• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYExistuje svobodná vůle? Existuje předurčenost? Existuje vůbec něco z toho?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Nejbliz tomu, co pro vas asi znamena 'svobodna vule', je nejspis autenticka kreativita - produkce noveho. Ta je take nejmene deterministicka, podstatu a strukturu evoluce zatim moc nechapeme, navic ji podleha i samotny lidsky mozek a cely ten kulturni kontext, ve ktere je ta otazka pokladana...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Determinismus - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Determinismus

    Deterministické přesvědčení bylo silné v 18. a 19. století po objevech mnohých přírodních, zvláště fyzikálních, zákonů. Po objevu kvantové fyziky vliv determinismu mezi vědci zeslábl.

    ...

    Gracusův teorém je teorie o možnosti výpočtu i té nejvzdálenější budoucnosti a minulosti [1]. Při absolutním přijetí determinismu si stačí představit dokonalý početní vzorec, který by bral v úvahu všechny částice naší planety nebo jiného prostředí, pro které potřebujeme výpočet realizovat. Musíme také samozřejmě brát v úvahu i okolí daného prostředí, až do vzdálenosti, odkud není ovlivňováno žádnými vlivy. Získáme tudíž izolovanou část pro výpočet. Potom nám pouze stačí analyzovat všechny částice, jejich pohyb, strukturu a vzájemné ovlivnění v izolovaném prostoru v daném čase a usadit do dokonalého vzorce, který by charakterizoval jejich chování. Po dosazení času jiného, by nám mělo teoreticky vyjít postavení částic, jejich chování a struktura v onom čase, ať už minulosti nebo budoucnosti.
    Tato možnost se bohužel jeví jako neproveditelná, protože takové množství informací může být obsaženo jen v pozorovaném objektu samotném, jelikož vnější pozorovatel by je svou úplnou analýzou zákonitě musel ovlivnit.


    ta kvantova fyzika je proste zlo :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEMAL: to chces po mne kategoricky soud :) harddeterministi tvrdi, ze zadna byt minimalni vule neexistuje, protoze vse je dane predchozimi pricinami. to ze se nekdo zrovna rozhodl prestat kourit a vyslo mu to neni dle nich projevem svobodne vule, ale projevem slozite zretezenych pricin a nasledku, ktere maji svuj prapuvod v setupu tesne pred velkym treskem :)

    nejsem schopen dokazat ani vyvratit ani jeden z tech ctyr filosofickych smeru a obavam se ze to dnes nezvladne nikdo. ale za sebe muzu rict - ano, pokud se bavime o neci vuli, tak ta je alespon castecne svobodna (muze vybirat z vicero moznosti).
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    _BENNY: takže každá vůle je alespoň do určité míry svobodná, jinak se nejedná o vůli ... ok?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEMAL: na prvni zamysleni mi to z toho nevyplyva :) vec imho nestoji jako "svobodna vule vs. svobodna nevule (nebo vs. nesvobodna vule ci snad nesvobodna nevule)", ale jako "svobodna vule do jiste miry ano/ne".
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    _BENNY: podle mne, alespoň na první zamyšlení, ne. Ale z toho pak vyplývá, že pokud existuje vůle svobodná, musí vedle ní existovat i kategorie vůle nesvobodné.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEMAL: je slaba vule nevule? ;)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    _BENNY: a ta druhá už tedy svobodná není?

    (kurník jak se zeptat jasně aby to neznělo tak provokativně .... jo! dodám: "jen si dělám jasno v pojmech")
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEMAL: prvni je imho vyrazem svobodne vule, druhe vyrazem slabe vule :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    je výrazem svobodné vůle novoroční předsevzetí přestat kouřit, nebo zapálení první cigarety třetí den poté, nebo obě události? :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Dilemma of determinism - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_argument_against_free_will
    PIZI
    PIZI --- ---
    MAKOSHARK: Co si mam predstavit pod jasne vnimanou svobodnou vuli? Jak mi muze ma vlastni osobni zkusenost nezvratne dokazat, ze nejsem robot?
    JA si takovy dukaz totiz nedokazu predstavit.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    Zkušenost svobodné vůle je primární zkušenost, mnohem základnější než nějaké empirické zkušenosti, takže není možné nějakou vědou svobodnou vůli vyvracet (i kdyby v nějaké vědě existoval důkaz neexistence svobodné vůle, tak je to akorát důkaz neplatnosti nebo nekonsistence té dané teorie v té vědě). Ty implikace jdou naoapk- existence jasně vnímatelné svobodné vůle má důsledky v některých oblatech vědy, viz "The free will theorem" od známého Johna Conwaye http://arxiv.org/abs/quant-ph/0604079 -populárně řečeno, pokud má svobodnou vůli člověk, mají ji i elementární fyzikální částice.

