• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    ANNKA
    ANNKA --- ---
    MVEK: pro naruzive nastenkare misto spendliku;] /mam ji z recyklovanych spuntu od vina,hec!/ nebo proste misto sichrhajsky nekde v dilne,pri siti,na hasis.. prijde mi,ze patri do kazde KPZ,stale se na neco hodi a stejne rychle ztraceji.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nenašel jste někdo využití (nebo odbyt) různých propagačních atp. plechových placek se špendlíkem? Sice se jim snažím vyhýbat, ale stejně se mi jich pár nahromadilo a je mi líto je hodit do kontejneru na plechovky, víčka a další drobný kovový odpad. Ale sběratele jsem žádného také nepotkal, klidně bych mu to daroval za odvoz.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: je to takova maličkost,ze by me to nijak netrapilo. To me vic vadi spousta velkych pozustatku po predchozich generacích co jsem musel vyhodit... Nebo,ze spousta lidi ani netridi plast,nebo pali igelity v kotli...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    MVEK: Přesně tak!
    MVEK
    MVEK --- ---
    Taky vás naštve, když se vám do ruky dostane třeba lahvička od parfému (u tohohle druhu drogerie je to bohužel časté), kde nejde separovat skleněnou lahvičku od sprejové části a případně dalších druhů odpadů bez sklenářského náčiní...?
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Nechci dezinterpretovat výsledky, protože jim můžu i sám blbě rozumět. Takže bych doporučil se podívat do toho PDF. Biobavlnu jsem četl zatím taky jen interpretovanou a to jsem upřímně nepochopil (cosi o hnojení a skleníkových plynech), ale taky to bylo o údajné výnosnosti na obdělávanou plochu.

    A papír zatím taky netuším, jen tam vycházelo, že tašku musíš víckrát použít před likvidací, aby se to vyrovnalo tomu LDPE. Zřejmě to bude o procesu zpracování.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: proc je lespi plastova taska nez papirova?
    Cim to je, ze by mela byt bavlna lepsi nez biobavlna?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Na FB ZW skupině byla odkazována studie dánského ministerstva ohledně nákupních tašek z obchodů.
    Je to zajímavé počtení (v angličtině a asi i dánštině): https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

    Probírali výrobu, distribuci, zpracování odpadu, a to z různých hledisek, jak CO2, tak vliv na ozónovou díru, produkce toxických látek ohrožujících zdraví, spotřeba vody atd.

    Jestli jsem si interpretoval některé tabulky a texty správně, tak vyplývá např. pár zajímavostí:
    1) Pokud musíme vyhazovat odpad v pytlích (někdo říkal, že to domovní řád třeba vyžaduje), je lepší LDPE běžnou lehkou nákupní tašku použít na odpad, a ne recyklovat!
    Samozřejmě recyklace je lepší než spálení přímo ve směsném odpadu, takže pokud máme málo odpadu, bude to trochu jinak (nebo se tak hodí využít jen pár pytlíků/tašek).

    2) LDPE tašky vycházejí ve všech sledovaných hlediscích jako favoriti (v některých kategoriích s dalšími materiály a už na trochu horším místě, ale někde jako jediní)

    3) LDPE tašky jsou lepší než papírové tašky...

    4) Bio bavlna je prý horší než klasická. Mimo jiné započítávali i to, že unese méně atd. Ale to chce si přečíst detaily.


    Samozřejmě pořád je lepší v některých případech mít dlouhodobě používané tašky a produkovat minimum odpadu. Bylo by zajímavé ještě mít studii, jestli je lepší mít v koši odpadový papír (do spalovny), nebo ho recyklovat. Na skládce to bude jasné, že papír vede před LDPE.

    A je jasné, že je lepší vyrobi si pytlík z nějakého prostěradla atp., které se už nevyužije, než si koupit novou látku, zejména z té biobavlny...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nepotěší...
    V evropských přístavech se kumuluje odpad, ve hře jsou i plastové doly - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...yklace-spalovny-doly-fbt-/zahranicni.aspx?c=A180515_142600_zahranicni_ksu
    MVEK
    MVEK --- ---
    Praha má problém s prodejem plastového odpadu, odbytiště hledá v Malajsii - iDNES.cz
    https://praha.idnes.cz/...cina-prodej-odbyt-f5a-/praha-zpravy.aspx?c=A180517_401926_praha-zpravy_nuc

    Mno, jednak se ukázalo, že minimálně v případě Prahy měl pravdu ten, kdo říkal, že nás to taky ovlivní, viz MVEK. Protože Praha moc plastu roztříděného na dílčí složky nemá.


    Na druhou stranu v článku zazněla důležitá informace:
    Menší část odpadu společnost třídí na dvou linkách. Například na lahve (PET), fólie a igelitové tašky (LDPE) nebo šustivé sáčky, do kterých se balí třeba pečivo (HDPE). Ty pak prodává za vyšší cenu.

    Tzn. že sáčky na pečivo se recyklují, alespoň někde. Tolik k někde se vyskytujícím informacím, že se nerecyklují.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Gary Dean Anderson, winner of the "design a recycling logo" contest, 1973. : OldSchoolCool
    https://www.reddit.com/r/OldSchoolCool/comments/8j9pk6/gary_dean_anderson_winner_of_the_design_a/
    MVEK
    MVEK --- ---
    Electrolux má zajímavé instrukce k likvidaci spotřebiče. Pominu-li to, že část se dozvím na začátku návodu a tu podstatnou část o recyklaci obalů a odevzdání spotřebiče, tak uvádějí, že mám odříznout kabel a vyhodit ho.
    To je zajímavé, přece kabely se také separují jako elektroodpad, ne?
    MVEK
    MVEK --- ---
    CHANA: Ještě kdyby se tak občas vyskytoval někdo od nich v různých koutech ČR, aby to nemuselo jít poštou... Ale jako beru v potaz.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Sběr obalů od semínek:
    Sbíráme sáčky od semen - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/content/46-sbirame-sacky-od-semen
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jednak nevím, kdo má pravdu, co se týče ČR, jestli člověk ze Svazu průmyslu a obchodu, nebo člověk z ministerstva. Tedy, jestli od nás se většina třídila a pak prodávala, takže se nás to moc netýká.
    Česko má kvůli Číně potíže s odpady – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/464898-cesko-ma-kvuli-cine-potize-s-odpady.html

    Ale jinak krásná ukázka toho, že je nesmysl podporovat třídění stylem, kdy je výhodnější pro lidi produkovat víc tříděného odpadu, než celkově méně odpadu.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Prosím plochou KRABICI OD TV / MONITORU někdo nemáte? Ráda bych ji upcyklovala jako rekvizitu na ochotnickém divadelním představení.
    Praha, Ústí nad Labem, Děčín
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DOKKTOR:
    tady treba pisou zjisteni 0,22 kg/l
    [Analysis of composition characteristics of municipal solid waste in south China]. - PubMed - NCBI
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25898682
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    je to trochu jako agitovat u coca-coly,ze by meli vyrabet mene napoju,protoze to neni zdrave...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: mam takovy dojem,ze zrovna zpracovatelska spolecnost nema zajem na nejakym jinym systemu. Jim jde o to dostat od lidi co nejvic vytrideneho odpadu, vic odpadu,vic penez...
    Jako chapu,ze to neni moc logicke z pohledu setrne domacnosti,ale z pohledu jejich podniku je to ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam