• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEDIY Nabytek : navody, materialy, design [papirovy nabydek, recyklace, z minima maximum...]
    Chci si postavit vlastni nabytek z papiru, tak vymyslim jak na to. Hledam napady a navody.
    Papir neni jediny material z nehoz se da podomacku vyrobit nabytek.
    Net kupodivu neni moc stedry na podobne DIY navody, nebo neumim hledat. Takze pokud nekdo ma stejny zajem, sem s navody, designy a vubec vsim, co pomuze vyrobit zarizeni domacnosti s minimem prostredku...

    Living - Furnishing - How to Make Instructables : $ http://ana-white.com

    Veci z palet: http://www.woodcoregang.cz/ [ID Tloudev]

    [ Malá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺ ]
    rozbalit záhlaví
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    OMNIHASH: Trochu mě to stále plete. To elko je 40mm X 40mm.
    Vážně mě chceš přesvědčit, že ten trn bude držet v Ytongu? Je to 10 příčka.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    COWBOY: hele rozumíme, ale ty nerozumíš fyzice přenášení sil. Chápu, o co se snažíš, ale jdeš na to strašlivě překomlikovaně. Vykašli se na elko na krátký zdi a přikurtuj to jenom k tý dlouhý jako standardní poličku, akorát tam nedávej ty elka dvě, ale dej jich tam pět šest v řadě. Každej úsek mezi dvěma elkama se chová stejně jako samostatná polička(kromě toho, že má poloviční nosnost), takže při rozumným rozestupu elek nemáš co řešit. Navíc ty lanka by peřenášely prakticky žádný síly, je to páka, co má dvacet čísel, leží na ní sedmdesát čísel knížek a půlku síly přejímají elka - to máš zátěž ((0,7*0,2*0,3)*700)=30 kg+- autobus, co se ti roznese na půl mezi kotvení ve zdi a lanka, takže ve výsledku ti na lanko působí páka, co má deset centimetrů a je na ní 15kg závaží... když dáš místo každýho lanka trn do zdi, tak na něj bude působit stejná síla, bude to daleko míň pracný, a rozhodně víc praktický, než nějaká soustava ocelovejch lanek.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    OMNIHASH: Si trochu nerozumíme. Ta elka jsou na zdi. Čili jedno má 3,8 metrů a dvě mají cca 20 cm. Ta dlouhá zeď je Ytong a te nijak moc nevěřím. Rozhodně ne na to, abych do ní pral nějaké trny.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    COWBOY: takhle ale fyzika nepracuje... i kdyby to mělo sto metrů, tak na to bude působit stejná síla, pokud budeš mít elka ve stejnejch rozestupech jako na metrový poličce.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    OMNIHASH: Ale bude to dlouhé skoro 4 metry
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    COWBOY: jak prohýbat? To tam bude skladovat zlatý mormonský knihy? Nějak si nedokážu představit, co bys musel dát na spárovku, abys jí ohnul na dvaceti číslech, já mám na tom doma 250 litrů vody a ani se to nehlo.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    WEWERKA: Ve svém bytě mám několik polic z ne ošetřených prken a zatím nic nepozoruji. Tak je to zatím sotva 20 let, tak ještě počkám. :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    No, ma pravdu. V malem byte povesi jednou pradlo a neosetrene drevo pekne nasakne a zkrouti se. Asi to nebude nic hrozneho, sparovka bude pracovat proti sobe.
    DJINN
    DJINN --- ---
    COWBOY: z laickeho pohledu bych nekam, kde by mi melo bobtnat drevo, snad ani knihy nedaval, vzdyt ty by tam taky asi zvlhly, ne? ;)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    GHOSTDOGG: Já se toho taky nebojím, ona jo. A lanka dá klidně po 70 číslech, stejně to budu dělat já. Už jsem jí v domácnosti pár neobvyklých konstrukcí řešil. Třeba kolo zavěšené na záchodě u stropu pomocí soustavy kladek tak, aby to mohla vytahovat a spouštět jednou rukou. :-)
    Spíš mi šlo o tu povrchovou úpravu. Já sám jsem spíš přívrženec dřeva v přírodním stavu. Ale ona se na netu dočetla, že bez povrchové úpravy to bude bobtnat, pracovat jako blázen. Tak hledám podporu pro nenatírání. Je to dáno i tím, že natírat by to musela venku - hodně malý byt a samotná holka s tím bude mít velký problém. Kór když ty desky jsou dvě. :-)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    COWBOY: A ještě u tloušťky 30 mm bych se prohýbání fakt nebál a ani u těch 25.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    COWBOY: Jen takhle odhadem bych řekl, že když tam dá co metr jedno L, tak to bude držet úplně bez problému, jen je dobrý je pořádně přidělat do zdi (nebo ty trny, ale s těma nemám zkušenost). A po stranách bych je buď dal úplně stejně na tu zadní stěnu, a nebo bych je vyměnil za dřevěné hranoly přidělané na těch bočních zdech. Dávat ty L podélně s tím prknem je imho blbost, protože vlákna dřeva budou ve stejném směru, takže to bude v uvozovkách podpírat jen ten výsek prkna, kde to L bude. Na těch L profilech by snad mohla být psaná nosnost, tak se to dá odhadnout. (Ale klidně ať si tam dá lanka, jestli se s tím chce dělat :))
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    GHOSTDOGG: No budou tam L profily na zdi (na třech stranách) a na 4. bude obráceně na těch lankach. Má strach, že se to bude prohýbat.
    Zespodu se to snad špinit nebude a zeshorana tom budou knížky.
    DOBROZEMAK
    DOBROZEMAK --- ---
    GHOSTDOGG: Nebo trny..
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    COWBOY: Jestli má nějakou hezčí spárovku, tak zabít to bílou barvou je imho škoda, jinak to není problém přetřít, jak píše 77WHITE: Když to bude bez nátěru, tak je to v podstatě taky jedno, jen se to bude asi špinit a těžko čistit (ale stejně to bude nejspíš zakryté knihami).
    A btw jestli chápu správně to uchycení, není snažší tam dát L-profily namísto těch lišt a lanek? Předpokládám, že vrtat se to bude tak i tak.
    DOBROZEMAK
    DOBROZEMAK --- ---
    COWBOY: Volil bych lazuru, ale zustane priznana kresba dreva, zalezi na vkusu. Jestli chce neco ciste bileho tak striklou mdf.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Ale patří:) Email nebo lazura?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    COWBOY: Tak v tom pripade at radsi pouzije bile lamino :) Podle me barva na sparovku nepatri, ale je jen muj subjektivni nazor.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    WEWERKA: chce to natřít na bílo. je to z jednoho kusu, vlakno podél.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    COWBOY: Jakym smerem budou vlakna? To bude spojene v jeden kus nebo to bude moct pracovat? Nater omezuje vnikani vody a tim padem snizuje rozpinani. Naterem doufam nemyslis nejaky email, ale treba olej.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Kamarádka si pořizuje do bytu poličku na knihy. Jako materiál zvolila dubovou spárovku 25mm, možná 30. Co teď řeším, jak moc nutné je ji natřít. Mně to přijde skoro jako zbytečné. Ta polička má rozměr 3800 mm x 220 mm. Je na delší zdi ode zdi ke zdi. Ty tři strany na zdi budou podepřené v celé délce. Čtvrtá strana bude podložena profilem a zavěšena na třech až pěti ocelových lankách ze stropu.
    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam