• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    O legendách, pověstech a mýtech minulosti, ze všech koutů světa. Od Hercula po Sun Wu Kunga. Od Draků po Čachtickou paní.
    Nikoliv UL!

    - Legendy o stvoření světa
    - Mýtičtí tvorové
    - Bájní hrdinové

    Slyšeli jste střípek nějaké legendy, a chcete ji znát celou?
    Znáte nějaký pěkný mýtus, který Vás oslovil, a chcete se o něj podělit?
    Zajímá Vás, kdo byl Belerofontes, Tyr, nebo Hannibal?
    rozbalit záhlaví
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MORKANT: Bať bať. (Kamarád neustále říká Homík a Šerymír.)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FOSSY: teď mě to trklo, děti to včera poslouchaly... Šemík a Horymír
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY:
    ...mezi rolníky a horníky...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak R+R byli rychlí, zkusím ještě jednu pověst:

    V zemi došlo k rozkolu mezi domácími a novousedlíky, mezi tradicí a pokrokem. Jeden ze zastánců tradice, byť se jen pomstil za spáchaný zločin, byl souzen a k smrti odsouzen. Když nadešel čas jeho posledního přání, nevěrnější z jeho přátel pomohl mu k útěku činem nevídané odvahy, byť sám životem zaplatil. Oba ovšem žijí v pověstech dál.

    Tož uvidíme :)))
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Samozřejmě :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Romulus a Remus - legenda o založení Říma.
    Chůvou byla pochopitelně vlčice.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Jedna stará pověs vypráví příběh dvou bratrů. Společně již jako novorozenci, děti zakázaného svazku, čelili smrtelnému nebezpečí. Vyrůstali s velmi neobvyklou chůvou. V dospělosti pomstili bezpráví, ke kterému se jejich příbuzný dopustil na jiných jejich příbuzných. Nakonec, když si splnili největší touhu, jeden z nich zabil druhého.

    Kdo byli ti bratři a proč jsou tak slavní, že snad každý zná jejich jména?

    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: http://beskydy.org/povesti/sirotek-z-radhoste/ (ale čitelné je to tedy s velkým sebezapřením)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Ohledně Radoště se Wiki vyjadřuje takto:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Radho%C5%A1%C5%A5
    "...Podle pověstí měl na Radhošti od pradávna sídlo slovanský bůh Radegast - Bůh slunce, války a vítězství. Jeho podoba, jak ji ztvárňuje socha od Albína Poláška, nepůsobí zrovna mile a rozhněvat si ho by asi pro člověka nemuselo být příznivé. Přesto anebo právě proto Radegasta generace lidí milovaly i zatracovaly. Naši předkové k němu měli úctu. Zdaleka za ním přicházeli, aby mu přinesli dary - dobytek, část úrody, zvěř, kterou ulovili. Koncem jara pak na Radhošti staří Slované slavili letní slunovrat. O nocích se rozzářily vatry, lidé tančili a zpívali. Pohanské zvyky přetrvaly i do dob křesťanských a nezabránila tomu ani pověst, že modlu Radegasta prý strhli Cyril s Metodějem, kteří na místo postavili kříž. Další povídání o Radegastově modle vypráví o tom, že byla uložena v jakémsi podzemním radhošťském chrámu. Zní to sice jako nějaká pohádka, ale je nutné vzít v úvahu, že na nedalekých Pustevnách je dnes už téměř nepřístupná soustava tzv. pseudokrasových puklin. V minulosti vedly do podzemí tři vchody a je pravděpodobné, že v průběhu 18. století se dalo projít z Pusteven na Radhošť v podzemí. Vztahuje se k tomu i jedna z pověstí o Sirotku z Radhoště.

    V dnešní době se v létě pravidelně konají poutě na Radhošti, kterých se vždy účastní několik tisíc poutníků..."

    Jinak jsem na několika místech narazil na to, že Radegast bylo místo, svatyně, město (?) kde byl Svarožič uctíván, a něměcký historik zaměnil jméno boha a místa. Po něm to údajně převzali další, takže Radegast vlastně nikdy neexistoval jako bůh, ale jen jako chybné pojmenování Svarožiče... Prostě bordel :)))

    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Ha, a jsem zase chytřejší... Jsem si tak říkal podle popisku, že to bude něco slovanského i ten Radegast by mi k tomu seděl, ale ten fígl se Svarožičem mne neťuknul.
    Ostatně někde jsem četl, že na Radhošti nikdy žádná svatyně (tedy staroslovanská) nestávala... Jen si nevzpomenu kde.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Rozhodně :)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Je, podle interpretace.. ale Vishnu, jak jsi poznamenal, má mnoho jmen.. a samotný Surya je něco jako "všichni bohové v jednom"..

    Wikipedia o heslu Surya: [...] His other names include Vishnu, Vivasvān (Sanskrit root: Vivasvat, विवस्वत्) Ravi (lit. "the Fire Bird"[2]), Aditya (lit. the son of Aditi),[4] Pusha (the best Purifier), Divakar (the maker of the day), Savita (the vivifier), Arka अर्क (the ray), Mitra (friend),[4] Bhanu (light) (Kannada: ಭಾನು), Bhaskar (maker of Light), and Grahapati (the Lord of Grahas). [...]

    Každopádně zajímavý chlapík.. ale nesprávná odpověď :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Myslím, že by se dalo diskutovat, jestli je brát jako samostatné entity, nebo aspekty jednoho. U bohů, kteří různě procházejí védami, je to (IMO) vždycky takové nejednoznačné.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    GORGLIN: Svarožič, známější u nás jako Radegast. Tak tak.
    3koda, jsem si říkal, jak potěším něčím ryze slovanským.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Svarožic
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Jen upřesním, Vishnu má mnoho aspektů, z nichž jedním je i Mithra i Surya. Nikde nebylo napsáno že kromě jmenovaných atributů nemůže toto božstvo mít i další pole působnosti, pročež se to nevylučovalo. Pravda, ani jeden z nich není bohem války.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Dobrá, dám první a poslední (protože velikou) nápovědu:

    Jeho popis říká, že má v jedné ruce kopí, v druhé štít se .... hlavou, a na helmě labuť s rozepjatými křídly. Ovšem nejznámější zobrazení - socha - bere v potaz spíše jeho aspekt boha hojnosti, a tudíž je zobrazován ne se zbraněmi, ale s rohem.
    A jeho jméno, vzniklé nejspíš záměnou jména svatyně (posvátného místa) za jméno samotného boha, je u nás známější, nežli jméno správné.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    CHARLEZ: Přešel jsi na vylučovací metodu? :)
    Jinak jen opravím: Helios a Apollón nejsou jeden a tentýž. Apollón byl sice bohem slunce, ale také bohem umění, vůdcem devíti múz, patronem umění věštěckého a tak podobně, a výborným lučištníkem (a samozřejmě hudebníkem a pěvcem). Hélios byl přímo vozatajem slunečního vozu, spíše sluncem, než bohem slunce.
    CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    FOSSY: Apolon/Helios je sice bohem slunce, ale ze by byl bohem valky to docela pochybuju, a s konema si spojuju akorat jeho slunecni vuz
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Ani jeden ale neodpovídá zadání. Mithra nemá nic společného s válkou, zato má patronát věcí, které v hádance uvedeny nejsou. A Višna nemá jen dvě jména, ale mnoho jmen. Surya je slunce jako takové, s aspekty tomu odpovídajícími - vitalita, respekt, moc...
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Uhmm.. Mithra? Nebo Suriya nebo Vishnu, vyber si které z jeho jmen chceš slyšet.. ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam