• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    MVEK
    MVEK --- ---
    A bohužel stejně do toho papíru často někdo hodí něco znečišťujícího...
    MVEK
    MVEK --- ---
    EXCITE: Zajímavé, díky za info, já žiju v "minulém století", kdy Ekokom nebo která organizace na webu uváděla jen tu suchou metodu recyklace, tedy nadrcení a použití směsi jako výplně. Tedy ne zrovna "recyklaci", spíš jen využití jednou (z toho výsledku už se to těžko někdy využije znovu, až se bude likvidovat).

Ale jak jsem psal, důvod, proč není vhodné třídění s papírem, vidím v tom, že z nápojových kartonů vytečou zbytky (nebo jen voda od vypláchnutí) a potřísní a znehodnotí ostatní papír v kontejneru. Sice asi ne všechen, ale může to být dost. Chápu, že to ale nějakou dobu někde tak probíhá, než se zjistí, jestli by o separátní nádobu byl zájem.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Co já vím, tak je to naopak, papír z tetrapacku je hodně kvalitní. Pokud není speciální kontejner na ně ,tak se teď už většinou dává do papíru.Rychlým guglením najdeš infos, který říkaj,že se z tetrapacků třídí právě jen ten papír, o který prý mají papírny zájem.

https://www.trideniodpadu.cz/napojove-kartony

a zparacovává se přesně jako obyč. papír.
    Nakládání s nápojovými kartony. Jejich sběr a recyklace. | Ecoservis
    http://www.ecoservis.eu/recyklace-napojovych-kartonu
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Ono taky do papíru to je dost blbý nápad (od provozovatele, pokud to tak fakt má), zbytek džusu nebo čehokoliv znehodnotí nebo zhorší využití papíru...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: ono zalezi na zpracovateli druhotnych surovin. Treba do papiru jsem to tridit jeste nevidel. Jinak tetrapack jakozto vrstvicka hliniku papiru a plast se krom spaleni da vyuzit snad jen na ty desky co se z toho delaj a pouzivaj misto sadrokartonu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: Jo ten tetrapack je zajimavej, nekde do plastu, někde do papíru :) Ale většinou tedy už jen do papíru. Myslím,že do plastu se dávalo dříve.

MVEK: Přesně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: V Brně bylo, že PS ne.
    Jinak jak Potex, tak tuším Asekol mají na stránkách uvedeno, že nepoužitelné oblečení dají do třídíren na zpracování textilního odpadu. Ale samozřejmě asi kvůli malé ziskovosti a kvůli kapacitám nepíší, že tam člověk jen tak může hodit odpadové oblečení.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: jeste dodam ze jsem tudle na jednom kontajneru na jedne tabulce cetl,ze polystyrean ano a vedle na tom samem,ze polystyren nee.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: ono s tim tridenim plastu to je problem protoze jich je tolik druhu, a lisi se to i mistne. U nas se treba tetrapack dava do plastu u nasich zvlast. Resp. melo by se,nejak to nejsou schopni pochopit.
    Obleceni co vim tak aspon kde to znam tak se dava jen to nositelny a to snad jde nekam do sekacu,ani bych se nedivil kdy to posilali do afriky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    EXCITE: Jo, když se odpovědi/řešení nedoberu, taky to tak dělám.
    A dobrá připomínka pro oblasti (asi hodně oblastí), kde se většina vozí na skládku (i proto občas vozím část směsného odpadu z chalupy do Prahy).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MVEK: Já tohle "poškozený" oblečení dávám do textilu, ať oni rozhodnou, jestli se jim to hodí nebo ne.
    Nepoužitelný pravděpodobně skončí někde v hadrárně a nebo spalovně.

Stejně postupuju u plastů,kdy si nejsme jistý, jestli je to recyklovatelný nebo ne, protože 1) nemám kam s tím než do směsného a ten může končit ještě pořád na skládce 2) když je to v plastech oni si to protřídí a s největší pravděpoobností to skončí ve spalovně nebo cementárně. Což je imho nejlepší řešení z možných.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Drobet mě překvapilo, že mě ve sběrném dvoře dneska poslali s kyblíčkem starého Primalexu (asi 2-3 l) do kontejneru "velkoobjemový odpad". Ale tak možná je to normální a kdoví, co s tím dělají dál.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Dneska mě osvítil duch přírody a přišel jsem na docela těžko průstřelné odmítnutí zboží zadarmo, za poštovné apod., a přitom to není nějaká extra vymyšlená výmluva.

Prostě jsem poděkoval, že nějaký Helvetia xy bylinný produkt z vojtěšky bez konzervantů zadarmo, jen za poštovné 79 Kč nechci, protože jsme přešli na co nejvíce bezobalovou filozofii doma, a tak omezuji zásilkové nákupy... (Částečně je to pravda, tedy hlavně to, že mi vadí to balení.)

Ale já vím, že telemarketingu se dá zbavit i jinak, navíc mi tohle nepomůže na finanční produkty.
    MVEK
    MVEK --- ---
    SCHIFFI: Sodu nabízí už bezobalu.org v Bělehradské, ale samozřejmě proč to nezmínit, konkurence není špatná:-).
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MVEK: tam napišm nyslím, že když jim to odargumentuješ obdobně jako jsem to udělala já, máš šanci na úspěch ;) a vzala bych při jednom ocet i sodu- 2 nejekologičtější uklízecí přípravky- na to by mohli slyšet...
    MVEK
    MVEK --- ---
    SCHIFFI: Jo, to je vysloveně drogerie a kosmetika, ale proč ne. Tam mi asi ocet nezavedou, i když ho chci do drogerie:-).

Nicméně vida, několikrát jsem okolo jel (i do bezobalu.org) a netušil, že tam jsou.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MVEK: odpoved z http://nebaleno.eu/

Dobrý den,

neměli jsme to v plánu, ale myslím, že je to dobrý nápad. Naše finanční možnosti jsou takové, že si můžeme dovolit rozšiřovat sortiment jen postupně, doplňujeme podle toho, co si zákazníci nejvíce žádají. V nejbližší vlně tedy budou marocký a bílý jíl, bambucké máslo a kondicionér. Svíčky a další produkty tedy odhadují spíše za 4-5 měsíců. Děkujeme za tip, informace o nových produktech můžete sledovat na našem Facebooku a Instagramu.

Přeji krásný den
    MVEK
    MVEK --- ---
    SCHIFFI: Jaké jsou mimochodem další v oblasti Prahy? Vím o Bezobalu.org, a pak o nějakém v Liberci nebo Jablonci.

V Bezobalu jsem totiž zatím neuspěl s točeným octem (na podlahu atd., na chuti mi nezáleží).
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MVEK: taky mě to nebaví, tak jsem napsala do několika bezobalových obchodů a čekám na odpověd...
    MVEK
    MVEK --- ---
    E-shopy občas s čajovými svíčkami bez kalíšků (jen náplň) najdu, ale fyzicky jsem je v Praze nikdy v obchodě neviděl (a bral bych i obyčejné). Bohužel ani obchod Bezobalu to nemá.
    Víte někdo, že jste je někde v Praze nedávno viděl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam