• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SNIPERCZEZabbix, nagios a další monitorovací nástroje
    Zabbix - "Zabbix offers advanced monitoring, alerting and visualisation features today which are missing in other monitoring systems, even some of the best commercial ones." Nagios - "Nagios is a powerful IT management system that enables organizations to identify and resolve IT infrastructure problems before they affect critical business processes."
    rozbalit záhlaví
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    LOG53: V aktualni verzi umi zabbix primo monitorovat VMWare stroje a hypervizory a tahat si z nich data, cili koukni na to jestli je to co chces (ja vmware nepouzivam takze netusim jak to poradne funguje) https://www.zabbix.com/documentation/2.2/manual/vm_monitoring
    HIDARI_LUPO
    HIDARI_LUPO --- ---
    LOG53: a co Veeam One?
    DRON
    DRON --- ---
    LOG53: pokud vim, tak od verze 2.2 ma zabbix primo v sobe modul, umoznujici vytahovat z vmware interni ukazatele. bohuzel nemam s tim osobni zkusenost, ale muzu se poptat kolegu. podle me to je hlavne namirene na discovery virtualu na tom bezicich. skoro urcite ale zabbix bude resit jen ty data, co si sam zmonitoruje. prace na obdobne funkcionalite pro ovirt/rhev ted trosku usnuly, nenudite se nekdo? ;-)
    LOG53
    LOG53 --- ---
    Zdravím, borci! Chci se zeptat, jestli umí Zabbix mimo svůj discovery i jen vizualizovat data už dostupná ve vSphere? Mám před sebou task zcentralizovat monitoring firemních serverů/CDN a jsem v tomto úplným nováčkem. Případně tip na elegantní řešení near-realtime vizualizace higl level statů ESXi (zase přednostně z již dostupných dat, i když nevím, zda nebo jako velká režie navíc je jejich duplicitní opatřování) s možností proklikat se k dalším detailům, zohlednění vazeb pro snadnější RCA apod.? Moc dekuji a prosím o shovávavost se zřejmě neumětelsky položeným dotazem.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    tak nakonec na to pujde zneuzit iftop s par parametrama, grep a sed
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ip/ebtables a countery tam? jasne, neco za neco, nejakou rezii to prida... ale na 20Mbit to asi bude zanedbatelny..
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SNIPERCZE: to co chceš vůbec není triviální. bude se muset počítat každý paket.
    taky můžeš zkusit zachytit provoz tcpdump a udělat si rozbor potom.
    většinou se tohle řeší na switch
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Jinak zatim to vypada ze vezmu zdrojaky iftopu a upravim si ho na toolu co potrebuju.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    DRON: switch nemam pod kontrolou, navic ne vsechno jde pres switch (jsou to virtualy a spousta z nich je na stejnym hostu). Jediny co me napada je tahat to z virtualizace plus netstat plus asi jeste neco dalsiho. Ale nejak to jit musi, preci tohle je docela beznej pozadavek, ne?
    DRON
    DRON --- ---
    SNIPERCZE: otazka je, jestli bys tyhle data nezjistil jinde snadneji. co treba nejaka statistika nad flow zaznamama ze switche?
    DRON
    DRON --- ---
    SNIPERCZE: aha, tak to je opravdu vyzva. takze neco podobneho jako dela iftop, ale zajimaji te jen definovane ipadresy... nenapada me nastroj, ktery by tyhle data vratil tak, aby je slo poslat do zabbixu. urcite by to ale slo s vetsim usilim napsat.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    SNIPERCZE: Prakticky me zajima kolik z tech 20Mbps je rezie technologie (replikace apod.) a kolik realny uzitecny data
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    DRON: toky celkove za sitovky zvladam. Me jde o situaci Stroj A ma jenom eth0 a po nem komunikuje se siti. Na eth0 celkove tece odchoziho provozu 20Mbps. Ukaz mi kolik z tech 20Mbps tece na stroj B, kolik na stroj C, kolik na stroj D a kolik na stroj E (a idealne kolik na ostatni stroje, ale to je comuted item v pohode). Abych mohl udelat mapu, kde budu mit jednotlivy svoje stroje a u kazdyho cary jak komunikuje s ostatnima v clusteru.
    DRON
    DRON --- ---
    SNIPERCZE: no pouzivam template s prototypy itemu k sitovkam a autodiscovery vsech sitovek. automaticky to osaha hosta a vytvori itemy podle poctu (a hlavne nazvu) sitovek. itemy k trafficu tam samozrejme mam. pak je potreba naklikat mapu. to v zabbixu imho jeste neni moc sikovne. kdyby jednou udelali treba svg mapy...
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Nenapada vas jak v zabbixu monitorovat sitovy toky mezi jednotlivymi stroji? Mam v zabbixu 50 stroju a potreboval bych mit mapu, kde bych videl propoje jak tecou data (coz si jsem schopnen udelat) a hlavne cislo kolik kbit/Mbit/Gbit mi tam tece. Umim ukazat kolik dat tece na a ze stroje celkove, ale ne rozpadle. Dik
    DRON
    DRON --- ---
    SNIPERCZE: tyyyjo! tak to se mi dost libi
    DRON
    DRON --- ---
    SAMGARR: souhlas. je videt, ze se snazi, zacina to byt trosku uzivatelsky prijemnejsi, ale furt to je obcas klikaci peklo. me docela chybi nejaky udrzovany repozitar sablon. jinak teda panbu zaplat za discovery a prototypy...
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    SNIPERCZE: Vitana zmena, nicmene by se na ten web interface meli trochu zamerit, je to peklo.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    DRON: v okne latest data u kazdyho itemu je zaskrtavatko a dole pod itemama je tlacitko vygenerovat graf s moznosti vyberu normalniho a stacked.
    DRON
    DRON --- ---
    SNIPERCZE: tyjo, nevsim. dik za tip
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Mozna uz jste si toho vsimli sami, ale v Zabbixu 2.4 lze do jednoho grafu promitnout vic hodnot z tabulky latest data. Moc uzitecne pokud chcete porovnat treba cpu load na vic serverech najednou.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    Nasazoval nekdo jako app monitoring Dynatrace ? mame asi 500 licenci tak jak to jako uchopit abych vedel cemu kdyztak vyhnout ?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak bohužel je to v DMZ korporátu a tak získaní prostoru pro Linux virtual machine bude práce na měsíce.
    Jinak by malý virtuál byl samozřejmé řešení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam