh textilu". Takže ano, i šusťákovou bundu tam hodit můžeš.
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAKII: No a kde to vidíš? Možná je to tím, že si nemůžu pustit videa, nebo jsem jen natvrdlý co do moderního webu, ale kromě krátké zmínky, že berou i příze nebo kusy textilu, jsem furt nikde nikdy nenašel konkrétnější informaci.

Ale furt jsem u toho, že z "šusťákové" uměliny asi moc neudělá nikdo:-) a v mém případě je stále nositelná, až na to zapínání.
    Nicméně džínovina možná tedy uplatnění najde i v takovém kontejneru.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MVEK: kontejnery POTEX. Tam textil třídí a z nenositelného dělají pracovní hadry apod. Viz: http://www.recyklujemetextil.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam