Zacinam ted zkoumat moznosti Zabbixu (ted mam monitoring v Pandore, velmi zakladni), procitam spoustu dokumentace a how to, ale rad bych nejake info, cemu se vyhnout, nebo naopak, jak to udelat od nekoho, kdo ho v praxi nasazoval, konfiguroval a pouziva ho. Idealne v prostredi, kde se tim nesleduji sitove prvky, ale web servery, DB servery, mail servery. Je to nekolik desitek stroju, vsechno na FreeBSD
Takhle na zacatku stojim hlavne pred otazkou, jestli vsude instalovat Zabbix Agenta, nebo servery sledovat pres SNMP?
FreeBSD ma v zakladu bsnmpd, ktery toho moc neumi, jen nejake zakladni info o systemu, sitovem provozu a da se tam zapnout HOSTRES modul. Coz mi ale porad neresi treba sledovani Disk IOPS, provoz databaze, statistiky z antispamu, nebo monitoring ZFS (obsazenost, fragmentace), SMART status disku atp. Takze bych asi stejne vsude musel instalovat Net-SNMP.
Dokazal by mi teda nekdo nejak shrnout pro a proti pouziti Zabbix Agenta vs SNMP?
A jak do toho pak jeste naroubovat ty veci, co jsem schopen zjistit nejakym prikazem / shellscriptem, ale jak je pak cpat skrz SNMP?