    (dopředu se omlouvám, že jsem sem něco napsal, a přitom sem pravděpodobně chodit a diskutovat dál nebudu; berte můj příspěvek hlavně jako odkaz na ten článek, jehož úvod přečte i neodborník; ten článek mě zajímá a o něm bych diskutoval, obecných nikamnevedoucích diskusí se asi nezúčastním:)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Free Will (Stanford Encyclopedia of Philosophy)
    http://plato.stanford.edu/entries/freewill/

    Free Will [Internet Encyclopedia of Philosophy]
    http://www.iep.utm.edu/freewill/
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    NIKOPOL: cesta k tomu vede takhle : _BENNY:
    pokud ma vsechno nejakou pricinu a nic neni nahodile, pak ma nejakou pricinu i to, ze z tech svych moznosti vyberes prave tuhle a ne jinou. Neni to tva svobodna vule, je to jen dusledek nejakych drivejsich pricin, ze tve preference jsou takove nebo onake.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Free will - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Free_will



    Compatibilism - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Compatibilism

    Schopenhauer said "Man is free to do what he wills, but he cannot will what he wills" The Compatibilist calls this limited freedom 'free will'
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    tu genetiku nechám stranou úplně, předevšim proto, že ..

    NICOLE: cesta přez otázku vést může, jen moc nevim, kam, ve vztahu k vůli nebo ke svobodě anebo svobodný vůli, by tě taková představa o možnosti existence náhody měla posunout.
    svobodná vůle přece nespočívá v tom, jestli můžeš dopředu určit povahu a situaci všech věcí, ale v tom, jestli na onu situaci (všech věcí v celku) můžeš zareagovat alternativně a nebo naopak daně, nota bene daně podle toho v jakym stavu jsou všechny ty věci v tý situaci celkový. takže nehlědě na to, jak uzavřená a zaklíčovaná je tvoje situace teď a tady .. diskuze je o tom, jestli existuje jenom jedno řešení nebo biť jenom deset. ale pokud máš možnost vybrat z deseti, furt je tam jakejsi prvek svobodný vůle .. jakože co se vnější dannosti týče. pak je ještě svoboda vnitřní a to sice jak moc seš produkt svojí doby a míst kde žiješ a společnosti ve který žiješ (včetně třeba věcí z genetický paměti), a jak moc nezávisle na tom seš schopná postupovat.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    Dle mého názoru svobodná vůle existuje, ale je do velké míry daná geneticky a je třeba na ni vždy nahlížet v kontextu konkrétní činnosti. Např. pokud má někdo předky kuřáky, tak zdědí větší šanci spadnout do závislosti a trpí větším bažením po kouření než někdo, kdo je kuřákem 1. generace. Překonat závislost na něm je tak pro prvního mnohem větší úsilí než pro druhého, čili by se dalo říci, že má menší množství svobodné vůle pro rozhodování v těchto záležitostech a nelze tedy oba posuzovat stejným metrem. Imho se to však neomezuje jen na kouření, neboť spousta drog pracuje na vylučování podobných látek, např. serotoninu a tudíž je to mnohem více provázané, takže to, že otec chlastá, může znamenat, že syn bude mít větší problémy např. s ganjou. Jde však o čistě amatérské úvahy, nejsem biochemik ani genetik, kdyžtak mě opravte...
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    imho cesta k odpovedi vede pres otazku "existuje nahodilost?" Protoze pokud ne (a ja si ji nedovedu predstavit), tak neni mozna ani svobodna vule, neexistuje zadne skutecne rozhodovani, jen, jak rikas, nekonecne kauzalni retezce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam