• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    O legendách, pověstech a mýtech minulosti, ze všech koutů světa. Od Hercula po Sun Wu Kunga. Od Draků po Čachtickou paní.
    Nikoliv UL!

    - Legendy o stvoření světa
    - Mýtičtí tvorové
    - Bájní hrdinové

    Slyšeli jste střípek nějaké legendy, a chcete ji znát celou?
    Znáte nějaký pěkný mýtus, který Vás oslovil, a chcete se o něj podělit?
    Zajímá Vás, kdo byl Belerofontes, Tyr, nebo Hannibal?
    rozbalit záhlaví
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    FOSSY: Napadá mě Radyně, ale Radouš měl prý uši oslí, tedy alespoň tak se to u nás na Plzeňsku traduje. Komnata s pokladem a černý pes ale sedí.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ELVOTHIEN: Tak tak. Syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského Václav, biřmovaný jménem Karel francouzským biskupem, první český a čtvrtý německý král toho jména :)))


    Tak ještě jedna lokální, odvozená od krále a císaře Karla:

    Karel budoval po zemích koruny české mnoho hradů, a s oblibou jim dával své jméno (Karlštejn, Karlsberg,...). Jeden z těchto hradů byl velmi záhy přejmenován podle starého rytíře, který prý neměl lidské uši. Podle pověsti jeho uši vypdaly jako netopýří křídla. Rytíř z toho byl velmi nešťastný. Přál si, aby alespoň jeho potomci byli ušetřeni takové potupy, ale každé jeho dítě se narodilo se stejným defektem. Proto rytíř všechny své děti hned zabíjel. Nakonec, díky svým činům, nenašel ani po smrti klid, a na hradě, který byl podle něj přejmenován, prý dodnes straší. V podzemí hradu je pak podle pověsti obroská komnata se zlatým a stříbrným pokladem, který střeží veliký černý pes... Který hrad to je?
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    KID_MCHUTT: Asi jsem objevila tak 4-5,jinak se bojím, děkuji pěkně! V noci nepůjdu ani na záchod!
    FIN
    FIN --- ---
    KID_MCHUTT: surový horor s malou holčičkou a blíže neurčitelným počtem ohyzdných babizen, čarodějnic a úchylných ženštin nejasného psychického profilu?
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    taky mám otázku :) dokážete identifikovat všechny pohádky na fotkách? http://www.yanagimiwa.net/fairy/index.html
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    FOSSY: Karel IV.?
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Tak to jsem sám zvědavý. Pohříchu mi tato část českého bájesloví unikla.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Takže hádanka tentokrát z domácí mytologické kuchyně:
    Kněžna Libuše kdysi svěřila vodám Vltavy zlatou kolébku pro pravého vládce zemí koruny České. Kolébka se podle pověstí vynořila, když královna z rodu Libuše porodila syna - ten pak spal v kolébce, která s ním rostla, až z ní blo zlaté lože. A tímto českým králem byl kdo?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY, MYS_USATA:

    Možná ještě zajímavější hypotézu představil ve své knize "Otazníky nad hroby" český autor a záhadolog Ludvík Souček. Podařilo se mu vysledovat onoho záhadného muže do vězení ve kterých byl předtím držen - jednalo se o různé hrady a pevnosti po celé Francii. Zajímavé bylo že střežením jediného člověka byl pověřen velice schopný a spolehlivý žalářník který by za jiných okolností mohl udělat skvělou kariéru namísto toho aby se vláčel s jediným chovancem po venkově. Souček pak prošel záznamy které si dotyčný žalářník vedl. Podle jím prostudovaných pramenů se v jisté chvíli zdraví "králova vězně", jak byl v záznamech označován, v jistou chvíli rapidně změnilo prakticky ze dne na den.

    Před onou změnou byl vězeň výkvětem různých běžných nemocí, ale i některých méně obvyklých, které by se daly označit spíše jako následek dobrodružného života plného různých adrenalinových situací, dalekého cestování, a tak podobně.

    Souček píše že sledoval záznamy hlouběji do minulosti, až narazil na podivuhodnou situaci. Do vězení které spravoval pozdější králův žalářník, přibyl pod nejvyšším utajením jistý dobrodruh. Brzy poté byli ostatní vězni převezeni do jiných věznic a na místě zůstal pouze jediný. Jaké plýtvání, řeklo by se. Ale co když...?

    Vrátím se teď k oné pozoruhodné změně zdravotního stavu. Zvláštní shodou okolností se stalo že královo zdraví se zhruba ve stejné době také rapidně zhoršilo. Začal trpět nadýmáním, bolestmi zubů, kdoví jestli dokonce ne příušnicemi a horečkou omladnic. Ale veškeré lékařské zákroky (rozuměj: kuchání velkým nožem a místo anestézie odvar z makovic) snášel až hrdinsky. Kvůli jisté nepříjemné záležitosti se podrobil například operaci konečníku (v té době extrémně bolestivé věci), a jeho lékař si do svého deníku ve kterém pečlivě sledoval královo zdraví obdivně zapsal že král Ludvík byl tak statečný a hrdinný jak by to on (lékař) nikdy nečekal. "Zcela jiný člověk", zapsal si.

    A... co když nevědomky trefil hřebíček na hlavičku? Zdraví vězňovo se zlepšilo, nevykazoval žádnou ze svých předchozích nemocí. Zklidnil se a namísto zábavy v podobě šermířských soubojů si poklidně četl. Zato králo zdraví šlo od desíti k pěti, ale král - skleníkové dítě - to nesl až neskutečně stoicky.

    Teorie kterou Souček předkládá je skutečně velmi zajímavá a dává podnět k zamyšlení, kdo že to vlastně na francouzském trůnu skutečně seděl. Ale jako všechno kolem muže se železnou maskou, ani tohle se už nejspíš nikdy nepodaří prokázat.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Takže obludy se neujaly. Charybda třikrát denně nasála polovinu oceánu, až bylo vidět jeho dno, a pak celé ty spousta vody zase vyvrhla. Při tom polykala a drtila i lodě neopatrných mořeplavců. Skylla strhávala námořníky z palub lodí, které pluly příliš blízko, a krmila se jimi - měla na to šest řádně zubatých tlam na šesti hlavách.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MYS_USATA: Podle všeho našli revolucionáři po dobytí Bastily záznamy o osobě, která tam byla uvězněna se železnou maskou na hlavě. Nikdy se nepodařilo odhalit totožnost tohoto vězně.
    O největší popularitu této legendy se postaral Alexandre Dumas. Přiřkl vězni totožnost dvojčete krále Ludvíka XIV. a celý motiv zapracoval do poslední části příběhů tří (čtyř) mušketýrů.
    Údajně byl Železná maska jedenáct let vězněn na ostrově Sainte-Marguerite nedaleko Cannes, poté převezen do Bastily, kde zemřel roku 1703. Pohřben je prý v Paříži pod jménem Marchioly.
    Ovšem s největší pravděpodobností je příběh tajemného vězně, muže se železnou maskou, jen výplodem fantazie slavného spisovatele (Dumas). Celkem prokazatelně neměla Anna Rakouská dvojčata, ale dva syny s odstupem několika let (Ludvíka a Filipa). Je možné, že „duchovní otec“ železné masky vycházel z historek o krutém osudu některého z vězňů nechvalně proslulé Bastily. Je možné, že skutečně tento krutý osud (nebo jemu podobný) potkal nějakého chudáka, jehož totožnost musela být po uvěznění dokonale utajena. Ale je vcelku jisté, že se nejednalo o dvojče francouzského krále (i když na rovinu: Dumas umí, a splétá historii se smyšleným velmi, velmi dovedně – dost na to, aby vzbudil nejednu pochybnost).
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    Ahoj, jsem tu ode dneska, filtr mlci, tak by me zajimalo neco o muzi se zeleznou maskou.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Ale inspirace k rychlému testu:
    Skylla a Charybda byly dvě mořské obludy sídlící naproti sobě. Jedna škodila třikrát denně ve velkém, druhá měla škodila v menším měřítku (šest žravých hlav) pořád. Která je která?
    REINITA
    REINITA --- ---
    FOSSY: :D
    i když... slovo "skilly" se taky používá dodnes :o)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    REINITA: Tak to už závání s All Stars (All Monsters?) teamem :)
    REINITA
    REINITA --- ---
    FOSSY: ono se tam začala vynořovat i Skylla a Charybda, ale rychle jsem je zase potopila ;)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    REINITA: Tomu naprosto rozumím. :)
    A pak vznikají divné kombinace, jako Héraklés zabíjející na Pegasovi Hydru :)
    REINITA
    REINITA --- ---
    FOSSY: já vím, proč se mi Heralkes a Bellerofontes pletou - oba zabili příšery a oba šli na Amazonky :D

    popravdě, v téhle hádance jsem se primárně chytila právě toho, že název příšery je užíván přeneseně dodnes ;) a pak jsem začala tápat v temnotách své sklerotické mysli ;)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    REINITA: OK, sice to není úplné...

    Hydra je jednou z mnoha epizod Héralkova života, ve kterém bylo snad vše, kromě Pegasa. Naopak Belerofontés má všeho všudy snad jen tři "zásluhy" - je vnuk Sisifa, zabil Chiméru ze hřbetu Pegasa, a pak, později, při pokusu doletět na Olymp, z hřbetu Pegasa spadl. Boj s Chimérou je pro oba (tedy Chiméru i Belerofonta) nejvýznamnějším momentem, v jiných souvislostech se o nich opravdu skoro nemluví.

    I když pravda, i Hydra je v přeneseném smyslu používána dodnes... :)
    ELVOTHIEN
    ELVOTHIEN --- ---
    REINITA: Bellerofontes. Což by měl být ten pán :)

    REINITA
    REINITA --- ---
    FOSSY: tak hydru zabil Herakles v rámci jedné ze zkoušek (a nějak celkem zblízka, když jí utínal hlavy :o)) a chiméru sejmul ten... no... Bellocosi (nekamenovat :)), ale ten pokud vím taky figuroval v dalších legendách (třeba v té, jak se ve své pýše pokusil vzlétnout na Olymp na Pegasovi a následně byl sesmažen).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam