• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    O legendách, pověstech a mýtech minulosti, ze všech koutů světa. Od Hercula po Sun Wu Kunga. Od Draků po Čachtickou paní.
    Nikoliv UL!

    - Legendy o stvoření světa
    - Mýtičtí tvorové
    - Bájní hrdinové

    Slyšeli jste střípek nějaké legendy, a chcete ji znát celou?
    Znáte nějaký pěkný mýtus, který Vás oslovil, a chcete se o něj podělit?
    Zajímá Vás, kdo byl Belerofontes, Tyr, nebo Hannibal?
    rozbalit záhlaví
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Král Yao pověřil lorda Guna, aby držel pod kontrolou masivní záplavy u Žluté řeky. Jenže lord Gun, který odvozoval svůj původ přímo od legendárního Žlutého Císaře, přes veškerou svou snahu neuspěl. Následník trůnu, král Shun, jej za to dal popravit a jeho mrtvé tělo vystavit. Tělo lorda Guna však nepodlehlo rozkladu, a tehdy jej král nařídil rozříznout. Z břicha mrtvého vzešel jeho syn, Yu. I mladý Yu byl králem určen ke krocení povodní. Na rozdíl od svého otce však Yu požádal o pomoc samotného Yinglonga, okřídleného dešťového draka, a ten pro něj svým ocasem vytvořil odvodňovací kanály, které udržely záplavy pod kontrolou a rozdělily Čínu na devět provincií. Výkon mladého Yu udělal na krále Shuna velký dojem, tak velký, že svůj trůn podstoupil právě Yuovi, kterému dal přednost před vlastním synem. Yu se stal zakladatelem dynastie Xia a získal přízvisko „Veliký“.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Vzhledem k nedostatku času bude dnešní hádanka možná příliš jednoduchá, předem se omlouvám :)

    Podle legendy pověřil vládce země jiného muže, údajně potomka slavného panovníka, kontrolováním masivních záplav. Jenže pověřený muž selhal a následovník vládce jej nechal popravit a tělo vystavit. Avšak tělo popraveného se nerozkládalo a po jeho rozříznutí přišel na svět jeho potomek. I ten byl pověřen bojem se záplavou. A podle legend uspěl tam, kde jeho otec selhal, když s pomocí velmi mocné bytosti dokázal vybudovat síť kanálů, které zabránily povodním a záplavám. Zároveň tyto kanály rozdělily zemi na provincie.

    Existuje i historická verze této legendy, která se obejde bez partenogeneze při zrodu muže, který zkrotil vodu, a také samotné zvládnutí potop přičítá pokračování v práci jeho otce, pilnému studiu a dlouhým (třinácti) letům těžké dřiny.

    Podle obou verzí byl vládce země natolik ohromen prací, kterou jeho poddaný vykonal, že postoupil trůn jemu a dal mu přednost před vlastním synem. A tak se muž, který zkrotil povodně, stal zakladatelem vlastní dynastie.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KADZE: Joo.

    Japonská monstra, za dne k nerozeznání od obyčejných lidí. V noci uloží svá těla na bezpečné místo, jejich hlavy se oddělí a odletí na lov. Proto jsou v noci - během lovu - zranitelní. Hlava nemá končetiny a její nejsilnější zbraní je strach, který vyvolá, často i pomocí křiku. Potom se přiblíží a kouše. Navíc se hlava musí do svítání spojit s tělem. Pokud se jakkoliv podaří (nehybné a bezmocné) tělo ukrýt nebo dokonce zničit, ale stačí i zavří hlavu, aby se k němu nedostala (například do sudu), upír zemře. Jediným poznávacím znamením bývá rýha, červená linka nebo řada mystických symbolů v místě, kde se hlava odděluje od těla (není tomu ale vždy tak) - to se však dá zakrýt šperky, šály, šátky nebo jiným oblečením.
    Nejedná se o jediný případ létajících hlav napadajících lidi. Obdobné (a občas zaměňované) monstrum, je rokuro-kubi, kterému se však hlava neodděluje od těla, ale protahuje se jim krk (do opravdu neuvěřitelných délek, žirafa by záviděla). Malajsie zase zná upíra zvaného penanggalan, kdy s sebou ovšem poletující hlava bere i vnitřnosti (brrr). Penanggalan (vždy ženská hlava) není klasický nemrtvý, ale člověk zneužívající černou magii (nabo jiné nadpřirozené prostředky, jako třeba dohodu s démony).
    KADZE
    KADZE --- ---
    FOSSY: Nukekubi
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    v popkultuře jsou harfie...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    DAPHNEE: Ne úplně. Banshee zvěstovala křikem smrt, ale sama nebývala její příčinou. Tady šlo vyloženě o zastrašovací efekt (když se na tebe někdo řítí s řevem, aby tě přimrazil na místě).
    SYLVAEN: Se trochu divím, protože tyhle potvory se tu a tam vyskytují i v popkultuře (ne moc, ale přeci).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Tak se přiznám že jsem sáhl po různých zdrojích, ale zatím jsem nenarazil na nic co by odpovídalo.
    DAPHNEE
    DAPHNEE --- ---
    jako bánší?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: K té Lamii... Jeko jedinec (tedy prokletá lybijská královna, pokud mě paměť neklame), ale také jsem někde četl, že založila celý druh (respektive její příklad zlákal pár dalších).

    Jinak nápověda číslo jedna: opravdu jsme mimo Evropu.
    Nápověda číslo dvě: Popisovaný netvor při útoku křikem zvyšoval paniku a strach oběti, aby si lov usnadnil :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    No, podle popisu by to mohlo být něco jako mora - tedy duše, která opouští své tělo a ta pak škodí. Jenže mora to být nemůže, protože ta saje krev a se zranitelností je to u ní také malinko jiné.
    Fext to také nebude - to je něco dosti jiného.
    Z krevsajících potvor mne napadá ještě Lamie, ale na tu mi to také nesedí (navíc to není úplně druh, jako spíš jedinec) a je otázka, co "bruxy", což jsou ale čarodějnice.
    Jestli je to něco mimo Evropu, jsem ztracen.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    CHARLEZ: Psal jsem, že se jedná o druh upíra (jeden konkrétní). Myslím, že Dracula byl v noci naopak nejnebezpečnější a opět si moc nedovedu představit snahu schovat mu tělo. :)
    CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    FOSSY: podle definice kterou mam spojenou se Stokerovym Draculou je to Vampir, ale moc tomu neverim
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    DAPHNEE: Ghoulové podle legend požírají povětšinou mrtvoly, tedy neloví (živé lidi napadají jen výjimečně), hlavní složkou potravy je maso, bez ohledu na denní dobu jsou pěkně hnusní a s člověkem nezaměnitelní, stejně tak je nezabije schování těla a denní doba nemá vliv na jejich zranitelnost. Alespoň ghoulové podle blízkovýchodních a středovýchodných legend. Poddruh ghoulů Picacu, z legend Srí Lanky, na bojištích pije krev raněných, dá se zaměnit s živým (i když špinavým a/nebo nemocným člověkem) a ukousne si i kousek masa - potud vše sedí. Ale opět jeho zranitelnost nesouvisí s denní dobou, a jeho vyhledávání obětí se moc nedá zvát lovem.
    Takže bohužel, ghoulové to nejsou.
    DAPHNEE
    DAPHNEE --- ---
    FOSSY: danovi kontrolori?
    jinak si tipnu.. ghulove maji myslim tohle v oblibe
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Tak nejede tu žádná soutěž, otazník byl u spousty odpovědí, stejně jako odpověd popisem a ne jménem :) I když je fakt, že to pak může mást, o tom žádná...

    A další otázka, myslím, že některé pobaví:
    Jedná se bytosti, které si živí lidským masem a krví (krví především), tedy jistý druh upíra. Nejzranitelnější jsou paradoxně přes noc, když loví. Přes den je jen velmi obtížné rozeznat je od lidí. A jedním ze způsobů jejich likvidyce je schovat jim tělo :)
    jsem zvědyvý, jak se tím poperete :)))
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Chrrrrrm... požádal bych aby se odpovědi dávaly pokud možno jednoznačně.. Přiznám se že jsem příspěvky jen tak přelétl, ale otazník na konci věty poněkud zpochybnil pravděpodobnost že by se mohlo jednat o odpověď. :)

    Ale budiž, Trpaslík si připisuje bod :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Pravdu díš, leč drobátko s bohatýrem po funuse :) GORGLIN byl rychlý jako střela kalená...
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Bohatýr tak chrabrý menůže nikdo jiný býti než sluníčko Rusi naší, skřivánek náš, Ilja Muromec.

    A ty se ptáš jestli ho znám...?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Ne. Add 1 už tu byl jako hádanka, add 2 pokud mě pamět neklame, tak snad nevstupoval do služby místního vládce a add 3 myslím, že měl sílu od samotného počátku.
    GORGLIN: Mno, vlastně tenhle borec tady taky už byl, jen ne jako hádanka :))) FOSSY:
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    FJERTIL:
    To by bylo trapný, ten už byl.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    FOSSY:
    Je to tentak silej, že ho země nechtěla nosit? (Ruské mýty)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam