• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    O legendách, pověstech a mýtech minulosti, ze všech koutů světa. Od Hercula po Sun Wu Kunga. Od Draků po Čachtickou paní.
    Nikoliv UL!

    - Legendy o stvoření světa
    - Mýtičtí tvorové
    - Bájní hrdinové

    Slyšeli jste střípek nějaké legendy, a chcete ji znát celou?
    Znáte nějaký pěkný mýtus, který Vás oslovil, a chcete se o něj podělit?
    Zajímá Vás, kdo byl Belerofontes, Tyr, nebo Hannibal?
    rozbalit záhlaví
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Tak většinově :) Nejrozšířenější verze (tedy asi podle Edy) by se dala brát za bernou minci :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Tedy otázka "co přesně dělal krmič vlka" se mi, vzhledem k několika zajímavým změnám v rodině asi během stěhování národů, vůbec jednoduchá nezdá. (Zatímco oficiální dohled nad sněmy a duely zůstává tak nějak konstantní, do válečnictví se mu dost motají jiní. A vlastně i do řádu světa jako takového. O tom, kdo že to vlastně měl tři vnuky\syny ani nemluvě.) Tak zajímavý námět na článek. ;) On i ten nejlepší ze psů se někomu občas zdá divný a přemítá se, jestli to původně nemohl být jeden a ten samý vlk... ;)

    (A už dlouho jsem neslyšel frázi rozdat si to s někým v tomto kontextu, což se rozhodně nemělo spojit s mou přebujelou představivostí!)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak, čas na hádanku. Snad bude zase jednou jednoduchá :)

    Chlapík měl původně nejvyšší možné postavení, ale postupem doby ho nahradil jiný, a chlapík byl od té doby považovaný za jeho syna. Rozhodně to není nejprofláknutější z velké rodiny, do které patřil, na druhou stranu má nejspíš třetí místo (hned za svým otcem a bratrem). Dá se říct, že tenhle chlapík byl jednoznačně klaďák: oplýval statečností, čestností a smyslem pro spravedlnost, řád a pořádek. Kvůli své odvaze a cti taky přišel o ruku. Ve své poslední bitvě se utkal z jedním z nejstrašnějších nepřátel své rodiny (schodou okolností také asi třetí neprofláknutější ze záporáků), a zabili se navzájem.

    A aby to nebyla taková pohodička, chtěl bych slyšet víc podrobností:
    1. Kdo byl tenthle statečný chlapík?
    2. Co přesně dělal?
    3. Jak přišel o ruku?
    4. A s kým že si to nakonec v poslední bitvě rozdal?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Korejský civilizační mýtus se mi totiž zdá rozkošně podivný. (A vidlácký. A prostě mám rád stopy po uctvání medvědů. ;) Pastoureaua jsem tu už doporučoval? ;) )

    Začátek je takový běžný: Hwanung, syn nejvyššího nebeského boha Hwanina (toho z horních nebes, který je světu a lidem dost vzdálen) se rozhodne osídlit zemi, k čemuž dostane doprovod 3000 nebešťanů, s nimiž na posvátné hoře Baegdusan (Pektusan) založí město bohů a započne tak božskou vládu nad zemí a lidmi. Zbývá jen, aby se obtěžoval sám, nebo zplodil nějakého kulturního hrdinu, který pozdvihne lidi ze zvířecího stavu k civilisovanosti.
    A v tu chvíli přichází na scénu tygřice a medvědice, které se modlí k Hwanungovi, aby se staly lidmi. Dostanou od něj hrst česneku a svazek černobýlu coby magickou dietu s pokynem, aby se s tím na sto dní zavřely v posvátné jeskyni. Tygřice to nevydrži, ale medvědice celou dobu poctivě žužlá čersnek a pelyněk, až z ní opadají chlupy a stane se člověkem. Tedy medvědí ženou jménem Ungneyo.
    Ungneyo však trápila samota (nevím, zda proto, že na posvátné hoře nežili lidé, nebo zda se mezi ně ostýchala - nebo zda by si ji žádný člověk nevzal). A tak dlouho se modlila k Hwanungovi, až ji pojal za manželku a splodil s ní syna Danguna (Tanguna).
    Dangun se stal prvním králem lidí, založil království Čóson (Starý Čóson, Gojoseon), vystavěl hlavní město, dal lidem řád, spravedlnost, organizaci (byrokracii, buzeraci...;))
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: Jop. Baltská pohádka "Diamantová sekyra"
    Diamnatová sekera
    http://pohadky-sveta.wz.cz/diamantova_sekera.html
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: Diamantová sekera se ta pohádka jmenuje a je z Bulharska :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Jop, to by mělo být ono.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN:
    FJERTIL:
    To byla taky sekyrka v jezeře, tuším zlatá, stříbrná a diamantová. Ruská pohádka... Zkusím najít :)

    SYLVAEN: No jo, kam na tebe s morálním ponaučením X)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Nicméně ten dřevorubec byl asi taky hloupý, protože měl zlatou sekeru dobře schovat, nožem z ní odloupnout pár kousků, jít si koupit za jeden kousek novou sekeru, za ty ostatní kousky koupit povoz a voly, a najmout další dřevorubce aby pro něj dělali. A tím by položil základy ke kapitalistickému dřevozpracujícímu průmyslu v Japonsku. To bylo to co měl démon na mysli. A protože byl drvoštěp ekonomické drvo, zkřeh a umrz.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FJERTIL: Jojo, to bejvala taková sbírka pověstí ze zemí Sovětského Svazu.. takovej velkej formát, a na tři prsty tlustá.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Podobný příběh jsem tuším slyšel v nějaké ruské pohádce... Minimálně ten test je mi jakýsi povědomý.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Dnes si dovolím jen malý poučný příběh z Japonska.

    Démon a dřevorubec:

    Na podzim se dřevorubec, který žil osaměle uprostřed lesů, chystal na dlouhou a tuhou zimu. Každý den chodil do lesa štípat dříví. Jednoho dne byla už taková zima, že sekyra vyklouzla dřevorubci z prokřehlých prstů. A aby to nebylo málo, spadla přímo do jezera plného ledové vody.
    I začal dřevorubec na břehu lkát a bědovat. Sekyra byla celé jeho jmění a živobytí. Bez ní nemohl připravit dříví na prodej, bez ní nemohl pro sebe nachystat otop na zimu.
    A tu se najednou z hlubin vody vynořil strašlivý démon. Pohlédl pichlavýma očima na plačícího dřevorubce, a otázal se: Co se ti stalo, že tak běduješ?
    Dřevorubec se nejprve hrozně vylekal, když nad sebou viděl démona, ale nakonec sebral odvahu, a pravil roztřeseným hlasem: Sekyra mi spadla do vody. A s ní jsem přišel i o živobytí.
    Démon se zamyslel, a potom se zvého hávu vytáhl sekyru z ryzího zlata. Ukázal ji dřevorubci, a medovým hlasem se tázal: Je to tahle sekyra?
    Dřevorubec zapolykal, jak se mu zlato zablýskalo do očí. Samozřejmě by se mu líbilo mít takové bohatství, ale přeci jen byl poctivý a skromný, a tak, i když žlutý kov sváděl a lákal, popravdě odpověděl: Ne, tahle není moje. Moje byla obyčejná, železná.
    Démon schoval zlatou sekyru do hábitu, a vytáhl z něj obyčejnou, starou železnou sekyru s ohmataným toporem, a zase se ptal: Je to tahle sekyra?
    Dřevorubec okamžite poznal svůj nástroj, potěšeně se rozzářil a rychle vyhrkl: Ano, to je moje stará sekyra!
    Démon se dřevorubce nějakou dobu měřil očima, a nakonec pravil: Jsi poctivý a skromný. Za odměnu ti dám místo tvé sekyru tuhle zlatou.
    Dřevorubec potěšeně poděkoval, vzal si zlatou sekyru a odchvátal s ní domů.

    A jaké z toho plyne poučení?

    Dovolil jsem si použít spoil blok. Poučení z tohoto příběhu není, jak by člověk očekával na první pohled, že skromnost a poctivost dojde odměny.
    Chudák dřevorubec nemohl sekyru prodat ve vesnici, kde prodával dřevo, protože tam nebyl nikdo dost bohatý. A Protože zlato je měkké, nemohl s ní ani sekat dříví, a proto uprostřed dlouhé a tuhé zimy zmrzl sám ve své chatrči se zlatou sekyrou v rukou. Poučení tohoto příběhu naprosto prozaicky praví: Nikdy nevěřte démonům, ani (a zvláště) pokud vám dávají dary!

    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: OK, odpověď zní Mantichora :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Na Evropu jsme se nikdy neomezovali :)
    Add zpěv - výsledek opravdu připomíná zvuk flétny nebo trubky, ovšem stvůra nástroje nepoužívá, někdy se praví, že vydává zvuk, někdy se mluví o "zpěvu" (hádám že asi jako o zpěvu velryby, který také připomíná ledacos, jen ne zpěv).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ALDARION: Co se stane medvědici... No. Bude nasraná, hladová, sjetá jak doga po tom černobýlu... a ten česnek z ní dělá dokonalou zbraň na upíry. :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Láká zpěvem? Kdyby měla hlas jako troubu či píšťalu, bylo by to povědomé... Prozradíš podle čího vyprávění zpívá?


    Mimochodem, mám sto chutí zeptat se, co se stane medvědici, když se zavře do jeskyně na sto dní a živí se pouze česnekem a černobýlem... Ale to není evropské, tedy by to asi bylo nevhodné... ;)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: A co mám dát když mi to je uzená klobása? :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    A ještě jedna rychlá hádanka v podobném duchu:

    Obluda tato láká svou kořist tichou, libou melodií - zpěvem.
    Tvář nestvůry lidskou připomíná a nevzdělance svádí k dojmu, že jest rozumným tvorem.
    Mýty rozcházejí se v názoru, zda netopýří křídla obluda má, a schopna letu s jejich pomocí je, či nemá, a jen pozemním tvorem zůstává.
    Taktéž nejednota panuje ohledně hlavní zbraně nestvůry, jedovatého bodce či žihadla. někteří tvrdí, že má jich vícero a na vzdálenost značnou vystřelovati je dokáže, jiní zase trvají na tom, že jen jedním disponuje, a oháněni se jím zblízka musí.
    Avšak za jednou báchorky jsou, když na krutost a zlobu tvora, jehož domovem původním prý Persie bývala, přijde.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: Basiliskos, zdrobnelina Basileus (král), tedy malý král, nebo králíček, latinsky regulus.

    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    baziliška?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Prosím, zahlasujte v anketě v záhlaví.


    A jedna jednoduchá hádanka z myto-biologie:
    Pokud ropucha vysedí kohoutí vejce, co vysedí? (Kohout starý sedm roků musí za noci, kdy na obloze viděti je Sirius, snésti vejce do hromady hnoje. Z vejce takového, je-li vysezeno ropuchou, zrodí se poté ..., aneb ...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam