Dnes si dovolím jen malý poučný příběh z Japonska.
Démon a dřevorubec:
Na podzim se dřevorubec, který žil osaměle uprostřed lesů, chystal na dlouhou a tuhou zimu. Každý den chodil do lesa štípat dříví. Jednoho dne byla už taková zima, že sekyra vyklouzla dřevorubci z prokřehlých prstů. A aby to nebylo málo, spadla přímo do jezera plného ledové vody.
I začal dřevorubec na břehu lkát a bědovat. Sekyra byla celé jeho jmění a živobytí. Bez ní nemohl připravit dříví na prodej, bez ní nemohl pro sebe nachystat otop na zimu.
A tu se najednou z hlubin vody vynořil strašlivý démon. Pohlédl pichlavýma očima na plačícího dřevorubce, a otázal se: Co se ti stalo, že tak běduješ?
Dřevorubec se nejprve hrozně vylekal, když nad sebou viděl démona, ale nakonec sebral odvahu, a pravil roztřeseným hlasem: Sekyra mi spadla do vody. A s ní jsem přišel i o živobytí.
Démon se zamyslel, a potom se zvého hávu vytáhl sekyru z ryzího zlata. Ukázal ji dřevorubci, a medovým hlasem se tázal: Je to tahle sekyra?
Dřevorubec zapolykal, jak se mu zlato zablýskalo do očí. Samozřejmě by se mu líbilo mít takové bohatství, ale přeci jen byl poctivý a skromný, a tak, i když žlutý kov sváděl a lákal, popravdě odpověděl: Ne, tahle není moje. Moje byla obyčejná, železná.
Démon schoval zlatou sekyru do hábitu, a vytáhl z něj obyčejnou, starou železnou sekyru s ohmataným toporem, a zase se ptal: Je to tahle sekyra?
Dřevorubec okamžite poznal svůj nástroj, potěšeně se rozzářil a rychle vyhrkl: Ano, to je moje stará sekyra!
Démon se dřevorubce nějakou dobu měřil očima, a nakonec pravil: Jsi poctivý a skromný. Za odměnu ti dám místo tvé sekyru tuhle zlatou.
Dřevorubec potěšeně poděkoval, vzal si zlatou sekyru a odchvátal s ní domů.
A jaké z toho plyne poučení?
Dovolil jsem si použít spoil blok. Poučení z tohoto příběhu není, jak by člověk očekával na první pohled, že skromnost a poctivost dojde odměny.
Chudák dřevorubec nemohl sekyru prodat ve vesnici, kde prodával dřevo, protože tam nebyl nikdo dost bohatý. A Protože zlato je měkké, nemohl s ní ani sekat dříví, a proto uprostřed dlouhé a tuhé zimy zmrzl sám ve své chatrči se zlatou sekyrou v rukou. Poučení tohoto příběhu naprosto prozaicky praví: Nikdy nevěřte démonům, ani (a zvláště) pokud vám dávají dary!