• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MICHALANGELOExorcismus a spiritismus
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    MICHALANGELO: Pro netělesné bytosti, a sem imho spadají i andělé a různí pseudo-andělé není větší lákadlo, než pobýt v našem fyzickém těle a okusit smyslový svět.. Nutně to nemusí znamenat, že anděl je pozitivní bytost prospívající zdraví a démon negativní hajzlík způsobující nemoci.
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    a jak to řešit když chceš být aktivní a bojíš se některých věcí na které věříš?:)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Strach samozřejmě člověka zpřístupňuje různým cizopasníkům, ale člověk je v bezpečí přesně do té doby, než začne být "aktivní", resp. jeho astrální tělo se stane aktivní a mysl ryzí a neodchýlená od Boha, pak přicházejí různá pokušení, která mohou mít charakter posednutí nebo pokusu o posednutí.
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    No tak u invokace asi exorcismu není třeba :) Mě k tomu napadá jen to že někdy voláme A a přijde B co se tváří jako A a může nás docela dobře zmást a člověk pak s důvěrou v A dobrovolně poruší ochrany a může se pak divit
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Pravda že když jsem byl atheista nebál sem se vlést sám v noci ani do nejtemnějšího lesa ani do jeskyně ani do starého zámku. Ted už to nedělám. :(
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Díky Kaliphe k tomu mě napadá, jakou roli v tom hraje strach. Já jsem na sobě poznal několikrát že čím víc se bojím tím víc mě některé věci ohrožují a když jsem k smrti vyděšený nezmůžu se ani na ochranou formuli...
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    MICHALANGELO: U lidí experimentujících s astrálním cestováním, magií či dokonce i jen jógou, je to poměrně běžné, byť se k tomu asi nikdo nebude chtít hrdě hlásit.. Navíc posednutí nemusí být jen negativní. V magii je znám pojem "invokace".
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Křesťanská propaganda se musela ozvat;) Jinak samotná zbožnost je výborná ochrana, zvláště je-li opravdová.. u křesťanské zbožnosti přichází i víra v nečisté/zlé duchy (Satan) a je jim takový zbožný člověk daleko víc vystaven. Atheismus a průměrnost se mi jeví zatím jako nejspolehlivější ochrana.
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    Máte někdo zkušenost s posednutím? :) Setkali jste se někdy s tím že se vás nebo někoho jiného pokoušela agresivně ovlivnit cizí síla?
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    taky se mi zdá že jsme se od tématu křtu jako ochrany před zlými silami (před posednutím) a ochrany při práci s duchy trochu odklonili. :)
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    ja jenom kdyby to nekomu na chvili vyklouzlo z mysli - tohle neni auditko o krestanstvi.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    HARALD: žel bohu ... podle těch značek na začátku poznávám, že jsou tu použity texty evangelií a bible, kterážto vznikla na církevním koncilu, dávno po tom, co ježíš chodil po zemi. taky dávno po tom, co se konstituovali křesťanské obce a co víc, kléry. tzn. jistá hierarchie, kterážto s ježíšovím učením nemá nic společného. to dál znamená, že už v té době církev jako taková nebo její podstatná část (předevšim ta, co se scházela na těch koncilech) byla na zcestí nebo rozhodně ne na cestě pravdy a lásky. tím pádem tyto texty mohly a také byly modifikovány elitou participující na církevní moci a na výhodách z hierarchického založení církve plynoucích.

    stejně stim jedním pánem atd .. je to poněkud zavádějící, protože pokud se mělo jednat o nápravu pohanského vnímání světa a jeho ideálů, pohani a snad všechna primitivnější náboženství včetně animismu atp. nemají vůbec žádný problém s jedním stvořitelem a také jeho svrchovanost uznávají. timpádem texty jako tenhle jsou apriori nedůvěryhodné.

    nicméně máš pravdu, že nešvary církve podědila naše na křesťanství založená společnost a dovedla je do naprosto scestnejch extrémů.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NIKOPOL: Mk 10,39: A Ježíš řekl jim: Kalich zajisté, kterýž já piji, píti budete, a křtem, kterýmž já se křtím, křtěni budete.

    R 6,4: Pohřbeni jsme tedy s ním skrze křest v smrt, abychom, jakož z mrtvých vstal Kristus k slávě Otce, tak i my v novotě života chodili.

    Ef 4,5: Jeden Pán, dna víra, jeden křest.

    To poslední sice už zní jako Jedna říše...., ale chtěl jsem na pár citátech ukázat, že křest je součástí křesťanství od samého počátku (lépe řečeno, je ještě starší než křesťanství, křtil už Jan na poušti), není to žádný "výmysl církve, aby dostala desátek",
    BTW, nebyl bys rád, kdybys musel platit na daních desítek a ne třetinku až polovinku jako dneska? ¨:-)
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    KOLOUSEK: Ze křtu můžeš max. chytit nějaký opar nebo vyrážku, když jsi malý capart tak si můžeš pamatovat možná smrad kadidla a knězovu všetečnou ruku. Každopádně je to známka že máš rodiče magory a čeká tě nesnadné dětství.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    GOBERS: to prece nedava zadnej smysl.
    nicmene vubec cirkev moc nedava smysl .. jezis imho hlasal, ze clovek sam to musi udelat a navazat svoje spojeni s bozstvim (nehlede na to, ze metoda, ktera se v krestanstvi pouziva, asi funguje) skrz vzor jezise krista, to podle me znamena pres otevreny srdce. nicmene cirkev z toho udelala, ze ona to za tebe zaridi, hlavne kdyz budes pokrtenej a budes odvadet cirkevni desatek.
    ale proti tomu bych nebrojil, zase nejak drsne, chapu to, ze ty co to stou virou nebrali vazne a nepraktikovali poctive, neodlozili vlastni dulezitost, postupne vystaveli tyhle pravidla.

    co me na tom prirovnani ( GOBERS ) zajímá mnohem víc .. jak je na tom člověk nepokřtěnej, kterej nicméně v sobě objevil duchovni principy a od nich potom chape pojmy boha stvoritele, a chápe ježíšovo pokus, přinést lidem středověku jistý upgrade ( neni potreba obeti, je potreba otevreny srdce ). skrz to pak jezise jako vysokou duchovni bytost ucitele a jako takovou ji chape a cti, pripadne cti ulohu andelskych bytosti jakozto zvestovatelu bozi pravdy. jak je potom vybaven takovy clovek ? pripadne jestli takovy clovek muze pozivat jejich ochrany, pruvodcovstvi nebo dokonce vedeni?

    nicmene se k tomu flamu trosku vratim ... protoze chapu stejne jako ostatni, ze takovyho zavazku se (pokrteny nemluvne) uz nezvabi a pokud na nej nepride rovnou exekuce tak minimalne slozenky a upominky chodit budou.

    nicmene zbytek plena asi musi uvazit, jestli je zadouci se zbavovat nebo chtit zrict duchovniho vedeni a ochrany (kterou clovek podle krestanstvi skrz krest prijima)
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    YMLADRIS: naopak ja verim tomu, ze krest cloveka duchovne nadosmrti poznamena.

    jinak teda prave tyhle veci naprosto fatalne ovlivnily nasi moderni spolecnost, ackoli uz jsme, co se tyce vyznani, podstatne uvolnenejsi...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    YMLADRIS: Křest dětí je v tomhle smyslu v podstatě "podmínečný". Ty závazky na sebe nebere dítě, ale především rodiče a celé církevní společenství. A to taky nese příslušnou odpovědnost...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOLOUSEK: no moje predporozumeni bylo, ze cirkevni vyklad je treba "krest je pouto mezi miminem a cirkvi, vyjadreni vule rodicu dat mu nejake utociste, ale nicemu to nevadi, neplyne z toho pro dite zavazek". reaguju na to ze kdyz jsi pokrtena ale nepraktikujes, prijde exekuce pro neplneni smlouvy

    zajima mne dnesni aktualni vyklad; jasne ze driv nebyla alternativna ke krestanstvi ze
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    KOLOUSEK: nemluve o tom, ze byly doby, kdy nebyt krestan bylo asi stejne popularni jako nebyt komunista pred padesati lety.
    KOLOUSEK
    KOLOUSEK --- ---
    YMLADRIS: v minulosti nebylo zrovna moc na vyber a rozhodne bylo vnimano jako nefer nedat dite pokrtit, coz byl problem zvlast v pripade, ze umrelo male. krestani to tak vnimaji dodnes, mladi krestansti rodice rozhodne nemaji tendence upirat nemluvnatum spasu a nedavaji mu na vyber pro pripad, ze vyroste a rozhodne se jinak. tak je ale krestanstvi tak nejak nastavene uz od sameho zacatku, nechapu, jak se muzes takhle ptat. kazdopadne zidi to maji jeste horsi, teda alespon mladi chlapci. do tech rovnou rezou, aby tu smlouvu pojistili.

    gobers to nepochybne vysvetli jinak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam