• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WYMANovinky v legislativě
    O tom, co nového na nás zákonodárci přichystali, nebo teprve chystají.
    rozbalit záhlaví
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TRISSIE: Stará Sněmovna to nestihla schválit, takže to do nové někdo musí znovu předložit a schvalovací procesu pojede víceméně od začátku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nevíte, jak je to s návrhem zákona o ochraně oznamovatelů? mělo být schváleno do 17.12., ale co jsem koukala, tak se to nikam neposunulo?
    HROSIK
    HROSIK --- ---
    GHOSTSTALKER: Není možné někde požádat o sjednocení do jedné datové schránky?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KASUMI: To mi pripomnelo, ze se zrovna soudim o vyklad slova "faktura" :-). Jo, taky se tesim na ten spam, co mi bude do datovky chodit. A to jeste pocitam, ze pristi rok mi zridi tu automatickou druhou datovku pro fyzicke osoby, ktere pouzily eIdentitu. Tfuj.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GHOSTSTALKER: pobavilo me prechodne ustanoveni

    Po dobu šesti měsíců ode dne, kdy nabudou účinnosti čl. VI body 1, 2, 17, 18 a 20 tohoto zákona, mohou fyzické osoby, podnikající fyzické osoby a právnické osoby dodávat do datové schránky jiné fyzické osoby, podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby pouze faktury nebo obdobné žádosti o zaplacení.

    jak to ten system pozna??

    jinak system to jeste neumi, ted jsem to zkousela
    pocitam, ze jak jsme nekde cetla, to teprve prenastavuji a melo by to byt nekdy v breznu(?)

    kazdopadne sbohem prehledne datovky..
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GILHAD: 1. 1. 2022. Asi si to pletes s automatickym zrizovanim datovych schranek osobam, ktere pouzije eIdentitu.

    GHOSTSTALKER: Jinak stejna novela od 1. 7. 2022 rusi povinnost subjektu provadejicich autorizovane konverze vest evidenci techto konverzi. Hura.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GHOSTSTALKER: od 1.1.2022, nebo 1.1.2023? (žil jsem v domění, že až 1.1.2023 a že je to teda ještě relativně daleko ...) - jsem OSVČ, ale žádnou schránku jsem zatím neměl a mít nechci.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER: Ta fikce doruceni je docela prisna - zatimco u pisemnosti (typicky procesnich) od organu verejne moci je v predpisech (OSR, spravni rad) upraven institut neucinnosti doruceni pro pripad, ze se adresat s pisemnosti nemohl seznamit, pro ty postovni datove zpravy (pro hmotnepravni pisemnosti) zadna takova uprava neni. Jsem zvedavy, jak to bude vykladano ve vztahu k par. 570 odst. 1 ObcZ. Kdyz treba mesic budu na dovolene bez pristupu k internetu, opravdu ma bez vyhrad platit fikce doruceni soukrome zpravy po 10 dnech, i kdyz jsem nemel moznost se do schranky prihlasit?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Datove schranky - od pristiho roku budou mit vsichni automaticky povolene prijimani (soukromych) postovnich datovek (vypnout to budou moci jen lide-nepodnikatele) a bude pro ne platit fikce doruceni:

    § 18a
    Dodávání dokumentů fyzických osob, podnikajících fyzických osob a právnických osob

    (1) Informační systém datových schránek umožňuje dodávání dokumentů z datové schránky fyzické osoby, podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby do zpřístupněné datové schránky jiné osoby. Datovou schránku fyzické osoby může držitel datové schránky znepřístupnit pro dodávání dokumentů z datové schránky fyzické osoby, podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby.
    (2) Dokument dodaný podle odstavce 1 věty první je doručen okamžikem, kdy se do datové schránky přihlásí osoba, která má s ohledem na rozsah svého oprávnění přístup k tomuto dokumentu.
    (3) Nepřihlásí-li se do datové schránky osoba podle odstavce 2 ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byl dokument dodán do datové schránky, považuje se tento dokument za doručený posledním dnem této lhůty.
    (4) Za dodání dokumentu podle odstavce 1 věty první náleží provozovateli informačního systému datových schránek odměna, kterou stanoví cenový orgán podle cenových předpisů. Odměnu hradí fyzická osoba, podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba, z jejíž datové schránky byl dokument odeslán. Tato osoba může určit, že bude hradit i dodání dokumentu, který je odpovědí na dokument dodaný podle předchozí věty. Odměnu podle věty první může za fyzickou osobu, podnikající fyzickou osobu nebo právnickou osobu, z jejíž datové schránky byl dokument odeslán, s jejím souhlasem hradit rovněž jiná fyzická osoba, podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Koukam na § 132 noveho stavebniho zakona, ktery rika:

    "(2) K přezkumu souladu plánovací smlouvy uzavřené obcí s právními předpisy a k rozhodování sporů z ní je příslušný krajský úřad.
    (3) K přezkumu souladu plánovací smlouvy uzavřené krajem nebo hlavním městem Prahou s právními předpisy a k rozhodování sporů z ní je příslušný Nejvyšší stavební úřad."

    Jak to chapete? Jako ze i ciste soukromopravni spory z planovacich smluv (napr. vymahani povinnosti investora prevest obci pozemek, poskytnout penezity dar atd.) bude misto civilnich soudu rozhodovat spravni urad (a prip. nasledne spravni soud)?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Koukám na tu schválenou novelu exekucí - https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=545 - a je tam zajímavý generální pardon na příslušenství dlužné "veřejnoprávním oprávněným":

    "Po zaplacení jistiny vymáhané v exekučním řízení a nákladů exekuce ve výši 750 Kč zvýšených o daň z přidané hodnoty, je-li exekutor plátcem daně z přidané hodnoty, vydá exekutor rozhodnutí, jímž povinného, který je fyzickou osobou, osvobodí od placení veškerých dalších vymáhaných pohledávek přesahujících zaplacenou jistinu v exekučním řízení v rozsahu, v němž nebyly dosud uspokojeny... Vymáhané příslušenství pohledávky, od jehož placení je dlužník osvobozen, zaniká právní mocí usnesení exekutora o osvobození od placení."

    Prý v té novele je i změna priority uspokojování pohledávek (nejprve jistina, následně příslušenství), ale to v tom textu nějak nemůžu najít.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    https://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/21-208.htm zmena zivno zakona


    zejmena tedy "pravnicka dolozka"
    "80. Poskytování služeb pro právnické osoby a svěřenské fondy", a k němu se ve sloupci "Obsahová náplň oboru činnosti" vkládá text, který zní:

    "Jednání za klienta při řízení nebo provozování obchodní korporace, podnikatelského seskupení nebo jiného jim obdobného útvaru. Jednání za klienta při získávání a shromažďování peněžních prostředků nebo jiných penězi ocenitelných hodnot za účelem založení, řízení nebo ovládání obchodní korporace, podnikatelského seskupení nebo jiného jim obdobného útvaru. Jednání za klienta při zakládání nebo správě svěřenského fondu nebo jemu svou strukturou nebo funkcemi podobného zařízení řídícího se právem jiného státu (dále jen "svěřenský fond"). Jednání za klienta při získávání a shromažďování peněžních prostředků nebo jiných penězi ocenitelných hodnot pro svěřenský fond za účelem jeho založení nebo správy. Zakládání právnických osob a s tím spojené služby, včetně zprostředkování sepsání zakládací listiny, společenské smlouvy nebo stanov, správy vkladů a zajištění zápisu do veřejného rejstříku. Zakládání právnických osob za účelem převodu podílů v nich klientovi. Služby spojené se vznikem svěřenského fondu, včetně zajištění zápisu svěřenského fondu do evidence svěřenských fondů, zprostředkování uzavření smlouvy o vyčlenění majetku jeho svěřením do správy svěřenského správce, sepsání takové smlouvy nebo pořízení pro případ smrti, jímž dochází k vyčlenění majetku jeho svěřením do správy svěřenského správce nebo sepsání statutu svěřenského fondu. Dočasné jednání za právnickou osobu související s jejím vznikem, včetně jednání jménem právnické osoby před jejím vznikem. Výkon činnosti správce vkladů. Dočasný výkon funkce svěřenského správce v souvislosti se vznikem svěřenského fondu. Poskytování prostor pro umístění sídla právnické osoby, nejedná-li se o prostory pro umístění skutečného sídla, administrativní služby spojené s umístěním sídla právnické osoby v těchto prostorách, jako je zápis sídla do veřejného rejstříku nebo přebírání pošty. Výkon akcionářských práv pro klienta, který není právnickou osobou, jejíž cenné papíry jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu a která podléhá požadavkům na zveřejnění informací rovnocenným požadavkům práva Evropské unie.

    Obsahem činnosti není činnost notářů, osob oprávněných k výkonu advokacie podle zákona o advokacii, osob zabývajících se obhospodařováním nebo administrací investičního fondu anebo zahraničního investičního fondu, poskytování investičních služeb, poskytování platebních služeb, realitní zprostředkování, pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.".
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER: 94/2021 Sb.

    V kontextu toho, ze se dnes resi testovani zamestnancu, me pobavil "bug" v par. 2/2/d, dle ktereho lze "příkaz testovat zaměstnance a jiné pracovníky na přítomnost onemocnění COVID-19."

    Nejsem si vedom, ze by existoval nejaky test na "pritomnost onemocneni COVID-19". Ty testy totiz zjistuji pritomnost viru, ne onemocneni, ktere ne u kazdeho propukne. Jinymi slovy, kdybych byl zamestnancem, antigenno testovani bych bojkotoval, protoze nema zakonnou oporu :-).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PČR, PS od 2017, schválený text tisku 1158
    https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=8&ct=1158&ct1=0&v=PZ&pn=&pt=
    Pandemický zákon.

    "Líbí" se mi obzvlášť, že se hradí jen skutečná škoda (asi tedy ne ušlý zisk, byť výslovné vylučovací ustanovení v tom zákoně není) a že tam není žádné ustanovení o tom, že by mimořádná opatření byla účinná jen po dobu "pandemické pohotovosti". To, že "pandemickou pohotovost" lze vyhlásit bez jakékoli vazby na pandemii, už je jen bonusem (a to, že přijetí "mimořádných opatření" ani není výslovně podmíněno existencí "pandemické pohotovosti", druhým).

    Doufám, že novelu volebního zákona budou psát lepší legislativci.
    KOLIHA
    KOLIHA --- ---
    KASUMI: to je teda fakt neuvěřitelný
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANYSEK: Přehlasování je samozřejmě taky možné...
    Dal jsi odkaz na hlasování o volných místech, hlasování o pozměňovacím návrhu o dohodách je tady: https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=75315
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Hele a není náhodou judikát, kterej tyhle legislativní přílepky zakazuje? V nouzovém stavu by měl "platit" dvojnásob.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZBYNEK: coz o to, tam by to i mohli vratit... ale jestli to neprehlasuje PSP je zasadnejsi otazkou :/ Viz hlasovani k tomu pozmenovaku z pera Gajduskove. Ale treba jeste poslanci sami couvnou.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Myslíte si, že je reálné, že by to neprošlo senátem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam