• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Dobrý, tedy podle Edy:
    1. Chlapíkem ja Tyr (Týr)
    2. V první řadě měl na starosti válku, k tomu navíc soudy, řád, pořádek a spravedlnost
    3. O ruku přišel při poutání vlka Fenrira kouzelnou páskou, kdy vlk si vyžádal jako zástavu čestné hry ruku boha do tlamy, Tyr jediný našel dost odvahy a o ruku přišel (méně často při krmení spoutaného Fenrira, kterého měl krmit Thor - jenže ten na to zapomínal a Tyr na sebe bral jeho povinnosti, což se mu vymstilo)
    4. V průběhu Ragnaroku se měl Tyr střetnout se psem Garmem z Hellu. Zabili se navzájem.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    nezapomeňte si na cestu tam pořídit zásobu skleněných korálků, zrcátek a dalších cetek na výměnu za jídlo a ubytování ;) a bacha na kanibaly :)
    SUNY
    SUNY --- ---
    FOSSY: tak pokud tím někdo žije, asi by mu nevadila vzdálenost ani celé republiky :)) Mě odrazuje dálka a hlavně fakt, že není nikdo, kdo by tam se mnou jel :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SUNY: Tak zní to rozhodně pěkně, ale tak na celodenní výlet, a pokud možno naplnit auto, aby byly náklady na pohonné hmoty snesitelné :) Ne přes půl, spíš přes třičtvrtě republiky :)
    SUNY
    SUNY --- ---
    "V kroměřížské Galerii v podloubí nyní probíhá výstava fosilí, které se staly základem mnoha legend, mýtů a pověr o bájných stvořeních, jaké známe z pohádek a lidové slovesnosti. Fosílie, jejichž vznik si naši předci neuměli vysvětlit, tu jsou představeny jako hříčky přírody, rituální předměty a medikamenty, svědci biblické potopy, ostatky obrů, draků či jednorožců."
    Kudy z nudy - Odhalte podstatu legend o bájných stvořeních
    http://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Odhalte-podstatu-legend-o-bajnych-stvorenich.aspx

    Já to mám přes půl republiky, ale docela by mě to zajímalo. Nechystáte se někdo?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Tak většinově :) Nejrozšířenější verze (tedy asi podle Edy) by se dala brát za bernou minci :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Tedy otázka "co přesně dělal krmič vlka" se mi, vzhledem k několika zajímavým změnám v rodině asi během stěhování národů, vůbec jednoduchá nezdá. (Zatímco oficiální dohled nad sněmy a duely zůstává tak nějak konstantní, do válečnictví se mu dost motají jiní. A vlastně i do řádu světa jako takového. O tom, kdo že to vlastně měl tři vnuky\syny ani nemluvě.) Tak zajímavý námět na článek. ;) On i ten nejlepší ze psů se někomu občas zdá divný a přemítá se, jestli to původně nemohl být jeden a ten samý vlk... ;)

    (A už dlouho jsem neslyšel frázi rozdat si to s někým v tomto kontextu, což se rozhodně nemělo spojit s mou přebujelou představivostí!)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak, čas na hádanku. Snad bude zase jednou jednoduchá :)

    Chlapík měl původně nejvyšší možné postavení, ale postupem doby ho nahradil jiný, a chlapík byl od té doby považovaný za jeho syna. Rozhodně to není nejprofláknutější z velké rodiny, do které patřil, na druhou stranu má nejspíš třetí místo (hned za svým otcem a bratrem). Dá se říct, že tenhle chlapík byl jednoznačně klaďák: oplýval statečností, čestností a smyslem pro spravedlnost, řád a pořádek. Kvůli své odvaze a cti taky přišel o ruku. Ve své poslední bitvě se utkal z jedním z nejstrašnějších nepřátel své rodiny (schodou okolností také asi třetí neprofláknutější ze záporáků), a zabili se navzájem.

    A aby to nebyla taková pohodička, chtěl bych slyšet víc podrobností:
    1. Kdo byl tenthle statečný chlapík?
    2. Co přesně dělal?
    3. Jak přišel o ruku?
    4. A s kým že si to nakonec v poslední bitvě rozdal?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Korejský civilizační mýtus se mi totiž zdá rozkošně podivný. (A vidlácký. A prostě mám rád stopy po uctvání medvědů. ;) Pastoureaua jsem tu už doporučoval? ;) )

    Začátek je takový běžný: Hwanung, syn nejvyššího nebeského boha Hwanina (toho z horních nebes, který je světu a lidem dost vzdálen) se rozhodne osídlit zemi, k čemuž dostane doprovod 3000 nebešťanů, s nimiž na posvátné hoře Baegdusan (Pektusan) založí město bohů a započne tak božskou vládu nad zemí a lidmi. Zbývá jen, aby se obtěžoval sám, nebo zplodil nějakého kulturního hrdinu, který pozdvihne lidi ze zvířecího stavu k civilisovanosti.
    A v tu chvíli přichází na scénu tygřice a medvědice, které se modlí k Hwanungovi, aby se staly lidmi. Dostanou od něj hrst česneku a svazek černobýlu coby magickou dietu s pokynem, aby se s tím na sto dní zavřely v posvátné jeskyni. Tygřice to nevydrži, ale medvědice celou dobu poctivě žužlá čersnek a pelyněk, až z ní opadají chlupy a stane se člověkem. Tedy medvědí ženou jménem Ungneyo.
    Ungneyo však trápila samota (nevím, zda proto, že na posvátné hoře nežili lidé, nebo zda se mezi ně ostýchala - nebo zda by si ji žádný člověk nevzal). A tak dlouho se modlila k Hwanungovi, až ji pojal za manželku a splodil s ní syna Danguna (Tanguna).
    Dangun se stal prvním králem lidí, založil království Čóson (Starý Čóson, Gojoseon), vystavěl hlavní město, dal lidem řád, spravedlnost, organizaci (byrokracii, buzeraci...;))
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: Jop. Baltská pohádka "Diamantová sekyra"
    Diamnatová sekera
    http://pohadky-sveta.wz.cz/diamantova_sekera.html
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: Diamantová sekera se ta pohádka jmenuje a je z Bulharska :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Jop, to by mělo být ono.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN:
    FJERTIL:
    To byla taky sekyrka v jezeře, tuším zlatá, stříbrná a diamantová. Ruská pohádka... Zkusím najít :)

    SYLVAEN: No jo, kam na tebe s morálním ponaučením X)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Nicméně ten dřevorubec byl asi taky hloupý, protože měl zlatou sekeru dobře schovat, nožem z ní odloupnout pár kousků, jít si koupit za jeden kousek novou sekeru, za ty ostatní kousky koupit povoz a voly, a najmout další dřevorubce aby pro něj dělali. A tím by položil základy ke kapitalistickému dřevozpracujícímu průmyslu v Japonsku. To bylo to co měl démon na mysli. A protože byl drvoštěp ekonomické drvo, zkřeh a umrz.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FJERTIL: Jojo, to bejvala taková sbírka pověstí ze zemí Sovětského Svazu.. takovej velkej formát, a na tři prsty tlustá.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Podobný příběh jsem tuším slyšel v nějaké ruské pohádce... Minimálně ten test je mi jakýsi povědomý.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Dnes si dovolím jen malý poučný příběh z Japonska.

    Démon a dřevorubec:

    Na podzim se dřevorubec, který žil osaměle uprostřed lesů, chystal na dlouhou a tuhou zimu. Každý den chodil do lesa štípat dříví. Jednoho dne byla už taková zima, že sekyra vyklouzla dřevorubci z prokřehlých prstů. A aby to nebylo málo, spadla přímo do jezera plného ledové vody.
    I začal dřevorubec na břehu lkát a bědovat. Sekyra byla celé jeho jmění a živobytí. Bez ní nemohl připravit dříví na prodej, bez ní nemohl pro sebe nachystat otop na zimu.
    A tu se najednou z hlubin vody vynořil strašlivý démon. Pohlédl pichlavýma očima na plačícího dřevorubce, a otázal se: Co se ti stalo, že tak běduješ?
    Dřevorubec se nejprve hrozně vylekal, když nad sebou viděl démona, ale nakonec sebral odvahu, a pravil roztřeseným hlasem: Sekyra mi spadla do vody. A s ní jsem přišel i o živobytí.
    Démon se zamyslel, a potom se zvého hávu vytáhl sekyru z ryzího zlata. Ukázal ji dřevorubci, a medovým hlasem se tázal: Je to tahle sekyra?
    Dřevorubec zapolykal, jak se mu zlato zablýskalo do očí. Samozřejmě by se mu líbilo mít takové bohatství, ale přeci jen byl poctivý a skromný, a tak, i když žlutý kov sváděl a lákal, popravdě odpověděl: Ne, tahle není moje. Moje byla obyčejná, železná.
    Démon schoval zlatou sekyru do hábitu, a vytáhl z něj obyčejnou, starou železnou sekyru s ohmataným toporem, a zase se ptal: Je to tahle sekyra?
    Dřevorubec okamžite poznal svůj nástroj, potěšeně se rozzářil a rychle vyhrkl: Ano, to je moje stará sekyra!
    Démon se dřevorubce nějakou dobu měřil očima, a nakonec pravil: Jsi poctivý a skromný. Za odměnu ti dám místo tvé sekyru tuhle zlatou.
    Dřevorubec potěšeně poděkoval, vzal si zlatou sekyru a odchvátal s ní domů.

    A jaké z toho plyne poučení?

    Dovolil jsem si použít spoil blok. Poučení z tohoto příběhu není, jak by člověk očekával na první pohled, že skromnost a poctivost dojde odměny.
    Chudák dřevorubec nemohl sekyru prodat ve vesnici, kde prodával dřevo, protože tam nebyl nikdo dost bohatý. A Protože zlato je měkké, nemohl s ní ani sekat dříví, a proto uprostřed dlouhé a tuhé zimy zmrzl sám ve své chatrči se zlatou sekyrou v rukou. Poučení tohoto příběhu naprosto prozaicky praví: Nikdy nevěřte démonům, ani (a zvláště) pokud vám dávají dary!

    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: OK, odpověď zní Mantichora :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Na Evropu jsme se nikdy neomezovali :)
    Add zpěv - výsledek opravdu připomíná zvuk flétny nebo trubky, ovšem stvůra nástroje nepoužívá, někdy se praví, že vydává zvuk, někdy se mluví o "zpěvu" (hádám že asi jako o zpěvu velryby, který také připomíná ledacos, jen ne zpěv).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ALDARION: Co se stane medvědici... No. Bude nasraná, hladová, sjetá jak doga po tom černobýlu... a ten česnek z ní dělá dokonalou zbraň na upíry. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam