Já Cílka čtu rád. Přijde mi, že je zdatný popularizátor, který umí zároveň dobře psát a vyprávět, a přemýšlí o věcech, které mne taky zajímají, aniž by to bral nějak dogmaticky. Přečíst si třeba po všech těch různých bitvách o klima, které zuří v médiích, nějaký názor od Cílka, je balzám - i když chápu, že nemá leckdy své názory nějak neprůstřelně podložené a obvykle v půlce článku uhne někam jinam se slovy, že skutečný problém je vlastně něco jiného :-)
Jeho "mystičtější" úvahy respektuju, i když se třeba neslučují s mou přímou smyslovou zkušeností - beru je jako svého druhu poezii, která navíc často sedne k mým estetickým dojmům z krajiny. Narozdíl od jiných lidí, kteří to tady čtou, si nevybavuju, že bych někdy měl nějaké jednoznačně mimosmyslové zkušenosti, ani Bílou paní jsem v životě neviděl, a to je coby folklorista studuju. Nebo jsem je možná neviděl právě proto :-) Znám ale dost lidí, kterým se takové věci stávají, a podobně jako u Cílka nechci jejich zkušenost zpochybňovat, pokud mi ji necpou pod nos jako dogma. Svět je s tím nakonec pestřejší.
Cílek navíc umí být velice inspirativní, přemýšlí o spoustě věcí, nastiňuje souvislosti, které tam můžou být, ale nemusí, a od kterých se jde nějakým směrem odrazit. Možná je trochu blázen, ale takovým lehce "františkánským", hloubavě nekonfliktním a radostným způsobem.
Další věc je, že je to geolog a jeskyňář, zná se navíc s různými archeology a podobně, což je prostředí, ke kterýmu mám taky blízko (archeologii jsem studoval, do děr lezu už asi deset let). Teoreticky by to asi i šlo rozepsat do cílkovské úvahy o krasových vypravěčích, jako jsou V.C., Laco Lahoda nebo třeba Smrťák z Tetína, jejichž historky a úvahy občas chodí podzemními cestami a vynoří se na nečekaných místech, a přitom jsou bájivé, inspirativní a svým způsobem hluboké. A třeba ten zmiňovaný Tetín má silný genius loci, který je svým způsobem velice cílkovský. Možná ještě s kapkou Holdstocka.
A ještě jeden aspekt, praktický. Máme dům u vody. Cílek řekl: přijde brzo velká povodeň. A přišla velká povodeň.
Na podzim jsem zase měl v ruce jeden jeho text. Cílek tam psal, že v Egyptě to brzo rupne. A v Egyptě to ruplo.
Statisticky to není významné, ale od té doby dávám větší pozor, co věští :-)
Pokud bych psal nějakou "seriózní" práci typu diplomky nebo článku do vousatého časopisu, moc ho tam asi nebude, na to je moc "měkký". Ale jinak ve mně ty jeho texty docela rezonujou, přičemž ten dojem je dílem osobně mytologický, dílem odpočinkově filosofický, dílem umělecký.